Презентація на тему «Польсько-литовська доба» (варіант 2)


Рейтинг презентації 4 на основі 6 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Польсько-литовська доба» (варіант 2) - Слайд #1

Польсько-литовська доба
Після утворення єдиної Польсько-Литовської держави підпорядковані Литві українські землі увійшли до складу так званих коронних земель. Коли в Європі розвивалося гуманістичне мистецтво Відродження, в архітектурі України ще панували давньоруські, візантійські й готичні традиції та канони. Але поступово Україною (особливо західними землями) поширювався вплив європейського Ренесансу.


Слайд #2
Презентація на тему «Польсько-литовська доба» (варіант 2) - Слайд #2

Архітектура
Зодчество України польсько-литовської доби позначене розвитком фортифікаційної та цивільної міської архітектури. Яскравим прикладом може служити забудова Львова — центру Галицької Русі. Порівняно молоде, але на той час уже велике ремісничо-торговельне місто, Львів був оточений кріпосною стіною з вежами й ровом, заповненим водою. На території міста розташовувалися будівлі міської ратуші, «патриціату», православні й католицькі храми. Навколо укріпленої центральної частини Львова містилися поселення, також захищені оборонними спорудами. За межами міста, на горі, розташовувався замок феодала. Подібну систему планування мали й інші великі українські міста.
Ранніми пам'ятками оборонної архітектури в Україні є Луцькі Верхній та Нижній замки, зведені литовським князем Любартом.


Слайд #3
Презентація на тему «Польсько-литовська доба» (варіант 2) - Слайд #3

Часто в одній будівлі можна помітити нашарування архітектурних форм різних історичних періодів. Так, протягом кількох століть змінювалося обличчя Кам'янець-Подільського замку.
До оборони були пристосовані й культові споруди. Наприклад, Богоявленська церква Острозького замку мала масивну північну стіну, оснащену бійницями. У цій церкві верхня частина приміщення під час осади перетворювалася на місце оборони.


Слайд #4
Презентація на тему «Польсько-литовська доба» (варіант 2) - Слайд #4

Площа Ринок та Успенська церква у Львові


Слайд #5
Презентація на тему «Польсько-литовська доба» (варіант 2) - Слайд #5

Визначною пам'яткою храмового оборонного зодчества в Україні є Сутковицька церква на Поділлі. Верхній поверх храму був пристосований до оборони, нижнє приміщення служило молитовнею.


Слайд #6
Презентація на тему «Польсько-литовська доба» (варіант 2) - Слайд #6

Скульптурне мистецтво


Слайд #7
Презентація на тему «Польсько-литовська доба» (варіант 2) - Слайд #7

Живопис
Значне місце в українському образотворчому мистецтві польсько-литовської доби посідає живопис. Він продовжує розвиватись у руслі релігійного мистецтва, спираючись на багату спадщину Київської Русі. До наших днів збереглося небагато пам'яток монументального живопису, проте навіть за ними можна судити про надзвичайно високий рівень українських живописців того часу. Про це свідчать фрескові розписи церкви в Лужанах, фрагменти фресок вірменського собору у Львові. Українські живописці вважалися досвідченими майстрами


Слайд #8
Презентація на тему «Польсько-литовська доба» (варіант 2) - Слайд #8

Книжкова графіка