Презентація на тему «Перша свiтова вiйна»


Рейтинг презентації 4 на основі 4 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #1

.
Учениці
Прищепчук Надiї
Перша свiтова вiйна


Слайд #2
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #2

Битви першої світової ВіЙНИ
«Найжахливіше, не рахуючи програного бою, це виграний бій.»
герцог Веллінгтон


Слайд #3
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #3

Би́тва під Танненбе́ргом (26 серпня — 30 серпня 1914) — велика битва російської імператорської армії та імперської армії Німеччини в ході Східно-Пруської операції на Східному фронті Першої світової війни. Битва завершилася поразкою росіян.
Тривалість битви — 5 діб.
Битва під Танненбе́ргом


Слайд #4
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #4

Га́лицька би́тва — одна з найбільших битв Першої світової війни. У операції брали участь 3-я, 4-а, 5-а, 8-а, 9-а армії у складі російського Південно-Західного фронту (командувач фронтом — генерал Микола Іванов) і 4 австро-угорських армії (ерцгерцог Фрідріх, фельдмаршал Гетцендорф), а також німецька група генерала Р. Войрша.
В результаті цієї битви російські війська оволоділи Східною Галичиною, Північною Буковиною та вийшли до карпатських перевалів. Там розгорілись тяжкі бої. Росіяни вступили до Львова, Чернівців. Під час битви австро-угорські війська втратили 400 тисяч осіб, з яких 100 тисяч були полонені. Тільки завдяки терміновій допомозі з боку Німеччини і перекиданню військ з інших фронтів Австро-Угорщина уникнула остаточного розгрому. Завоювання Галичини характеризувалося росіянами як завершення «справи великого князя Івана Калити».
Галицька битва


Слайд #5
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #5

Бойові дії в районі міста Сарикамиш (північний схід Туреччини) російської Кавказької армії (63 тис. чол.) Проти 3-ої турецької армії під командуванням генерала Енвер-Паші (90 тис. чол.). Операція проходила з 9 грудня 1914 р. по 5 січня 1915. Турецьке командування планувало оточити і знищити Сарикамиській загін Кавказької армії (генерал Г.Є. Берхман), а потім оволодіти Карсом.
Битва при Сарикамишi


Слайд #6
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #6

Го́рлицька би́тва 1915 року — наступальна операція німецько-австрійських військ під час Першої світової війни, проведена з 2 травня по 15 травня. Ця наступальна операція була частиною стратегічного плану німецького командування на 1915 рік з розгрому Російської армії. План полягав у тому, щоб завдати послідовних потужних флангових ударів зі Східної Пруссії та Галичини, прорвати оборону Російської армії, оточити її і в Польщі знищити основні сили.
Горлицька битва


Слайд #7
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #7

Ве́рденська би́тва — битва під Верденом, яка тривала з 21 лютого по 18 грудня 1916 року. Найбільша військова операція Першої світової війни. Ця битва увійшла в історію як «верденська м'ясорубка».
Початок 1916 р. Головні сили німецька армія зосередила на Західному фронті.
21 лютого 1916 р. Німецькі війська перейшли в наступ поблизу Вердена, який прикривав шлях на Париж. У бій проти англо-французьких військ Німеччина кинула 12 дивізій.
21 лютого — червень 1916 р. Німцям вдалося подолати 4 оборонних лінії англо-французьких військ, але вони просунулися вглиб лише на 7 км. Прорвати фронт їм не вдалося. В ході битви масово використовувалася артилерія, авіація, кавалерія, піхота.
Під Верденом німці використали: 1200 гармат, 202 міномети, 160 бойових літаків, 14 аеростатів. У ході битви загинуло 120 дивізій (69 французьких і 50 німецьких)-приблизно 1 млн. людей.
Ве́рденська би́тва


Слайд #8
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #8

Брусиловський прорив (Лу́цький прори́в) — наступальна операція Південно-Західного фронту російської армії проти австро-угорських і німецьких військ під час Першої світової війни. Проведена чотирма російськими арміями під командуванням генерала від кавалерії Олексія Брусилова від 22 травня (4 червня за новим стилем) до 7 вересня (20 вересня) 1916 року на фронті від Луцька до Чернівців.
У ході операції було завдано серйозної поразки австро-угорській армії та зайнято Галичину і Буковину.
Брусиловський прорив


