Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 33)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 33) - Слайд #1

Тарас Григорович Шевченко
Значення творчості Кобзаря


Слайд #2
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 33) - Слайд #2

Дитинство та юнацькі роки (1814-1837)


Слайд #3
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 33) - Слайд #3

Перші кроки в доросле житття. Рання творчість (1837-1843)
У 1840 році його нагороджено срібною медаллю 2-го ступеня за першу картину олійними фарбами "Хлопчик-жебрак дає хліб собаці". Одночасно митця захоплює літературна творчість.
У 1837 році була написана Шевченком балада "Причинна", у 1838 - поема "Катерина", елегія "На вічну пам'ять Котляревському", у 1839 - поезія "Тополя", "До Основ'яненка".
У 1840 році побачила світ збірка творів Шевченка "Кобзар", що містила вісім творів: "Думи мої ...", "Перебендя", "Катерина", "Тополя", "Думка", "До Основ'яненка", "Іван Підкова", "Тарасова ніч".
У 1841 році вийшов альманах "Ластівка", де було вміщено п'ять творів Шевченка: баладу "Причинна", поезії "Вітре буйний", "На вічну пам'ять Котляревському", "Тече вода в синє море...", перший розділ поеми "Гайдамаки" - "Галайда«.


Слайд #4
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 33) - Слайд #4

Життя і творчість перед засланням (1843-1847)
19 травня 1843 року Шевченко разом з Гребінкою їде на Україну. Зупинився Шевченко в Качанівці, яка належала Тарновському. Із Качанівки поет виїздить до Києва, де виконує кілька малюнків історичних пам'яток. Під час перебування у Києві він познайомився з Михайлом Максимовичем. На Україні Шевченко зробив чимало ескізів олівцем до задуманої серії офортів "Живописна Україна". З Кирилівки їде на Березань , де пише вірш "Розрита могила". З жовтня 1843 Шевченко живе переважно в Яготині у Рєпніних. Відвідавши Київ на початку 1844 Шевченко виїжджає до Москви.
В січні 1847 побував у Борзні, Оленівці. Наприкінці березня 1847 почались арешти членів Кирило-Мефодіївського товариства. Шевченка заарештували 5 квітня 1847 року на дніпровській переправі, коли він повертався до Києва, відібравши збірку «Три літа».


Слайд #5
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 33) - Слайд #5

Арешт поета. Роки заслання (1847-1857)
17 квітня 1847 року Шевченка привезли до Петербурга і ув'язнили в казематі "Третього відділу". Тут він створив цикл поезій "В казематі". Його участь у Кирило-Мефодіївському товаристві не була доведена, але документом для обвинувачення був альбом "Три літа". 8 червня 1847 Шевченка доставили в Оренбург, а незабаром відправили в Орську фортецю. Цей шлях він описав у повісті "Близнеці". Тут Шевченко пише нові вірши: "Думи мої, думи мої...", "Згадайте, братія моя...", поеми "Княжна", "Сон", "Москалева криниця",Тут він виконав малюнки "Пожежа в степу", "Джангисагач", "Укріплення Раїм", "Пристань на Сирдар'ї", та інші. 23 квітня 1850 року Шевченка зарештували за доносом офіцера Ісаєва, але він встиг передати друзям свої вірші та листи. Під час обшуку було знайдено листа Левицького про симпатії молоді до Шевченка. Поета відправили до Орська і там допитували. Згодом його перевели у віддалене Новопетровське укріплення. Знову почалася жорстока муштра, за поетом встановили посилений нагляд. Тільки 1857 році, завдяки клопотанню друзів, поета звільнили з заслання. Чекаючи дозволу на звільнення, Шевченко почав вести "Щоденник".


Слайд #6
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 33) - Слайд #6

Життя і творчість останніх років (1857-1861)
2 серпня 1857 року Шевченко відбув з Новопетровського укріплення, одержавши дозвіл від коменданта Ускова їхати до Петербурга. Дорогою Шевченко малював краєвиди і портретиПоет мав намір купити недалеко від с. Пекарів ділянку землі, щоб збудувати хату й оселитися на Україні. 15 липня поблизу с. Прохоровки його заарештували, звинувативши в блюзнірстві. На початку 1860 року вийшов друком "Кобзар". Двома накладами вийшов альманах "Хата" з дев'ятьма новими поезіями Шевченка, об'єднаними під редакційною назвою "Кобзарський гостинець". У журналі "Народное чтение" як лист до його редактора опубліковано автобіографію поета. Незважаючи на фізичне знесилення внаслідок заслання, поетичні сили Шевченка були невичерпні. 2 вересня 1860 Рада Академії мистецтв ухвалила надати Шевченкові звання академіка гравірування.


Слайд #7
Презентація на тему «Тарас Григорович Шевченко» (варіант 33) - Слайд #7

Смерть великого генія. Слід в історії...
В своєму останньому вірші "Чи не покинуть нам, небого" поет висловив впевненість, що його творчість не потоне в річці забуття. 10 березня 1861 року о 5 годині 30 хвилин ранку помер Тарас Григорович Шевченко. Над домовиною Шевченка в Академії мистецтв виголошено промови українською, російською та польською мовами. Поховали поета спочатку на Смоленському кладовищі в Петербурзі. Друзі Шевченка одразу ж почали клопотати , щоб виконати поетів заповіт і поховати його на Україні. 26 квітня 1861 року домовину з тілом поета поїздом повезли до Москви. На Україну труну везли кіньми. До Києва прах Шевченка привезли 6 травня увечері, а наступного дня його перенесли на пароплав "Кременчуг". 8 травня пароплав прибув до Канева, й тут на Чернечій (тепер Тарасова) горі поета поховали. Над ним насипали високу могилу, вона стала священним місцем для українського та інших народів світу.