Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #1

ЯПОНСЬКИЙ САД
日本庭園, にほんていえん.


Слайд #2
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #2

Японський сад— різновид саду або приватного парку, принципи організації якого були розроблені у Японії протягом 8 — 18 століття.


Слайд #3
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #3

Японський сад символізує досконалий світ земної природи. Характерними елементами його композиції є
штучні гори і пагорби, 
ставки і острови, 
струмки і водоспади,
доріжки і ділянки  піску чи гравію,
прикрашені камінням незвичайних обрисів.
Пейзаж саду формується за допомогою :
дерев, кущів, 
бамбуку, трав, 
квітів і моху,
які покликані передавати відчуття змін пір року
На території саду можуть також розміщуватися кам'яні ліхтарі, альтанки чи чайні.


Слайд #4
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #4

Формування засад японського садівництва відбувалося під впливом еволюції японської архітектури, а також релігійно-філософських уявлень японської знаті. Початково сад був складовою резиденцій аристократів, але згодом був запозичений буддистськими монастирями і знатними самураями. З ХІХ століття він набув поширення серед японських простолюдинів, ставши невід'ємною частиною багатьох приватних будинків. У ХХ столітті спорудження садів у японському стилі стало популярним серед іноземців.


Слайд #5
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #5

КОМПОНЕНТИ САДУ
Будь-який японський сад містить у собі п'ять компонентів:
духовну ідею,
камені,
воду,
рослини
й архітектурні
елементи.
Розглядати їх можна й окремо, але забрати хоча б один компонент не можна, інакше сад втратить те, з чим ототожнюється саме поняття «японський сад».


Слайд #6
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #6

ЯПОНСЬКИЙ САД КАМІННЯ
Японський сад каміння - унікальний витвір. Основна площа його засипана піском або дрібною галькою, а на ній ніби безладно розкидані групи необтесаних каменів. Однак їхня безладність несправжня.
Розміщення каміння на площадці - вид мистецтва, одне з головних умінь садівника. Суть цього мистецтва в тім, щоб зуміти в кожному камені побачити своє "обличчя" і свою "позу", і наділити певною роллю в композиції: він буде лежати, притулятися, бігти.


Слайд #7
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #7

За ступінню декоративного й значеннєвого навантаження групи каменів розставляють зліва на право, так звичайно рухається погляд по картині, так само організований рух по саду. Камені й валуни означають силу й стійкість. Будучи нерухомими, вони випромінюють спокій, а розташовані асиметрично, вони найбільш співзвучні із природою. Згодом вони покриваються павутиною, обростають мохами й лишайником, що робить їх ще більш органічними.
Сади каменів функціонально призначені для медитацій, відсторонення від мирської суєти й повсякденних проблем. Конструкція подібних споруджень, підкоряючись нормам дзен-будизму, підсилює тягу японців до милування природою, міркуванню, самоті.


Слайд #8
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #8

МІНІАТЮРНИЙ САД
У мініатюрних садах застосовується прийом штучно створюваної перспективи: на передньому плані висаджують більші рослини з великими листками, розташовуються великі камені. На другому й третьому плані елементи композицій стають меншими.
Це створює ілюзію, що вони перебувають дальше, ніж у реальності. Мініатюрні сади - це спроба показати неосяжність світу на досить обмеженій території, адже в пейзаж японського саду, як уже згадувалося, входить і весь навколишній ландшафт


Слайд #9
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #9

СИМВОЛІЧНИЙ САД
Незважаючи на велику любов японців до рослин, саме в японському садівництві відбулося явище, що не має аналогів у садовому мистецтві інших країн. У Японії появилися сади, де рослин може й не бути зовсім. Справа в тому, що для японського саду не так важливий вигляд використаних рослин, скільки вкладена в ньому символіка, традиції та обряди.
Тому рослини поряд з каменем, гравієм, архітектурними елементами (пагоди, ліхтарі, огорожі) - це лише матеріал, яким користується садівник, як художник фарбами, залежно від майстерності, заміняючи одне на інше. Чим вища майстерність, тим менше матеріалів потрібно художникові для створення потрібного вигляду.


Слайд #10
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #10

АБСТРАКТНИЙ САД
Символічні й абстрактні сади дуже близькі як по вигляду, так і по способах створення, але прийнято вважати, що абстрактні сади не мають аналога в природі.
Тому, приходячи в такий сад, відвідувач може побачити його таким, яким підказує в цей момент його уява, виходячи з пори року, погоди, стану душі. Це можуть бути й камені у воді, і острова в океані, і планети в космосі - все, що захоче бачити й до чого буде готовий відвідувач


Слайд #11
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #11

ДЕКОРАТИВНІ ЕЛЕМЕНТИ
Кам'яні ліхтарі є невід'ємним атрибутом японського саду, його гордістю і безперечною прикрасою. Зазвичай їх розміщують на краю водойми або струмочка, біля повороту стежки, біля тсукубаї або містка. У групі з невеликими камінням ліхтар частіше за все є головним елементом, позаду нього може розміщуватися дерево.
Кам'яні башти (пагоди) – традиційний декоративний елемент японського саду. Вони складаються з непарного числа ярусів з пластинками найчастіше чотирикутної, іноді шести або восьмикутної форми.


Слайд #12
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #12

Альтанки є неодмінним атрибутом японського саду. Вони повністю вписуються й у його архітектурний ансамбль, і в загальний стиль. Альтанки розташовують до споглядальному настрою, заспокоюють, навіюють спокій і умиротворення. Найчастіше з них відкривається мальовничий вид на сам сад з його екзотичними рослинами, красивими фонтанами і доглянутим доріжками.


Слайд #13
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #13

Трійкою найвідоміших садів Японії вважаються
 Кенрокуен (Канадзава, Ісікава), 
Ґоракуен (Окаяма, Окаяма) і
 
Кайракуен (Міто, Ібаракі)


Слайд #14
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #14

 Кенрокуен


Слайд #15
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #15

Ґоракуен


Слайд #16
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #16

Кайракуен


Слайд #17
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #17

Кайракуен


Слайд #18
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #18

Кайракуен


Слайд #19
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #19

Кайракуен


Слайд #20
Презентація на тему «Японський сад» (варіант 2) - Слайд #20

Підготувала учениця 11-А класуСкладанюк Наталія