Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6)


Рейтинг презентації 4 на основі 4 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6) - Слайд #1

Цікаві факти з життя поета
Лев Миколайович Толстой


Слайд #2
Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6) - Слайд #2

Азартний гравець
В юності майбутній геній російської літератури був азартним. Одного разу, граючи в карти зі своїм сусідом, поміщиком Гороховим, Лев Толстой програв основну будівлю спадкового маєтку – садиби Ясна Поляна. Сусід розібрав будинок і забрав до себе за 35 верст в якості трофею.


Слайд #3
Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6) - Слайд #3

Роман Толстого «Війна і мир» спочатку називався «1805», потім «Все добре, що добре закінчується» і «Три пори». За свідченнями дослідників, роман переписувався 8 разів, а окремі його епізоди - більше 25 разів. При цьому сам автор ставився до твору скептично. У листуванні з поетом Афанасієм Фетом письменник так відгукнувся про свою книгу: «Як я щасливий... що писати багатослівної дурниці на кшталт «Війни і мир» я більше ніколи не буду».
Війна і мир


Слайд #4
Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6) - Слайд #4

Лев Толстой познайомився зі своєю майбутньою дружиною Софією Берс, коли їй було сімнадцять, а йому тридцять чотири роки. Разом вони прожили 48 років, народили 13 дітей. Перші двадцять років вони були щасливі. Однак потім часто сварилися, в основному через переконань і способу життя, які Толстой визначив для себе. Станом на 2010 рік в цілому налічувалося більше 350 нащадків Толстого (включаючи як живих, так і вже померлих), що жили в 25 країнах світу.
Велике кохання


Слайд #5
Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6) - Слайд #5

У жовтні 1885р. Толстого відвідав Вільям Фрей. При спілкуванні з В.Фреєм Толстой вперше дізнався проповідь вегетаріанства - твердження про те, що будова людини, її зубів і кишечника, доводить, що людина не хижак. Лев Миколайович відразу ж прийняв це вчення, і після усвідомлення отриманих знань, Толстой відразу відмовився від м'яса і риби. Незабаром його приклад наслідували і його дочки - Тетяна і Марія.
Вегетаріанець


Слайд #6
Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6) - Слайд #6

Толстой спілкувався з Чеховим і Горьким. Він також був знайомий з Тургенєвим, проте письменникам не вдалося стати друзями - після сварки на ґрунті переконань вони не розмовляли багато років, справа ледь не дійшла до дуелі.
Толстой та інші письменники


Слайд #7
Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6) - Слайд #7

Помста дочки
Одна з дочок Льва Миколайовича, Агрипина, не просто жила в його маєтку, а працювала там: займалася коректурою текстів батька. Одного разу, посварившись з ним, вона вирішила йому помститися і «повернула на колишнє місце» опечатки, виявлені в романі «Воскресіння». Перші три видання вийшли з усіма помилками.


Слайд #8
Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6) - Слайд #8

Одного разу на вокзалі до Толстого звернулася знатна дама, яка стояла з великою поклажею. Письменник, не впізнаний нею і прийнятий за носія, переніс речі в потрібне місце, з вдячністю взяв належні йому гроші і віддалився. Яке ж було здивування жінки, коли через рік, на одному з благодійних заходів, вона побачила «носія», який читає з кафедри лекцію по-французьки! Засоромившись, дама підійшла до письменника з вибаченнями. Але Лев Миколайович втішив її, сказавши, що все було в кращому вигляді: тоді він чесно заробив і отримав за це винагороду.
Чесний труд


Слайд #9
Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6) - Слайд #9

Босоніж по садибі
В похилому віці Лев Миколайович практично відмовився від взуття і ходив по своїй садибі босоніж. Одні дослідники життя і творчості класика вважають, що таким чином він хотів показати свою близькість до народу. Інші вважають, що письменник намагався загартовуватися подібним способом.


Слайд #10
Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6) - Слайд #10

Загадковий випадок
Одного разу, ночуючи на постоялому дворі, Толстой раптово відчув приступ моторошного панічного жаху. Не чекаючи ранку, він велів запрягати коней і швидко поїхав назад додому. Цей стан пройшов не відразу. Толстого це дуже вразило. Незабаром після цього його опанувала ідея все роздати і "волоцюгою піти по Русі"


Слайд #11
Презентація на тему «Лев Миколайович Толстой» (варіант 6) - Слайд #11

Смерть поета
Помер Толстой під час подорожі, в яку вирушив після розриву з дружиною у вельми похилому віці. Під час переїзду Лев Миколайович захворів на запалення легенів, зійшов на найближчій великій станції (Астапово), де в будинку начальника станції помер 7 листопада 1910 року. У Росії це були перші публічні похорон знаменитої людини, які пройшли не за православним обрядом.