Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11) - Слайд #1

Панас Мирний
(1849—1923) 


Слайд #2
Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11) - Слайд #2

 Панас Мирний народився 13 травня 1849р. в родині бухгалтера повітового скарбництва в Миргороді на Полтавщині. У сім'ї дотримувалися патріархальних звичаїв, вели натуральне господарство, багато працювали, не гордували селянами, домашньою челяддю, не відгороджували від них своїх дітей.       Навчався майбутній письменник в початкових школах Миргорода та Гадяча, за старанність і відмінні успіхи щороку нагороджувався «похвальними листами». 


Слайд #3
Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11) - Слайд #3

Вчителі радили батькові далі вчити здібного школяра в гімназії, а згодом і в університеті. Однак батько послав сина в чотирнадцятирічному віці «на власний хліб». Так з раннього віку і до останніх днів життя довелося Панасові Рудченку тягнути лямку чиновницької служби.


Слайд #4
Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11) - Слайд #4

Свій трудовий шлях  Рудченко розпочинає у 1863 р. в канцеляріях Гадяча, Прилук, Миргорода. Щодня майбутнього  письменника  оточувала одноманітна праця, яка була йому зовсім нецікавою. Невеселим було життя хлопця в містечках тодішньої Полтавської губернії. Кожен день він спостерігав зневажання гідності простої людини чиновницькою «братією», рабське плазування нижчих чиновників перед вищими.Але певну відраду йому приносило читання:  Панас захоплювався поезією Шевченка та інших  українських  письменників, задумувався над проблематикою творів російських класиків XIX ст., над майстерністю розгортання конфліктів у трагедіях Шекспіра.


Слайд #5
Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11) - Слайд #5

Наступного року він переходить у повітове казначейство помічником бухгалтера, а згодом, після короткочасного перебування в Прилуках, займає цю ж посаду в Миргородському казначействі. З 1871 року Панас Рудченко живе і працює в Полтаві, займаючи різні посади в місцевій казенній палаті. Його зовсім не приваблювала чиновницька . П. Рудченко починає пробувати свої сили в літературі. Прикладом для нього був старший брат Іван, що вже з початку 1860-х років публікував свої фольклорні матеріали в «Полтавских губернских ведомостях», друкувався в «Основі», а пізніше видав окремі збірники казок і пісень, перекладав оповідання Тургенєва, виступав у львівському журналі «Правда» з критичними статтями.


Слайд #6
Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11) - Слайд #6

Робота над романом «Хіба ревуть воли, як ясла повні» була закінчена ї надіслана до друку в 1875 р. У Петербурзі розпочали друкувати твір, та робота припинилась, бо вийшов указ, за яким заборонялось видання книг українською мовою. 


Слайд #7
Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11) - Слайд #7

З 1871 року до самої смерті Рудченко живе і працює в Полтаві, займаючи різні посади в губернському скарбництві, а згодом у казенній палаті.


Слайд #8
Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11) - Слайд #8

Панас Якович Рудченко помер взимку 28 січня 1920 року в Полтаві, де й був похований. Згідно з постанові уряду Української РСР в будинку, де жив письменник з 1903 року, створили літературно-меморіальний музей. А У 1951 році у м. Полтаві звели пам'ятник письменникові.


Слайд #9
Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11) - Слайд #9

Про музей:Музей відомого класика української літератури міститься в будинку, в якому протягом 1903—1920 років власне жив і працював Панас мирний


Слайд #10
Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11) - Слайд #10

Копітку роботу зі створення музейної збірки розпочали ще у довоєнні роки. Серед перших дарувальників музейних експонатів була вдова письменникаОлександра Михайлівна Рудченко.
Ювілейна монета НБУ«Панас Мирний» номіналом 2 гривні. 


Слайд #11
Презентація на тему «Панас Мирний» (варіант 11) - Слайд #11

За кількістю особистих, меморіальних речей господаря садиби музей Панаса Мирного в Полтаві  найбагатший літературний музей України. Серед унікальних експонатів музейної збірки  рукописи письменника та його старшого брата Івана Рудченка (І. Білика), першодруки творів, спогади про письменника