Презентація на тему «Микола Гоголь» (варіант 6)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Микола Гоголь» (варіант 6) - Слайд #1

Біографія
Гоголь і Україна
“Вечір проти івана купала”
Микола Гоголь


Слайд #2
Презентація на тему «Микола Гоголь» (варіант 6) - Слайд #2

 Гоголь Микола Васильович         (1809-1852) 
 Народився Микола Васильович Гоголь 20 березня 1809 року в селі Великі Сорочинці на Полтавщині. З 1818 по 1819 р. навчався в Полтавському повітовому училищі, а з 1821 по 1828 р. — у Ніжинській гімназії вищих наук. Згодом він захопиться збиранням українських народних пісень, прислів'їв та приказок, готуватиме матеріали до українсько-російського словника. 


Слайд #3
Презентація на тему «Микола Гоголь» (варіант 6) - Слайд #3

У 1828 році М.Гоголь переїжджає до Петербурга. Там у 1829 р. він публікує свій перший твір — поему «Ганц Кюхельгартен». Через рік у журналі з'являється повість “Вечір проти Івана Купала”. Туга за батьківщиною, за мальовничою Україною, змусила М.Гоголя наприкінці 1833 року клопотатися про місце професора історії в Київському університеті св. Володимира. Спонукала до цього ще й дружба з М.Максимовичем.


Слайд #4
Презентація на тему «Микола Гоголь» (варіант 6) - Слайд #4

Етапною навіть в історії театру стала його комедія «Ревізор» . Невдовзі після прем'єри п'єси М.Гоголь виїжджає на досить тривалий час за кордон. У 1842 році з'являється друком знаменита поема-роман «Мертві душі». Останні роки життя письменника сповнені драматичних пошуків себе в Істині. Прямим підтвердженням тому було видання «Вибраних місць з листування з друзями» . У 1848 році письменник повертається на батьківщину, посилено працює над другим томом «Мертвих душ», але незадовго перед смертю спалює рукопис. Тяжка хвороба обірвала життя неповторного майстра слова 21 лютого 1852 року.


Слайд #5
Презентація на тему «Микола Гоголь» (варіант 6) - Слайд #5

Гоголь і Україна
3 Україною Гоголь пов'язаний не тільки серцем, а й усією творчістю. Шевченко, Куліш, а пізніше й Драгоманов, послідовно вважали його українським письменником, що писав російською мовою. Багато місць на Україні пов'язано з перебуванням письменника. Як свідчать спогади сучасників лише в дорозі він відчував натхнення і приплив нових сил. Дороги вели Гоголя до Москви і Петербурга, Рима і Парижа, Гамбурга та Єрусалима. Однак усі шляхи починалися з його рідного дому, з України, сюди завжди повертався думкою і душею. З особливою любов'ю були оспівані письменником Великі Сорочинці, Диканька, Миргород, Василівка-Яновщина... Згадуючи про них, ми мимоволі звертаємося до творчості М.В.Гоголя.Любов до мови, відчуття слова закладалися у Миколи з дитячих літ і набули подальшого розвитку під час його навчання. Саме у гімназії він поринув у світ давньої української історії, народних звичаїв та усної народної творчості, які пізнавав не лише з друкованих джерел, а й на ніжинських базарах, селянських весіллях. 


Слайд #6
Презентація на тему «Микола Гоголь» (варіант 6) - Слайд #6

“Вечір проти Івана Купала”
Фантастична історія навіяна М. Гоголю українськими легендами й переказами про чарівну квітку папороті, яка розквітає в ніч на Івана Купала й може відкрити людині усі скарби; віруваннями в нечисту силу — чортів, відьом. Взагалі ж це— уособлення ворожих людині сил. Наприклад, влада золота згубила робітника Петруся. Письменник утверджує закони народної моралі, за якими на статку, що отриманий нечесним, злочинним шляхом, щастя не збудуєш. 


Слайд #7
Презентація на тему «Микола Гоголь» (варіант 6) - Слайд #7

Микола Васильович Гоголь, який жив і творив більш як півтора століття тому, надзвичайно актуальний сьогодні. І це найбільше свідчення про нього як про справжнього, живого класика. Гоголя читають, за його творами знімають фільми, у театрах ставлять п'єси. Він залишив у спадок прийдешнім поколінням своїх читачів оповитий повір'ями та легендами поетичний образ України, напрацювання з історії рідної землі, збірки українських народних пісень. Його твори й понині хвилюють глибоким психологізмом, енергією духовних цінностей, ідеалами волі, братерства, морального відродження.