Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41)


Рейтинг презентації 4 на основі 4 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41) - Слайд #1

ТАРАС ШЕВЧЕНКО-ХУДОЖНИК
Підготувала
учениця 6-Б класу
Ликова Юлія


Слайд #2
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41) - Слайд #2

Тарас Григорович Шевченко народився 25 лютого (9 березня за н. ст.) 1814р. в с. Моринці Звенигородського повіту Київської губернії. Тарас Шевченко як художник займає одне з найпочесніших місць в українському образотворчому мистецтві. Він прекрасно володів всіма відомими тоді засобами графічного зображення.


Слайд #3
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41) - Слайд #3

Талант художника проявився в Тараса Шевченка значно раніше, ніж талант поета. Якщо перші літературні спроби припадають на 1836–1837 роки, то найбільш ранній малюнок, що дійшов до нас і відомий під назвою “Погруддя жінки” або “Жіноча голівка”, датований самим автором ще 1830 роком. З цієї юнацької роботи і розпочалась творчість видатного художника.
ОДАЛІСКА
СОН БАБУСІ ТА ОНУКИ


Слайд #4
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41) - Слайд #4

Нестача денного часу і заклопотаність, бажання стати справжнім художником змушували Шевченка в білі ночі виходити в Літній сад і змальовувати статуї. Тут відбулась перша зустріч Тараса зі своїм земляком художником І. Сошенком, який зацікавився обдарованим юнаком і вирішив допомогти йому. І.Сошенко давав поради і консультації художнику-початківцю, знайомив його з видатними діячами російської і української культур (Карлом Брюлловим, Василем Григоровичем, Олексієм Венеціановим, Василем Жуковським, Євгеном Гребінкою), спільними зусиллями яких талановитого кріпака було викуплено з кріпацтва.
ЦИГАНКА-ВОРОЖКА
МАРІЯ


Слайд #5
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41) - Слайд #5

Звільнення дало право Шевченку вступити до Академії мистецтв. Він став одним з найулюбленіших учнів Брюллова. Тарас переходить з класу в клас в числі найкращих учнів. У малярстві він робить дедалі помітніші успіхи. За час навчання в Академії мистецтв його тричі нагороджують срібною, а потім золотою медалями за малюнки з натури і живописні твори. Тарас Шевченко мріяв поїхати в казкову Італію, щоб познайомитися із шедеврами малярства, скульптури і архітектури. Та академія послала іншого, а власних коштів на таку подорож у Шевченка, звісно, не було. Друга заповітна мрія – повернутись назавжди в Україну.
ЖІНКА В ЛІЖКУ
ПЕРЕРВАНЕ ПОБАЧЕННЯ
ЗНАХАР


Слайд #6
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41) - Слайд #6

Треба згадати, що Шевченко створив галерею портретів. Серед них портрет поміщика П.В.Енгельгарда, виконаний на досить високому рівні. Перед нами гора людина, яка знає собі ціну. Одягнений у фрак коричневого кольору, з-під якого видно синій жилет, на шиї елегантно пов'язано ліловий шарф, вираз очей самозакоханий.
"Голова жінки" – твір досконаліший. Вважається, що тут майстерно, засобами світлотіні змодельовано обличчя, обрамлене красивими гофрованими пасмами кучерів. Однак у плані характерності образу цей твір поступається перед портретом П.В.Енгельгарда.


Слайд #7
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41) - Слайд #7

«...Я намалював Катерину в той час, як вона попрощалася з своїм москаликом і вертається в село, у царині під куренем дідусь сидить, ложечки собі струже і сумно дивиться на Катерину, а вона, сердешна, тіль не плаче..., а москаль дере собі, тільки курява ляга; собачка ще поганенька доганя його та нібито гавкає. По однім боці могила, на могилі вітряк, а там тільки степ мріє. Отака моя картина.»


Слайд #8
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41) - Слайд #8

Визволення апостола Петра з темниці 
Сюжетом малюнка є біблійна легенда, за якою цар Ірод, що переслідував віруючих, посадив апостола Петра у в'язницю, маючи намір вивести його до народу після Пасхи. Четверо воїнів постійно стерегли Петра. І коли настала остання ніч, а Петро спав поміж стражників, біля дверей з'явився ангел Господній, і світло осяяло темницю.


Слайд #9
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41) - Слайд #9

Автопортрети Тараса Шевченка — власні зображення, що їх створював Тарас Шевченко протягом усього життя. Кількість автопортретів Шевченка важко піддається обліку. Багато з них не дійшли до нашого часу і відомі лише з листування художника чи спогадів його сучасників. Чимало розкидано на берегах рукописів літературних творів Кобзаря, листів, на аркушах робочих альбомів і навіть на малюнках інших художників.


Слайд #10
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41) - Слайд #10

Якщо кожен із розглянутих автопортретів Тараса Шевченка розкриває певну грань образу художника, передає той чи інший душевний стан, то останній з цієї групи автопортретів — у шапці й кожусі створений не пізніше 4 грудня 1860 за фотографією А. Деньєра, дає узагальнений образ портретованого. Твір вражає глибиною і цілісністю характеристики. Недаремно сучасники поета (К. Юнге та інші) вважали його найвдалішим і найбільш схожим з усіх прижиттєвих зображень Шевченка, і він був здобув найбільшу популярність.


Слайд #11
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 41) - Слайд #11

За фотографією, яку зробив 1859 у Києві І. Гудовський, 1860 виконано автопортрет у світлому костюмі. Тут на обличчі Шевченка помітні сліди тяжкої недуги, яка підточувала і без того надламане засланням здоров'я поета. У цьому ж творі відбився також пригнічений стан Шевченка, у якому він повернувся в Петербург після перебування в Україні влітку 1859 року.