Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #1

Ромео і Джульєтта
(Українська версія)


Слайд #2
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #2

«Тіні забутих предків»  — повість Михайла Коцюбинського, написана під враженням його перебування на Гуцульщині. В творі розповідається про кохання Івана і Марічки, українських Ромео і Джульєтти.


Слайд #3
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #3

Марічка та Іван належали до ворогуючих гуцульських родів Палійчуків і Гутенюків,боротьба між якими тривала уже давно. Проте це не стало на заваді їхньому коханню. Згодом Іван тривалий час змушений перебувати в наймах на полонині, а повернувшись він дізнається про смерть Марічки. Якось хлопець пішов у гори й почув там голос  коханої, попрямував за ним і зустрів кохану у вигляді нявки. 


Слайд #4
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #4

Світ повісті цілком заселений істотами традиційної української міфології, які живуть поряд з людьми, втручаються в їхнє життя. Це такі істоти як нявки, злий арідник, чугайстер, мольфар Юра.


Слайд #5
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #5

Нявка-Марічка
“Іван бачив перед собою Марічку, але йому дивно, бо він разом з тим знає, що то не Марічка, а нявка. Йшов поруч із нею й боявся пустити Марічку вперед, щоб не побачить криваву діру ззаду у неї, де видно серце, утробу і все як у нявки буває.”


Слайд #6
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #6

Арідник
Згадується і про арідника. Як Іван був на полонині, Микола часто розказував йому різні історії, які парубки вважали цілком правдивими:
«Арідник був здатний до всього, що надумав-зробив. Поробив арідник вівці, зробив скрипку і грав, а вівці пасуться. Раз арідник змерз та й, щоб зігрітись, вигадав ватру.»


Слайд #7
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #7

Щезник
Одного разу Іван зайшов далеко у гори і раптом почув ту жадану тиху музику. Але хто ж грав у цьому безлюдному місці? Іван повернувся і скаменів:”На камені, верхи, сидів “той” щезник, скривив гостру борідку, нагнув ріжки і, заплющивши очі, дув у флояру.»


Слайд #8
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #8

Веселий чугайстер
«Він був без одежі. М'яке темне волосся покривало все його тіло, оточало круглі і добрі очі, заклинилось на бороді і звисало на грудях. Се був веселий чугайстер, добрий лісовий дух, що боронить людей од нявок. Він був смертю для них: зловить і роздире»


Слайд #9
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #9

Іван часто зустрічав кохану у вигляді нявки. Одного разу, після короткої розмови, вона зникла, натомість Іван зустрів чугайстра  і спробував відволікти його, запросивши у танок, щоб Марічка могла якнайдалі утекти. Після танцю з лісовиком головний герой пішов за голосом коханої і зірвався в урвище. 


Слайд #10
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #10

Наступного дня його ледь живого знайшли пастухи. Згодом він помер, і його поховали за місцевими звичаєми (з танцями і розвагами).


Слайд #11
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #11

Михайлові Коцюбинському вдалося геніально відтворити неповторну й дивну атмосферу життя гуцулів. Усі верховинці не зовсім схожі на своїх рівнинних співвітчизників, мабуть, тому, що живуть вони ближче до неба з його хмарами, дощами, вітрами. Хто хоча б раз чув звук трембіти, той розуміє, що час не владний над зеленими схилами вічних Карпатських гір. Ще з дохристиянських часів тут складалися обряди й вірування, які так вдало передав мовою художньої прози автор повісті “Тіні забутих предків”.


Слайд #12
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #12

У 1964 вийшла однойменна екранізація  Сергія Параджанова. Після прочитання повісті М. Коцюбинського у Параджанова одразу виникло бажання її поставити.
"Ми хотіли зробити фільм про вільну людину, про серце, яке хоче вирватися, звільнитися від побуту, від дрібних пристрастей і навичок... Ми відкривали для себе Карпати не як етнографічний матеріал. Любов, відчай, самотність, смерть - ось фрески з життя людини, які ми створили."


Слайд #13
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #13

Використані джерела:Новий довідник: Українська мова та література.http://uk.wikipedia.orghttp://ukrmpk.blogspot.com


Слайд #14
Презентація на тему «Лісова пісня» (варіант 4) - Слайд #14

ВиконалаАпостолова Аліна
10-М