Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36) - Слайд #1

Тарас Шевченко як художник
Підготувала
Учениця 9-Б класу
Ладанської гімназії
Ярмоленко Дарина


Слайд #2
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36) - Слайд #2

Тарас Шевченко - відомий у світі, в першу чергу, як митець слова. Однак це аж ніяк не забирає його слави, як художника. У його творчості поезія і живопис тісно пов'язані між собою. Свого часу відомий художник Леонардо да Вінчі стверджував, що «малярство – це німа поезія, а поезія – промовисте малярство». Природа щедро наділила кріпацького сина не лише поетичним даром, а й талантом художника, які ніколи не зраджували йому, навіть у години страждань і тяжкої неволі. Для Шевченка живопис став потребою, вираженням його творчого духу.


Слайд #3
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36) - Слайд #3

Тарас Шевченко став першим художником, який проклав новий реалістичний напрям, і став основоположником критичного реалізму в українському мистецтві. Тарас Григорович був одним з найталановитіших  майстрів офорту того часу та прекрасно володів всіма відомими тоді засобами графічного зображення.


Слайд #4
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36) - Слайд #4

Шевченка без перебільшення можна назвати геніальним художником. У його картинах відбилася вся глибина і самобутність його особистості.


Слайд #5
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36) - Слайд #5

У 1843-1844 роках Шевченко працює над серією офортів «Мальовнича Україна», самостійно вивчаючи техніку гравіювання. Повернувшись у 1845 році після закінчення Академії в Україну, Шевченко працював художником в Археографічній комісії аж до свого арешту.


Слайд #6
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36) - Слайд #6

«Катерина» – одна з цікавих картин Шевченка, написана маслом в 1840 році. Картина дуже символічна, у формі образів автор передає ті відчуття, які немов хвилі вирували в його серці.


Слайд #7
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36) - Слайд #7

Ця картина називається «Циганка ворожить українській дівчині», написана в 1841 році, тут теж просліджується схожий сюжет, а українська дівчина символізує не що інше, а саму Україну.


Слайд #8
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36) - Слайд #8

У 1847 році Шевченка отримало замовлення написати портрет молодої княгині Катерини Кейкаутової, ніжна і юна жінка, яка страждала від деспотизму мужа, викликала співчуття і симпатію художника. Вже закінчивши свій портрет, він довго її згадував і навіть передбачив в повести «Княгиня» її швидку смерть.


Слайд #9
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36) - Слайд #9

Шевченко малював і автопортрети.


Слайд #10
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36) - Слайд #10

Життєвість, реалізм, енергетика, талант і велич видно в живописних творах художника. Його історична спадщина налічує десятки полотен, які зберігаються у Національному музеї Тараса Шевченка. У його  фондах є цінні експонати, що належать руці майстра, а це близько двохсот робіт: портрети, пейзажі, жанрові роботи в техніці акварелі, сепії, офорту, масляного живопису.


Слайд #11
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 36) - Слайд #11

Дякую за увагу