Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19)


Рейтинг презентації 4.5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #1


Слайд #2
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #2

Доля дуже рано навчила Лесю Українку мужності. Вона змушена була змагатися з тяжкою хворобою, що вразила її ще в дитинстві, зробила недосяжною її блискучу музичну кар'єру і мучила поетесу всі подальші роки. Проте оця ще дитяча зневага до фізичного і душевного болю супроводжувала Лесю Українку все її життя.


Слайд #3
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #3

Немає людини, яка б не любила свободу, але справедлива людина вимагає її для всіх… Вольтер


Слайд #4
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #4

Леся Українка пішла шляхом Кобзаря. Вона прагне створити образ духовно могутньої людини-борця, здатної втілити в собі дух епохи


Слайд #5
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #5

Хто вам сказав, що я слабка,
Що я корюся долі?
Хіба тремтить моя рука?
Чи пісня й думка кволі?


Слайд #6
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #6

У вірші "На столітній ювілей української літератури", присвяченому І.Котляревському, вона так висловлюється про долю поетів-борців:
Ніхто Їх не брав під свою оборону,
Ніхто не спускався з найвищого трону,
Щоб їм уділяти хвали,
Чоло не вінчали лавровії віти.
Тернів не скрашали ні злото, ні квіти,
Страждали співці в самоті.


Слайд #7
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #7

Ніжна, але сильна духом, пройнята прометеївським вогнем любові до людей, Леся Українка — неперевершений поет боротьби, поет-патріот. Саме тому Лесю Українку називають дочкою Прометея, бо саме вона перейняла від Тараса Шевченка й понесла далі естафету правди, добра, людяності.Провідне місце в ліриці Лесі Українки займає тема любові до рідного краю, який вона хотіла бачити вільним і щасливим.У поезії «Красо Україно — Подолля» поетеса оспівує казковий край свого дитинства, висловлює глибоку любов до трудового народу, вміння побачити за красою природи людську недолю:Красо України, Подолля!Розкинулось мило, недбало!Здається, що зроду недоля,Що горе тебе не здавало!Онде балочка весела,В ній хороші, красні села,Там хати садками вкриті,Срібним маревом помиті.


Слайд #8
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #8

У циклі віршів «Мелодії» Леся Українка порушує багато проблем: любов до життя, віра в перемогу світла над темрявою, життя над смертю.У вірші «Грішниця» поетеса створила образ жінки — справжньої патріотки, яка не боїться загинути в молоді роки, вона лише бажає «не пропасти даремне».


Слайд #9
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #9

У своїх поетичних творах Леся Українка створила ряд мужніх і сильних духом образів, якими возвеличує мужність, патріотизм. її вірші сповнені патріотизму, любові до рідного краю — це й засіб виховання позитивних якостей у нас, її нащадків.


Слайд #10
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #10

У тебе, Лесю, нам позичить сили б,Терпіння, оптимізму, доброти,Навчитися любові й віри,Щоб тернами життя іти. І не губитися в печалях, болі, Не опустити руки у біді, А просто дякувати долі За те, що бачим світ чарівний у красі.Сказати легко, а от так боротись…Коли життя , як полум'я свічі,Ось- ось загасне, ні – ще дужче спалахне…І знов біда відступить і зітхне. Дивує всіх твоя залізна воля, Життя стрімкий, невпинний рух. Ти не одну вершину підкорила, Бо сильний і незламний мала дух.Ні, в небі ще твоя не згасла зірка, На фоні вічності ясніше лиш горить.Хоч на землі була так мало,Так по собі лишила слово,Що не вмирає протягом століть!


Слайд #11
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #11

дякую за увагу