Презентація на тему «Жакерія»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #1

Жакерія


Слайд #2
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #2

Зміст
Що таке Жакерія
Гійом Каль
Причини
Привід
Дії повстанців
Підла зрада
Розправа
Наслідки повстань
Малюнки


Слайд #3
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #3

Що таке Жакерія


Слайд #4
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #4

Жакерія — назва селянського повстання, що спалахнуло у Франції в 1358 році й охопило 1/6 частину держави. Назва походить від прізвиська— Жак-простак, яке феодали дали селянам. Сучасники називали повстання «війною недворян проти дворян», назва «Жакерія» з'явилася пізніше.


Слайд #5
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #5

Гійом Каль
Гійом Каль -селянин із села Мелло, один з керівників Жакерії.
Прагнув внести деяку організованість в ряди повсталих селян, об'єднати їх дії; намагався залучити до повстання городян, керівник Жакерії селянського антифеодального повстання в Західній Європі в середні віки, що спалахнула у Франції в 1358 Загинув тим, що Карл Наваррський тиждень не наважувався атакувати повстанців, і в зрештою пішов на хитрість - запросив Каля для переговорів. Гійом повірив його лицарському слову і не забезпечив свою безпеку заручниками, але його тут же схопили і закували в ланцюги.


Слайд #6
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #6

Причини


Слайд #7
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #7

1.Феодальні утиски селян, посилення їх експлуатації.2.Розорення країни Столітньою війною.3.Великі податки і повинності, які постійно зростали,4.Грошові побори на викуп рицарів, які потрапляли в полон.5.Грабежі, голод, епідемії у 1348—1349 рр. Західною Європою прокотилася чума — «чорна смерть»).6.Тяжке становище і велике бідування французького народу в умовах затяжної війни і поразок французьких феодалів.


Слайд #8
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #8

Привід


Слайд #9
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #9

28 травня невелика банда солдатів вчинила черговий напад на містечко Сен-Ле-д'Ессеран. Жителі дали відсіч бандитам. Вони,вбили дев'ятьох з них: чотирьох рицарів і п'ятьох зброєносців.
Побоюючись помсти дворян, селяни, які підняли зброю, вирішили не складати її і перейшли в наступ. Вони закликали всіх приєднатись до них для боротьби з ненависними дворянами.


Слайд #10
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #10

Дії повстанців


Слайд #11
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #11

Дворяни північної Франції були охоплені жахом. Багато хто рятувався втечею, як тільки чув звістку про наближення Жака Простака. Ім'я Жака Простака, що досі вимовлялось з презирством, тепер наводило трепет.Центром і базою повстання стало місто Бове. Сюди відправляли всіх полонених дворян, тут їх страчували. Полум'я повстання палало не тільки в селах і маєтках. Заворушення перекинулось і в міста. Де-не-де міська біднота створювала свої загони, які виступали назустріч селянським силам і об'єднувалися з ними.Але, звичайно, на бік жаків ставала тільки біднота міста. Багатії, боячись за своє життя і майно, зустрічали їх вороже.


Слайд #12
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #12

У місті Ам'єні трапився такий випадок. На допомогу жакам звідси пішло понад сотню чоловік. Багаті жителі міста побоювались спільних дій бідноти і жаків. Знаючи, що жаки знищують дворянські замки і відбирають у феодальних хижаків багатства, заможні городяни стали боятись, що міська біднота, захоплена прикладом повсталих селян, також зазіхатиме на будинки й багатства купців і майстрів. Тому знатні і багаті городяни страхались, немов огню, союзу міської бідноти з повсталими селянами.


Слайд #13
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #13

Підла зрада


Слайд #14
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #14

Під враженням перших успіхів недосвідчені у військовій справі селяни переоцінювали свою силу і прагнули поборотися з сеньйорами. Каль не міг умовити їх припинити повстання і був змушений погодитись з думкою жаків. Готуючись до натиску сильної рицарської кінноти, він спорудив велике кільце з повозок Карл Злий, підійшовши до Мело,мав загін з 1000 чоловік. Побачивши укріплений табір жаків, строгий бойовий порядок, почувши звук сурми, що доходив з табору, король стривожився. До цієї хвилини він і сумніву не мав, що зуміє розгромити жаків. Розглядаючи здаля укріплення з повозок, Карл переконувався в тому, що його не можна атакувати, не зазнавши великих втрат. І от з лав рицарів вийшло наперед троє. Один з них високо піднімав білий її прапор на знак мирних намірів. Парламентери, що підійшли, просили самого Гільйома Каля прибути для переговорів до їх проводиря. Довірливий ватажок жаків, не здогадавшись про зраду і навіть не забезпечив себе заложниками, пішов у табір підступного наваррця. Тут главу селянського війська схопилили і піддали тяжкій страті.


Слайд #15
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #15

Розправа


Слайд #16
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #16

Дворяни, які зрадливо захопили Гільйома Каля, хотіли не тільки вбити його, а й наругатися над селянським полководцем. На його голову наділи розжарений перевернутий залізний триніжок.Дворяни, оточивши Каля, глузували з нього і гукали, що так вони коронують селянського короля.Роберт Серкот, начальник англійських наємників, ударив з флангу на селян, які не чекали зрадницького нападу і були захоплені зненацька. Так, 10 червня 1358 року під Мело, у долині Уази, дворяни зброєю і підступністю подолали головні сили повсталих селян. Вони люто розправлялися з повстанцями. Рицарі мстились за недавно пережитий страх, безпощадно вбиваючи уцілілих. Хроніка розповідає, що до 24 червня було винищено близько 20 тисяч селян. Не милували ні старих, ні жінок, ні дітей, і в районі недавнього повстання спалювали цілі села. На селян, які переховувались у лісі, влаштовували облави з собаками, як на диких звірів.Етьєн Марсель втратив будь-яку опору в Парижі. Він став ненависний бідному людові, як людина, що зрадила жаків. Парижани не прощали йому змови з Карлом Злим, катом Жакерії і союзником ненависних англійців. Наприкінці липня 1358 року Етьєн Марсель був убитий одним з своїх колишніх прибічників.


Слайд #17
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #17

Наслідки повстань


Слайд #18
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #18

Жакерія була одним з найвизначніших селянських повстань у середні віки. Вона виникла як стихійний протест гноблених селян Франції проти феодальної експлуатації. У селян не було програми дій. Усі їх прагнення зводились до того, щоб винищити всіх сеньйорів. Прагнучи поліпшити своє становище, селяни не знали, якими способами домагатися цього. Проте, феодали були налякані повстаннями і не наважувались збільшувати повинності. Повстання прискорили звільнення селян від особистої залежності.


Слайд #19
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #19

Малюнки


Слайд #20
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #20

Малюнки


Слайд #21
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #21

Малюнки


Слайд #22
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #22

Малюнки


Слайд #23
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #23

Малюнки


Слайд #24
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #24

Малюнки


Слайд #25
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #25

Малюнки


Слайд #26
Презентація на тему «Жакерія» - Слайд #26