Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років»


Рейтинг презентації 5 на основі 3 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років» - Слайд #1

Українське мистецтво 1917-1921 років


Слайд #2
Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років» - Слайд #2

Національно-демократична революція і жорстока збройна боротьба за захист її завоювань були складною сторінкою в новітній історії українського образотворчого мистецтва. У вогні війни загинули великі художні цінності: картини, скульптури, монументи, архітектурні ансамблі. Але разом з тим побачили світ художні твори, що несли на собі відбиток часу.


Слайд #3
Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років» - Слайд #3

Визначним явищем в історії українського мистецтва було утворення Української академії мистецтв. Видатні українські художники Михайло Бойчук, Микола Бурачек, Михайло Жук, Василь та Федір Кричевські, Абрам Маневич, Олександр Мурашко, Георгій Нарбут стали першими членами Академії мистецтв.


Слайд #4
Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років» - Слайд #4

Гео́ргій Іва́нович Нарбут — український художник-графік, ілюстратор, автор перших українських державних знаків (банкнот і поштових марок). Один з засновників і ректор Української Академії Мистецтв.


Слайд #5
Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років» - Слайд #5

Народився 25 лютого 1886 року, на хуторі Нарбутівці біля Глухова, у сім'ї, яка походила з старовинного, але збіднілого дворянского роду. Початкову художню освіту здобув самотужки. У 1909 р. удосконалював майстерність у Мюнхені, в школі Холлоші. Після повернення до Петербурга став членом мистецького об'єднання «Світ мистецтва».


Слайд #6
Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років» - Слайд #6

Як чудовий знавець українського стародавнього мистецтва і геральдики, Нарбут виконав безліч гербів, ілюстрував або оформлював Малоросійський Гербовник,  «Герби гетьманів Малоросії», «Старовинна архітектура Галичини», «Стародавні садиби Харківської губернії» та ін. Нарбут щоліта приїздив в Україну до Глухова, де вивчав пам'ятки української старовини. Свій герб Нарбут підписав так: «Мазепинець полку Чернігівського, Глухівської сотні, старшинський син, гербів і емблем живописець».


Слайд #7
Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років» - Слайд #7

У вересні 1917 став професором графіки новоствореної Української Академії Мистецтв, а з грудня 1917 — її ректором. В цей період Нарбут виконав цикл державних паперів. Він розробив проекти Державного Герба і Печатки Української держави. 18 липня 1918 р. гетьман Скоропадський затвердив спроектовану Нарбутом малу Державну печатку.


Слайд #8
Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років» - Слайд #8

Творчість Георгія Нарбута — це яскрава сторінка в українському мистецтві. Рання творчість Нарбута зазнала значного впливу широковідомого об'єднання художників «Світ мистецтва». Визначальний вплив на Нарбута справило давнє українське малярство і графіка XVII–XVIII століть, геральдика українських родів, графіка українських рукописів і стародруків. Він разом з його сучасниками започаткував стильові ознаки українського мистецтва 20 — 30-х років в графіці.
Творчість


Слайд #9
Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років» - Слайд #9

Визначним досягненням Нарбута і всієї української графіки є його «Українська абетка», в якій художник досяг граничної простоти й водночас вишуканості композиції, малюнка й кольору. У вирішенні літер абетки Нарбут об'єднав досягнення як української рукописної та друкованої книги, так і досягнення західноєвропейських майстрів шрифту. Нарбутівська «Українська абетка» й донині залишається неперевершеною завдяки високій майстерності художника й глибокому розумінню ним шрифтового мистецтва.


Слайд #10
Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років» - Слайд #10

Останнім великим мистецьким задумом Нарбута було ілюстрування «Енеїди» Івана Котляревського, але через передчасну смерть він встиг виконати лише одну ілюстрацію.


Слайд #11
Презентація на тему «Українське мистецтво 1917-1921 років» - Слайд #11

Георгій Нарбут є оформлювачем банкнот української гривні доби УНР.