Презентація на тему «Литва в пострадянський період (1990-2000 рр.)»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Литва в пострадянський період (1990-2000 рр.)» - Слайд #1

Литва в пострадянський період(1990-2000 рр.)
Виконалиучениці 11-А класуОкулічева Ольга і Малишева Юлія


Слайд #2
Презентація на тему «Литва в пострадянський період (1990-2000 рр.)» - Слайд #2

11 березня 1990 р. Литва першою з колишніх радянських республік прийняла Акт про відновлення незалежної Литовської держави і вихід республіки зі складу СРСР, згідно з яким Литовська РСР була перейменована в Литовську Республіку, на її території припинялася дія Конституції СРСР і відновлювалося дію Конституції від 12 травня 1938 р.


Слайд #3
Презентація на тему «Литва в пострадянський період (1990-2000 рр.)» - Слайд #3

Політичний устрій
Вітаутас Ландсбергіс
Провідною політичною силою Литви тривалий час був народний рух "Саюдіс". Його лідер Вітаутас Ландсбергіс був головою Верховної Ради Литви під час проголошення нею незалежності.


Слайд #4
Презентація на тему «Литва в пострадянський період (1990-2000 рр.)» - Слайд #4

Велику роль у здобутті Литвою незалежності відіграв Альгірдас Бразаускас. Свого часу він був першим секретарем ЦК компартії республіки і домігся, щоб литовська компартія стала самостійною від КПРС.
Альгірдас Бразаускас
Після проголо­шення незалежності Бразаускас очолив Демократичну партію праці Литви, створену на соціал-демократичних засадах.


Слайд #5
Презентація на тему «Литва в пострадянський період (1990-2000 рр.)» - Слайд #5

Ця пар­тія зуміла скористатися невдоволенням населення економічними труднощами, що виникли з переходом до ринкового господарю­вання, і навесні 1993 р. завоювала більшість місць у парламенті. Крім того, Бразаускаса було обрано президентом держави.
Його курс полягав у здійсненні реформ повільно і поетапно. Така програ­ма уповільнює економічний розвиток, але, на думку соціал-демо­кратів, вона враховує спроможність населення, яке за роки радянсь­кої влади втратило навички приватновласницької діяльності.


Слайд #6
Презентація на тему «Литва в пострадянський період (1990-2000 рр.)» - Слайд #6

Проте ситуація змінилася на початку 1998 р. На президентських виборах переміг Вальдас Адамкус, який мав й американське громадянство. Зразу після виборів він заявив, що "Литва обрала західний шлях", чим і визначив свій головний зовнішньополітичний орієнтир.
Вальдас Адамкус
Литовсь­кі керівники виявили рішучість у завершенні економічних реформ та інтеграції республіки до європейських інституцій.


Слайд #7
Презентація на тему «Литва в пострадянський період (1990-2000 рр.)» - Слайд #7

Економіка
Після розпаду Радянського Союзу люди зрозуміли, що треба витрачати гроші поки вони не знецінилися і результатом цього стала серйозна інфляція.
В країні було багато заводів, які виробляли технологічно складну продукцію для радянської армії. З переходом до ринку ті, що не змогли переорієнтуватися на виробництво споживчих товарів, були закриті.


Слайд #8
Презентація на тему «Литва в пострадянський період (1990-2000 рр.)» - Слайд #8

В результаті зростання інфляції і безробіття стало рости і невдоволення новим урядом "Саюдіса", хоча економісти попереджали, що це - процес неминучий. Однак з введенням країною в 1994 році власної валюти - літа - і прив'язкою його до долар.
Литва, за словами експерта, "імпортувала і макроекономічну стабільність з доларової зони - якщо люди не вірять уряду, вони вірять долару".


Слайд #9
Презентація на тему «Литва в пострадянський період (1990-2000 рр.)» - Слайд #9

Економіка Литви, дійсно, досить швидко стабілізувалася, інфляція знизилася до прийнятних рівнів, почалося зростання, який тривав кілька років - до економічної кризи в Росії 1998 року.
Вона виявилася дуже корисною для Литви, оскільки змусила виробників переорієнтуватися з досить невибагливого російського споживача, на західного, що позначилося на підвищенні якості експортованих товарів.


Слайд #10
Презентація на тему «Литва в пострадянський період (1990-2000 рр.)» - Слайд #10

Соціальний устрій
Литва може похвалитися перед своїми північними сусідами значною етнічною однорідністю складу її населення (приблизно 85% литовців). Завдяки цій особливості немає особливих непорозумінь між різними етнічними групами у цій найпівденнішій з прибалтійських республік.