Презентація на тему «Голодомор» (варіант 17)


Рейтинг презентації 4 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Голодомор» (варіант 17) - Слайд #1

Голодомор 1932-1933 рр
Свідчення ,
факти ,
документи,
фото


Слайд #2
Презентація на тему «Голодомор» (варіант 17) - Слайд #2

Свідчення. Очевидці


Слайд #3
Презентація на тему «Голодомор» (варіант 17) - Слайд #3

Александров Олександр Сергійович, 1918 р.н., уродж. села Молодова Вовчанського району Харківської області
1933 рік. Зима, лежать великі снігові замети. Близько 10-ї ранку до нашого двору підійшла група активістів. Зайшли у двір, вимагали віддати корову, але її не виявилося, бо брат Іван напередодні випустив худобину з хліва. Прибулі зайшли в будинок, склали якийсь папір і веліли показати наявне зерно. Забрали все, як тоді говорили, «під мітлу», і повезли. Наша сім'я тоді складалася з п'яти чоловік: мати, Александрова Марія Дмитрівна, 1878 р.н., брати - Яків, 1908 р.н., Михайло, 1910 р.н., Іван, 1913 р.н., і я, Олександр, 1918 р.н. Після того, як забрали зерно, сім'я харчувалася заготовленими на зиму овочами - картоплею, капустою, буряками, засоленими огірками і помідорами. Звичайно, з'їли курей. Корова перестала доїтися, і мати вирішила її продати, щоб за виручені гроші купувати хліб, муку, крупи. Хліб доводилося купувати в Харкові у перекупників, бо достоятися за ним у черзі до магазину було неможливо. Шлях до Харкова був дуже важким: транспорту не було, бездоріжжя, а долати належало 45 км. Доки мали гроші і сили, сім'я якось перебивалася, закінчилися гроші - почали голодувати. Навесні рвали липове листя, тільки-но воно з'явилося на деревах, сушили його, товкли, пекли «оладі». Їли різні трави.Поступово сили танули, і мої рідні один за одним почали вмирати. Першим помер Михайло, за ним - мати, потім - Яків, останнім помер Іван.Я лишився сам у віці 14 років і 7 місяців. Крім своїх рідних, довелося поховати сусіда, діда Платона, який помер від голоду в нашому домі. Я був на межі смерті, але дивом вижив.Усі рідні поховані в моєму рідному селі. Кожного ранку двоє чоловіків із кінною упряжкою об'їжджали вулиці та двори, збирали покійників і закопували в братській могилі на сільському кладовищі. Могили готували заздалегідь копачі, виділені з колгоспу...


Слайд #4
Презентація на тему «Голодомор» (варіант 17) - Слайд #4

Сталин и Каганович. Переписка. 1931-1936
У книзі опубліковано листування І. В. Сталіна і його заступника по партії Л. М. Кагановича.
Опубліковані документи містять унікальну інформацію про механізм прийняття рішень вищим радянським керівництвом з питань як внутрішньої, так і зовнішньої політики. Серед ключових тем листування - голод 1932 р., прийняття закону про боротьбу з викраденням соціалістичної власності від 7 серпня 1932


Слайд #5
Презентація на тему «Голодомор» (варіант 17) - Слайд #5

Книга Пам'яті про жертви Голодомору 1932-1933 років в Україні:
Імена, повернуті із забуття
Дзеркало душі народної: Спогади та враження про Голодомор 1932-1933 років в Україні


Слайд #6
Презентація на тему «Голодомор» (варіант 17) - Слайд #6

Свідчення. Фото


Слайд #7
Презентація на тему «Голодомор» (варіант 17) - Слайд #7

Свідчення. Фото


Слайд #8
Презентація на тему «Голодомор» (варіант 17) - Слайд #8

Гарет Джонс, радник з міжнародних питань прем'єр-міністра Англії Сенлі Болдуїна, з 1930 по 1933-й кілька разів приїжджав на Україну стежити за ходом радянської індустріалізації. Він став очевидцем страшного голоду, зафіксувавши їх на фото.
СРСР починає свою контргру. 6 британських інженерів, що працювали на Metro-Vickers, були звинувачені в шпигунстві і посаджені на Луб'янку. З них були вибиті офіційні свідчення, що "все, що пише Гарет Джонс - брехня". Гарет був звинувачений в шпигунстві і його ім'я було внесено в чорний список для в'їзду в СРСР.


Слайд #9
Презентація на тему «Голодомор» (варіант 17) - Слайд #9

Валовий збір зернових і врожайність земель в Україні
Попри те, що валовий збір зернових значно зменшився, влада масово експортувала зерно за кордон (у 1932 р. з УССР було експортовано 1,72 млн.т зерна, у 1933 р. - 1,68 млн.т).