Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович»


Рейтинг презентації 4 на основі 6 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #1

Життєвий та творчий шлях
Загребельний Павло Архипович


Слайд #2
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #2

 „Не забуваю про людей, які мене читатимуть…”
(1924 - 2009)


Слайд #3
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #3

Майбутній письменник народився 25 серпня 1924 р. у селі Солошине на Полтавщині.


Слайд #4
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #4

1941 р., закінчивши десятирічку, Павло пішов добровольцем на фронт: став курсантом 2-го Київського артучилища, брав участь в обороні Києва, був двічі поранений.
Після другого поранення 1942 р. потрапив у полон і до лютого 1945 р. поневірявся по нацистських концтаборах. Після звільнення працював у радянській воєнній місії в Західній Німеччині.


Слайд #5
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #5

1946 р. П. Загребельний вступив на філологічний факультет Дніпропетровського університету, після закінчення якого з 1951 року працював на журналістській роботі (обласні газети, журнал «Вітчизна»).


Слайд #6
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #6

Серйозною заявкою на письменницьку зрілість стала «Дума про невмирущого» (1957), присвячена воїнському та людському подвигу молодого радянського солдата,
який загинув у нацистському концтаборі.
Після цього Загребельний пише три перші романи : «Європа 45» (1959), «Європа. Захід» (1960), «Спека» (1960).
У другій половині 50-х років П. Загребельним видані збірки оповідань «Учитель» (1957), «Новели морського узбережжя» (1958), повісті «Марево», «Там, де співають жайворонки» (1956), «Долина довгих снів» (1957).


Слайд #7
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #7

Помітною для українського літературного процесу став період, коли Загребельний у 1961-1963 роках був головним редактором газети «Літературна Україна», де він уславився підтримкою молодих поетів-шістдесятників. У 1979-1986 рр. очолював Спілку письменників України, був головою комітету по Державних преміях ім. Т. Г. Шевченка, обирався депутатом Верховних Рад СРСР та України.
Маєток Лібермана, в якому розташований головний осідок Спілки письменників України


Слайд #8
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #8

Помітним явищем в українській літературі став історично-психологічний роман «Диво» (1968). Письменник зробив спробу розширити межі російської історичної міфології і розвинути державницьку ідею, запропонувавши авантюрно-гіпотетичне прочитання історії. Це поєднувалося з глибоким розкриттям психології персонажів, філософською аналітичністю, оригінальною композиційною побудовою.


Слайд #9
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #9

Зразком «монументального епічного стилю» в українській прозі цього періоду став роман П. Загребельного «Розгін», 1976 р. (Державна премія СРСР 1980 р.), у якому змальовувалася радянська епоха доби науково-технічної революції. Завдяки ідейній єдності героїчної біографії академіка-кібернетика Петра Карналя з історією радянського суспільства особисте і державне у творі ототожнювалося, а відсутність соціального аналізу замінялася морально-етичною проблематикою.


Слайд #10
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #10

Виступив Павло Загребельний і з кількома п'єсами, створеними на основі романів — «Хто за? Хто проти?» («День для прийдешнього»), «І земля скакала мені навстріч» («З погляду вічності»); активно виступав із критичними і літературознавчими статтями в пресі, а також з доповідями, промовами й інтерв'ю. Ці виступи зібрані в книзі статей, есе і портретів «Неложними устами» (1981). До неї ввійшла повість-дослідження «Кларнети ніжності».


Слайд #11
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #11

Було створено цілий цикл романів про історичне минуле нашої Батьківщини: «Первоміст» (1972), «Смерть у Києві» (1973), «Євпраксія» (1975). Подіям української історії XVI ст. присвячено роман «Роксолана» (1980).


Слайд #12
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #12

За його сценаріями на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка знято художні фільми: «Ракети не повинні злетіти» (1965), «Перевірено — мін немає» (1966), «Лаври» (1974), «Ярослав Мудрий» (1982).


Слайд #13
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #13

У 90-ті рр. ХХ ст. письменник відійшов від активного громадсько-політичного життя, водночас, незважаючи на вік, плідно працюючи на сучасній літературній ниві.


Слайд #14
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #14

Павло Загребельний понад сорок років працював в українській прозі. За цей час вийшло близько двадцяти його романів. Один із них — «Розгін» відзначено Державною премією СРСР, два — «Первоміст» і «Смерть у Києві» — Державною премією УРСР ім. Т. Г. Шевченка.


Слайд #15
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #15

Твори високо оцінені критикою, мають широке читацьке визнання, Загребельний один із найпопулярніших сьогодні українських письменників. Друковані масовими тиражами, його книги швидко розходяться; вони постійно виходять у перекладах іншими мовами; зростає і кількість видань творів письменника за рубежем. У 2004 році нагороджений званням Героя України .


Слайд #16
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #16

Помер 3 лютого 2009 року у віці 84 років після затяжного туберкульозу. Похований в Києві на Байковому кладовищі.
20 серпня 2014 року у Києві відкрили меморіальну дошку українському письменникові Павлу Загребельному з нагоди 90-річчя його народження.


Слайд #17
Презентація на тему «Загребельний Павло Архипович» - Слайд #17

Підготувала учениця 11 класу
Герасименко Анастасія