Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького»


Рейтинг презентації 4.75 на основі 4 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького» - Слайд #1

Третє гетьманування Юрася Хмельницького. Чигиринські походи.


Слайд #2
Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького» - Слайд #2

Зречення Дорошенком гетьманства Туреччина сприйняла як подію, що суперечила її політичним планам, бо розраховувала на значну частину України. Вихід із такої невигідної ситуації султан знайшов у особі Юрія Хмельницького. У зв'язку з подіями в Україні його було звільнено зі стамбульської в'язниці Єдикуле та проголошено «князем tttt Сарматії», під якою розумілася Україна.


Слайд #3
Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького» - Слайд #3

Навесні 1677 р. Юрій Хмельницький із загонами турецького війська вирушив на батьківщину. Зупинившись у Немирові, він почав розсилати універсали з вимогою визнати його владу. Такі дії Хмельниченка перешкоджали намірам Самойловича об'єднати обидва береги Дніпра під своєю булавою. Центром військового протистояння двох гетьманів стала колишня гетьманська столиця Чигирин.


Слайд #4
Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького» - Слайд #4

Чигиринські походи. У 1677 р. відбувся перший чигиринський похід 90-тисячного турецько-татарсько-ногайського війська. Свій загарбницький похід проти України Туреччина виправдовувала прагненням повернути землю та булаву Юрію Хмельницькому. Турецький уряд намагався використати популярність імені Богдана Хмельницького, аби прихилити на свій бік українську людність і нейтралізувати козацтво. Перший удар турки вирішили завдати саме Чигирину, бо місто мало важливе стратегічне значення: було гетьманською резиденцією та найміцнішою фортецею на перехресті важливих шляхів у глиб України, Польщі та Московії. У Чигирині стояла численна козацько-московська залога. Власне, вона захищала фортецю протягом кількатижневої облоги. Коли ж до міста підійшли головні об'єднані українсько-московські сили на чолі з Ромодановським і Самойловичем, турки були змушені відступити.


Слайд #5
Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького» - Слайд #5

Невдале завершення походу 1677 р. не змінило намірів турецького султана оволодіти Чигирином та всією Правобережною Україною. Це добре розуміли Самойлович і московські воєначальники. Проте якщо для українців оборона Чигирина була справою честі, то в Москві до неї поставилися байдуже. Як доведено сучасними істориками, московський уряд за спиною України розпочав таємні переговори з турками про припинення війни. Саме тому головнокомандувач московського війська боярин Ромодановський, вирушаючи в Україну, отримав таємну інструкцію: в разі неможливості втримати Чигирин — зруйнувати його укріплення та вивести військові сили з фортеці.


Слайд #6
Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького» - Слайд #6

8 липня 1678 р. 200-тисячна турецько-татарська армія під командуванням візира Кара-Мустафи обложила Чигирин. Загарбники вели неперервний гарматний обстріл, вдавалися до численних штурмів. Більше місяця, відчайдушно захищаючись, чигиринська залога чекала на прихід сил Ромодановського, одначе той до козацької столиці не квапився. Врешті, московські війська підійшли до Чигирина. Проте, так і не надавши його захисникам потрібної допомоги, почали готуватися до відступу. Начальникові чигиринської залоги наказали підпалити порохові склади і прориватися з оточення. Тож коли турецькі війська вдерлися до міста, пролунав вибух. Чигирин перетворився на руйновище. Відбиваючи шалений натиск турків і татар, об'єднане московсько-українське військо відійшло до Дніпра.


Слайд #7
Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького» - Слайд #7

Втрата Чигирина унеможливлювала для Самойловича утримання Правобережжя. Щоб уникнути загрози нападу турків на Лівобережну Україну й перешкодити Юрію Хмельницькому збільшувати лави його прибічників за рахунок правобережних мешканців, Самойлович віддав наказ силоміць перегнати населення, що залишилося, на лівий берег. Знелюднена Середня й Південна Київщина фактично перетворилася на пустку. Влада Хмельниченка поширювалася лише на сплюндроване Поділля. Там він панував, але невдало. Турки стратили його в Кам'янці наприкінці 1685 р.


Слайд #8
Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького» - Слайд #8

Коли відбувся перший чигиринський похід?
1677 р.


Слайд #9
Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького» - Слайд #9

Чому перший удар турки вирішили завдати саме Чигирину?
Місто було гетьманською резиденцією


Слайд #10
Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького» - Слайд #10

Коли відбулася 200-тисячна турецько-татарська облога?
8 липня 1678 року


Слайд #11
Презентація на тему «Третє гетьманування Юрася Хмельницького» - Слайд #11

Коли і де було страчено Юрася Хмельницького?
В Кам'яниці наприкінці 1685