Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #1

Архітектура України
Виконав
Учень 11-А класу
Мальон Віктор


Слайд #2
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #2

Стародавня архітектура
Архітектурна традиція на теренах України пройшла довгий історичний шлях розвитку.  Найстарші пам'ятки монументальної, мурованої архітектури на українських землях походять із побережжя Чорного моря — з колишніх грецьких колоній, які сягають VIII — VII ст. до н. е. До таких більших міст належали Тіра над лиманом Дністра, Ольвія над лиманом Південного Буга, Херсонес коло сучасного Севастополя, Феодосія й багато інших. Рештки архітектурного комплексу Більського городища (VII–III ст. до н. е.) вчені ідентифікують з прадавнім містом Гелон, описаним Геродотом.


Слайд #3
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #3

Архаїчне склепіння.Царський курган.Керч.
Руїни давньогрецького театру, ХерсонесТаврійський(Сімферополь)Рештки міста Пантікапей.
Руїни монетного двору.Херсонес Таврійський.


Слайд #4
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #4

Середньовічна архітектура
Автентична українська архітектура почала формуватися у IX–X ст., коли на теренах України виникла централізована держава — Київська Русь. Спочатку всі споруди — укріплення, палаци, церкви — будувалися з дерева. Основною структурою будівель спрадавна був зруб, зведений з горизонтально покладених колод із шатровим верхом. Разом з прийняттям християнства в Київській Русі з'явилися будівлі візантійського стилю, найкращим прикладом якого є Софійський собор у Києві (XI ст.), що зберігся до нашого часу, зазнавши, втім, суттєвої барокової перебудови. Візантійський стиль на Русі почав активно реформуватися у співдії з автентичними уявленнями про будівництво й орнаментування. Внаслідок такого реформування з'явилися витягнуті вгору бані київських церков, специфічна кольорова гама розписів, фресок і мозаїк.


Слайд #5
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #5

Церква Івана Предтечі.Керч
П'ятницька церква.Чернігірів
Церква Святого Миколая.Чесники.
Оборонська Покровська церква.Хмельницька обл


Слайд #6
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #6

Звичайний тип більших церков X — XIII ст. — це тринавні церкви з трьома напівокруглими чи гранчастими апсидами (заокруглення з боку вівтаря), з двома або трьома парами стовпів. Характерною рисою багатьох церков були т. зв. опасання, тобто галерейки, що оточували будову з трьох боків (крім сходу), які зберегалися після в українському дерев'яному будівництві. Храми були обов'язково пристосовані до оборони, адже нерідко траплялося, що вони ставали притулком від ворога не лише для ченців, але й для мирян.


Слайд #7
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #7

Готика України
Один з найцікавіших періодів історії архітектури України — кінець XIV — перша І половина XV століття. На західних землях, які менше за інші потерпіли від монголо-татарської навали, тоді зростають міста, розвиваються ремесла й торгівля. В українські міста прибуває багато поселенців, переважно німців, які принесли в мистецтво, а зокрема в архітектуру, нові стильові форми.
Реформатська церква (Хуст), колишній Єлизаветинський костел 13 ст.
Костел Св. Миколая, пізня готика, Куликів , Львівська обл


Слайд #8
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #8

Вирішальну роль у формуванні нового стилю відіграв Лати́нський кафедра́льний собо́р у Львові — пам'ятка архітектури національного значення. Готичну складову підкреслює високий шип даху. Дзвіниця на головному фасаді має барокове завершення і розташована асиметрично, бо другу дзвіницю недобудували. В інтер'єрі високі сніпчасті колони підтримують стрільчаті арки і склепіння з готичними нервюрами. Стіни і склепіння вкриті численними фресками. Будівництво собору розпочалося 1361 (за іншими даними — 1370) на кошти короля Казимира Великого. Серед будівничих цього храму відомі Нічко, Йоахім Гром, Амброзій Рабіш; одним із найтурботливіших опікунів будови в міських актах названо Петра Штехера. Об'ємну композицію костелу витворено завдяки двом головним складовим: пресбітеріуму (вівтарній частині) та корпусу нав (власне молитовній залі).


