Презентація на тему «Гулак-Артемовський Семен Степанович»


Рейтинг презентації 4.75 на основі 4 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Гулак-Артемовський Семен Степанович» - Слайд #1

Гулак-Артемовський Семен Степанович


Слайд #2
Презентація на тему «Гулак-Артемовський Семен Степанович» - Слайд #2

Семе́н Степа́нович Гула́к-Артемо́вський (*16 лютого 1813, Городище—†17 квітня 1873, Москва) — український композитор, співак, драматичний артист, драматург, племінник письменника П. П.Гулака-Артемовського, автор першої української опери.


Слайд #3
Презентація на тему «Гулак-Артемовський Семен Степанович» - Слайд #3

Долю С.Гулака-Артемовського вирішив його прекрасний голос. У 1838 році, коли Гулак-Артемовський навчався у київській бурсі, на його талант звернув увагу М.І.Глінка і взяв його з собою до Петербурга. Тут Глінка спочатку сам дає йому уроки співу, а 1839 року організовує на його користь декілька концертів, а на зібрані кошти відправляє вчитися за кордон.


Слайд #4
Презентація на тему «Гулак-Артемовський Семен Степанович» - Слайд #4

Побувавши в Парижі, С.Гулак-Артемовський виїхав до Італії, де після двох років навчання дебютував у флорентійській опері (1841).


Слайд #5
Презентація на тему «Гулак-Артемовський Семен Степанович» - Слайд #5

У 1842 С.Гулак-Артемовський повертається до Петербурга, де протягом 22 років, до 1864 року — є солістом російської імператорської опери в Петербурзі, а в 1864—1865 — Великого театру у Москві.


Слайд #6
Презентація на тему «Гулак-Артемовський Семен Степанович» - Слайд #6

Широку популярність Гулаку-Артемовському, як композиторові, принесла опера «Запорожець за Дунаєм», датована 1862 р., яка стала українською музичною класикою. Царська цензура забороняла її постановку на сцені протягом 20 років. Вперше її було поставлено М. Кропивницьким 1884 р. у трупі М. Старицького.


Слайд #7
Презентація на тему «Гулак-Артемовський Семен Степанович» - Слайд #7

Окреме місце у творчій спадщині Гулака-Артемовського посідають українські пісні, зокрема «Стоїть явір над водою» (присвячена Т. Шевченку, з яким автор дружив з 1838 р.), «Спать мені не хочеться», «Ой, на горі та й женці жнуть» - рапсодія із збірки з семи пісень під загальною назвою «Українська свадьба» - та ін.


Слайд #8
Презентація на тему «Гулак-Артемовський Семен Степанович» - Слайд #8

В Україні Гулак-Артемовський побував у 1843 р. з метою добору співаків та в 1850 р., коли гастролював з італійською оперною трупою.


Слайд #9
Презентація на тему «Гулак-Артемовський Семен Степанович» - Слайд #9

Помер 17 квітня 1873 року в Москві, похований на Ваганьковському кладовищі.


Слайд #10
Презентація на тему «Гулак-Артемовський Семен Степанович» - Слайд #10

Дякую за увагу!
Підготував Венцеславський Данило