Слайд #9
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #9

Варшавсько-Івангородська операція — військова оборонно-наступальна операція російських військ Південно-Західного та Північно-Західного фронтів проти об'єднаних 9-ї німецької та 1-ї австрійської армій. Битва тривала протягом 16 вересня — 18 жовтня 1914 року, в ході Першої світової війни.
Одна з найбільших та найуспішніших військових операцій Російської імперії в Першій світовій війні.
Варшавсько-Івангородська операція


Слайд #10
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #10

Бій під Городком — один із перших боїв Першої світової війни. Відбувся 4 серпня 1914 року біля містечка Городок Кам'янецького повіту Подільської губернії (нині місто, один із районних центрів Хмельницької області). Причиною бою стало те, що 5-а австро-угорська дивізія перейшла Збруч, а наслідком те, що російська 2-а зведена козача дивізія розбила її поблизу Городка.
Бій під Городком


Слайд #11
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #11

Бої за гору Маківка — запеклі позиційні бої, що точилися з 29 квітня до 4 травня 1915 року, у ході Першої світової війни, на східному фронті, в Карпатах між підрозділами австро-угорської 55-ї піхотної дивізії І. фон Фляйшнера (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів УСС) та російськими військами 78-ї піхотної дивізії генерала Альфтана.
Бої за гору Макіïвка


Слайд #12
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #12

Пропаганда
«Пропаганда має мету спрямовувати думки людей в потрібну сторону  і керувати ними, граючи на їх почуттях.»
Йозеф Геббельс


Слайд #13
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #13

Плакати Росії


Слайд #14
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #14

Плакати Великої Британії


Слайд #15
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #15

Плакати США


Слайд #16
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #16

Плакати Германії


Слайд #17
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #17

Плакати Канади


Слайд #18
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #18

Плакати Італії


Слайд #19
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #19

Плакати Австро-Угорщини


Слайд #20
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #20

Плакати Франції


Слайд #21
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #21

Цікаві та маловідомі факти Першої світової війни
1 квітня 1915 року у розпал Першої світової війни над німецьким табором з'явився французький літак і скинув величезну бомбу. Солдати кинулися врозтіч, але вибуху не дочекалися. Замість бомби приземлився великий м'яч з написом "З першим квітня!".


Слайд #22
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #22

У Різдво 1914 року, під час Першої Світової війни, німецькі та англійські солдати на лінії фронту влаштували незаплановане перемир'я. Вони співали різдвяні гімни, обмінювалися надісланими з тилу подарунками і грали в футбол. У наступні роки війни організувати подібні перемир'я вже не вийшло.


Слайд #23
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #23

Квашена капуста, що дуже популярна в німецькій кухні і саме під німецькою назвою Sauerkraut відома в Англії і США. Під час Першої Світової війни споживачі стали негативно відноситися до всього німецького, що сподвигло американських торговців перейменувати цей продукт в «Капусту свободи».


Слайд #24
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #24

Найдешевша війна. Як відомо, війну вважають дуже дорогим справою. Так ось, в листопаді 1923 року в Німеччині вирішили підрахувати суму військових витрат у першу світову війну. Виявилося, що війна обійшлася колишньої імперії у 15,4 пфеніга - оскільки внаслідок інфляції рейхсмарка подешевшала до цього часу рівно в трильйон разів!


Слайд #25
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #25

Які тварини попереджали солдат про газову атаку?  Під час Першої світової війни кішок тримали в окопах, щоб вони заздалегідь попереджали про газовій атаці.


Слайд #26
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #26

Яка хвороба забрала більше життів в період Першої Світової війни, ніж самі військові дії?  У Першій Світовій війні загинуло 14 мільйонів людей, а за той же термін не менше 20 мільйонів померло від епідемії іспанського грипу.


Слайд #27
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #27

Де поштового голуба справили в полковники?  За великі заслуги у Першій світовій війні звання полковника англійської армії було присвоєно поштову голубу № 888, який був похований після смерті з усіма військовими почестями.


Слайд #28
Презентація на тему «Перша свiтова вiйна» - Слайд #28

Дякую за перегляд