Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5)


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5) - Слайд #1

Калашниківський НВК
Презентація на тему:
“ Михайло Коцюбинський”


Слайд #2
Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5) - Слайд #2

Він залишив усім нам... найвищий заповіт: ніколи не розминатися з людиною і завжди бути вірним рідному народові, правді, соціальній справедливості й свободі. П. Тичина


Слайд #3
Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5) - Слайд #3

Біографія
(1864 — 1915)
Дата і місце народження – 17 вересня 1894р., м.Вінниця, в сім‘ї дрібного службовця.
Навчання. Початкову освіту здобув вдома. У 1880 р. закінчив Шаргородське духовне училище. Мріяв вступити до університету, але у зв‘язку зі звільненням з роботи батька та втратою зору матір‘ю довелося дбати про утримання сім‘ї, де було ще четверо молодших дітей.


Слайд #4
Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5) - Слайд #4

Три основні періоди творчості:
1884 – 1895рр. – характеризується боротьбою ліберальних і революційних тенденцій; подоланням ліберально-народницьких ілюзій, поступовим засвоєнням принципів реалізму, пошуками власної манери письма.
1896 – 1902рр. – позначений зміцненням революційно-демократичних переконань, утвердженням на позиціях критичного реалізму, виразно окресленими рисами художнього новаторства.
1903 – 1912рр. – письменник встановлює зв,язок з революційно-соціалістичною демократією, прокладає шлях до соціального реалізму, досягає вершин майстерності, створює своєрідний стиль, збагачуючи українську літературу в ідейно-тематичному, жанровому і стильовому відношенні.


Слайд #5
Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5) - Слайд #5

Життєвий і творчий шлях. У 1891 р. склав іспит на званя народного вчителя. Упродовж десяти років займався репетиторством у сім‘ях чиновників у Вінниці та навколишніх селах. У 1892 – 1897 рр. входив до складу урядової комісії, що вела боротьбу з філоксерою. 1897 – 1898 рр. завідував відділом “Хроніка” в газеті “Волинь”. 1898 р. – працював діловодом відділу оцінки нерухомого майна при Чернігівській земській управі. 1901 р. – обійняв посаду статистика оціночно – статистичного бюро при Чернігівській земській управі, якій віддав 13 років життя.
Найвідоміші твори Коцюбинського: “Тіні забутих предків” , “Ялинка” , “Харитя” , Ранок у лісі” ( уривок із казки “Хо” ), “Дорогою ціною” , “ Лялечка” , “Відьма” та ін.
Помер 25 квітня 1913 р. Похований в Чернігові, на Болдиній горі, в гаю Троїцького монастиря.


Слайд #6
Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5) - Слайд #6

Імпресіонізм (від фр. impression — враження) — мистецька течія у живописі, а також в літературі та музиці, котра виникла в 1860-х роках та остаточно сформувалася на початку 20 століття у Франції. Засновники імпресіонізму — як і символізму та експресіонізму — діяли на противагу реалізму.
В українській літературі поетика імпресіонізму відбилася у творчості М.Коцюбинського, B.Стефаника, М.Черемшини, частково О.Кобилянської, а також Г.Михайличенка, М.Хвильового, Є.Плужника, М.Яцківа, Н.Кобринської та ін.
Клод Моне.
«Весняні квіти». 1864 р.


Слайд #7
Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5) - Слайд #7

«Intermezzo» —імпресіоністична новела Михайла Коцюбинського, написана в 1908 році в Чернігові. Новела складається з 11 частин, що пов'язані образом митця — учасника й оповідача зображуваного; розповідає про його духовне одужання при зустрічі з природою.У творі порушено проблеми душевної рівноваги, повноцінного життя, специфіки творчого процесу.


Слайд #8
Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5) - Слайд #8

«Тіні забутих предків» — повість Михайла Коцюбинського, написана під враженням його перебування на Гуцульщині. В творі розповідається про кохання Івана і Марічки, українських Ромео і Джульєтти. Яскраво передано побут і життя гуцулів.


Слайд #9
Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5) - Слайд #9

Параджанов Сергій Йосипович (9 січня 1924, Тбілісі — 20 липня 1990, Єреван) — вірменський і український кінорежисер, народний артист УРСР (з 1990), лауреат Державної премії України ім. Т.Шевченка (1991, посмертно).


Слайд #10
Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5) - Слайд #10

«Тіні забутих предків» — український художній фільм режисера Сергія Параджанова, відзнятий у 1964 році на кіностудії «Київська кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка», екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського.


Слайд #11
Презентація на тему «Михайло Коцюбинський» (варіант 5) - Слайд #11

Використана література:
Козуб С., Молодий Коцюбинський. — «Книгоспілка», 1927.
Коряк В., Поет української інтелігенції М. Коцюбинський. — «Книгоспілка», 1923.
Лакиза І., М. Коцюбинський. — «Книгоспілка», 1929.
Лебідь Ан., Нотатки до біографії М. Коцюбинського. — «Книгоспілка», 1928.
Енциклопедія «Черкащина». Упорядник Віктор Жадько.-К.,2010.-С.470.
Дякую за увагу!