Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8) - Слайд #1

Трипільська культура
Підготувала
учениця 10-Ф класу
Дереза Дарина
Вчитель: Тартус М.М.


Слайд #2
Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8) - Слайд #2

Походження культури
Трипільська культура на території України розвинулась в добу неоліту, назва її походить від розкопаних київським археологом В. Хвойкою площадок біля села Трипілля на Київщині.


Слайд #3
Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8) - Слайд #3

Форма селищ
Одне з поселень трипільських часів (на урочищі Коломийщина, біля села Халеп'я, у районі м. Трипілля) розкопано повністю. Як показали розкопки, властивою особливістю селища трипільських часів було те, що житла в цьому селищі були розташовані по колу. Отже, середина селища становила вільну, незабудовану площу. Це був майдан для розташування великої рогатої худоби.


Слайд #4
Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8) - Слайд #4

Житла
У селищі, яке розкопано на Коломийщині, було біля 30 жител, житла - великі (до 4-5 м у ширину і до 15-20 м у довжину). Українська селянська хата - це піч з добудованим до печі простором, що охоплює піл (місце для спання), який прилягає до печі та стіл поставлений на площі, де порається господиня. Ця хата - однопокоєва або двопокоєва, розподілена сіньми.


Слайд #5
Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8) - Слайд #5

Ефектний різнокольоровий розпис золотавого відтінку з жовто-брунатних, червонуватих, рожево-чорних смуг справляє враження буйної й нестримної фантазії, сполучень барв це засвідчує модель хати, знайдена у Володимирівці (Уманьщина). Узори розписів хат, зібрані на Уманьщині за наших часів, вказують на високу досконалість смаку, але немає сумніву, що розквіту ця ділянка народного мистецтва досягла вже за трипільських часів.
Житла


Слайд #6
Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8) - Слайд #6

Мистецтво трипільців
Найбільше прикметною групою знахідок у трипільців була орнаментальна кераміка. Вони виробляли два роди посуду: столовий і припасовий (тобто на харчеві припаси). Столовий був багато прикрашений мальованою орнаментикою.


Слайд #7
Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8) - Слайд #7

Розпис робили трипільці чорним або червоним, білим і червоно-брунат-ними кольорами. На малюнках були овалі й півовалі із зображенням сонця, води. Були теж фігурки із зображенням свійських тварин.
Мистецтво трипільців


Слайд #8
Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8) - Слайд #8

Господарство
Землеробство;
Скотарство;
Полювання;
Збиральництво;
Кераміка.


Слайд #9
Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8) - Слайд #9

Поховання трипільців
Одним із обрядів трипільців, який можна найбільше дослідити, є поховання. На відміну від ранніх, труп не спалювався, а ховався в скорченому вигляді. Такі були відомі, наприклад, під Одесою (Красна Слобідка), Херсоном (Білозірка), в Усатові.


Слайд #10
Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8) - Слайд #10

У центрі ховався голова сім'ї, а біля нього - жінка та діти. Цей курган був оточений іншими курганами з каміння (кромлехи), де були поховані зображення людей і тварин. Крім того, існували ще й ями для інших членів родової  організації, вмерлих на стороні - так звані кенотафи.
Поховання трипільців


Слайд #11
Презентація на тему «Трипільська культура» (варіант 8) - Слайд #11

Дякую за увагу!