Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #1

Тодось Степанович Осьмачка
Народився Тодось Осьмачка 4 травня 1895 року в селі Куцівка на Черкащині в родині сільського робітника Степана, який працював у маєтку поміщика Терещенка, а потім самотужки здобув фах і славу хорошого ветеринара.


Слайд #2
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #2

З великого гурту своїх дітей батько спромігся дати середню освіту лише найстаршому синові - Тодосю. Вищу Осьмачка здобував уже самотужки. Замолоду Осьмачка вчителював у народних школах.


Слайд #3
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #3

У с. Куцівка, на Черкащині здобув середню освіту. Писати поем розпочав ще в школі. У 20-х pp. закінчив Київський інститут народної освіти, працював учителем у київських школах, увійшов до літературного угрупування «Ланка». Видав три збірки -поезій: «Круча» (1922), «Скитські вогні» (1925), «Клекіт» (1929). З 1920 року він інструктор з підготовки робітників освіти в Кременчуку.


Слайд #4
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #4

Спершу він був членом Асоціації Письменників (АСПИС), яку очолював Микола Зеров, а потім "Ланки" (МАРС), до якої входили Г.Косинка (найближчий товариш Осьмачки), Б.Антоненко-Давидович, Є.Плужник, В.Підмогильний.


Слайд #5
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #5

Перша збірка поезій Т.Осьмачки "Круча" з'явилася друком 1922 року, засвідчивши "може, одну з найнадійніших сил", писав С.Єфремов у "Історії українського письменства". Її відзначала глибина образності, блискуча народна мова та епічний стиль дум.


Слайд #6
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #6

Друга книжка поезій «Скитські вогні» фактично стала гімном українському степові:       Гей, степе мій,       підпер ти ріками моря,       щоб не схитнулися вони       на ниви хлібороба...       Ти запалив дзвінкі вогні       великих сизих рос,       що з ринків падають на обрій —       на вічний твій покос...


Слайд #7
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #7

Третьою — і останньою в радянській Україні — була збірка «Клекіт», у якій посилились настрої самотності, змученості душі, розпачу.


Слайд #8
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #8

У своїх мандрівках по світу він ніколи не зупинявся, переслідуваний, немов хворобою, страхом розправи над ним агентами КДБ. Переїхавши з Німеччини до США Тодось Осьмачка прагне зосередитися на творчих справах.


Слайд #9
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #9

Активно співпрацював з організацією письменників-емігрантів «Мистецький український рух» (МУР). Здійснив блискучі переклади із О. Уайльда та У Шекспіра.


Слайд #10
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #10

1943 року у Львові він видає свою четверту книжку "Сучасникам". 1944 року Осьмачка пише повість "Старший боярин" - першу світлу книгу, позбавлену страшних картин пекельного та жорстокого життя.


Слайд #11
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #11

Останньою книгою Осьмачки, яка була надрукована в підрадянській Україні, була збірка "Клекіт" (Київ, 1929). Вона побачити світ у розпал підготовки процесу над українською інтелігенцією - Спілкою Визволення України, коли ідеологічний прес затискав індивідуальну свободу творчості, до абсурду були розпалені літературні суперечки.


Слайд #12
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #12

6 липня 1961 року на одній з вулиць Мюнхена він упав під ударом нервового паралічу. Стараннями друзів його літаком перевозять до США і кладуть на лікування в психіатричну лікарню "Пілгрім Стейт Госпітал" поблизу Нью-Йорка.


Слайд #13
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #13

Та вийти з госпіталю хворому поетові, який вимріював нову збірку поезій і афоризмів "Людина між свідомістю і природою", не судилося. 7 вересня 1962 року на 67 році життя Тодось Осьмачка помер. Похований на українському православному цвинтарі у Баунд-Бруку, штат Нью-Джерсі.


Слайд #14
Презентація на тему «Тодось Степанович Осьмачка» (варіант 2) - Слайд #14

ОСНОВНІ ТВОРИ:
Книги поезій:
Круча, 1922
Скитські вогні, 1925
Клекіт, 1929
Сучасникам
Поет, 1947, 1954
Китиці часу, 1953
Із-під світу, 1954
Повісті:
Старший боярин, 1946
План до двору, 1951
Ротонда душогубців, 1956
Оповідання:
Психічна розрядка