Слайд #9
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #9

Ренесанс
У XVI–XVII ст. в Україні розповсюдився стиль Ренесансу. Найяскравіше він відобразився в архітектурі Львова. На одній з центральних площ цього міста майже повністю зберігся ренесансний ансамбль будинків, естетичною домінантою його є так звана Чорна кам'яниця — чорна будівля в оточенні світлих. Нашарування епох та поєднання різних архітектурних стилів в архітектурному ансамблі Львова роблять місто справжнім музеєм просто неба. Історична центральна частина Львова зарахована ЮНЕСКО до культурної спадщини людства.
Костел і монастир бернардинів (Львів). 
Колишній францисканський монастир 15 ст. Нині церква Преображення, м. Городок, Лвівська обл.


Слайд #10
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #10

Українське барокоВиник унаслідок поєднання місцевих архітектурних традицій та європейського бароко.
Воскресенька церква. М.Седнів
Михайлівський собор.Київ


Слайд #11
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #11

Фортеці та замки
Збразький замок
Золочівський замок.
Корецький замок
Фортеця м.Білгород-Дністровський.


Слайд #12
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #12

Дерев'яна архітектура
Крехівський монастир.
Костел Святої Анни
Церква святої трійці
Церква святого Михайла


Слайд #13
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #13

Класицизм
З кінця XVIII ст. в Україну прийшов класицизм, так званий «міський стиль», характерною рисою якого було значне зменшення церковного будівництва. Перевага стала надаватись палацам та громадським будівлям.
Будинок міської адміністрації Полтави.
Палоцово-парковий ансамбль “Самчики”


Слайд #14
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #14

Неоготика
Костел святого Станіслава. М.Чортків
Костел св.Йосифа в м. Миколаїв


Слайд #15
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #15

Еклектизм в Україні
Еклекти́зм,   — у найширшому значенні — механічне поєднання в одному вченні різнорідних, органічно несумісних елементів, які запозичуються з протилежних концепцій.
Мед.інститут ім. І.Мєчнікова в м. Харків
Інтер'єр корпусу Львівського Політехнічого університету.


Слайд #16
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #16

Модерн
Будинок Г.Глібова в м.Чернігів
Драм.театр ім. Т.Шевченка у Харкові
Муз.драм.театр ім. О.Кобилянської у Чернівцях


Слайд #17
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #17

7 історико-архітектурних чудес України
Кам'янець-Подільський – місто, що зберегло дух середніх віків. Тут Ви побачите одну з найбільших оборонних споруд України, фотецю, що займає провідне місце у світовій історії оборонного зодчества. Літопис приписує будівництво кам'яної фортеці литовським князям Корятовичам, які правили князівством у 60-90-х рр. XIV cт. Високий скелястий берег р. Смотрич, живописний краєвид, величезні вежі з таємничими латинськими надписами...


Слайд #18
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #18

Києво-Печерська Лавра
Києво-Печерська лавра - православний монастир, заснований у 1051 році монахами Антонієм і Феодосієм у печерах біля літньої княжої резиденції Брестово поблизу Києва.


Слайд #19
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #19

Хотинська фортеця
Хотин, що приваблює туристів з усього світу, одне з найдавніших міст України, нещодавно відсвяткував своє 1000-річчя. На початку XI ст. київський князь Володимир Великий створив систему прикордонних фортець на заході й півдні своєї держави, у тому числі Хотин.


Слайд #20
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #20

Софіївка
Уманський парк "Софіївка" є шедевром і зразком світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII – початку XIX сторіч. Парк розкинувся на площі 154,7 гектарів на узбіччі старовинного міста Умань Черкаської області


Слайд #21
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #21

Софія Київська
Софійський собор - всесвітньо відома пам'ятка архітектури і монументального живопису ХI століття. Заснування собору згадується в літописах як під 1017 р., так і під 1037 р.


Слайд #22
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #22

Херсонес Таврійський
Місто Херсонес було засноване древньогрецькими колоністами більше ніж 2500 тисячі років тому на південному заході Криму. Нині його руїни - одна з найвизначніших пам'яток Севастополя. 


Слайд #23
Презентація на тему «Архітектура України» (варіант 4) - Слайд #23

Національний заповідник-острів «Хортиця»
Острів «Хортиця» є найбільшим островом на Дніпрі, унікальність якого в рідкісному поєднанні на одній території різноманітних природних комплексів – цілинних степів, байрачних та плавневих лісів, наскальної рослинності, рідкісних та зникаючих видів рослин, пам'яток геології