Презентація на тему «Виникнення грошей»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Виникнення грошей» - Слайд #1

Виникнення грошей
Виконали учениці 11-А
Александрова Ірина
і Бадя Юлія


Слайд #2
Презентація на тему «Виникнення грошей» - Слайд #2

Гроші - це невід'ємна й істотна частина фінансової системи кожної країни. Називаються вони доларами чи гривнями, фунтами чи франками, гроші служать засобом оплати, засобом збереження вартості й одиницею рахунка в усіх, окрім як самих ранніх економічних системах.


Слайд #3
Презентація на тему «Виникнення грошей» - Слайд #3

У первісні часи не існувало поняття " гроші". Практикувався простий обмін один з одним , гончарі вимінювали свої глечики та горщики , ковалі - списи , наконечники для стріл і т.д. З часом прийшло розуміння , що це дуже незручно. Адже цінність речей і їжі різна.
Наступною формою грошей стали певні товари, предмети чи тварини. Так, наприклад, в Ефіопії розраховувалися брусками солі, на острові Науру остров'яни використовували щурів, а ацтеки в якості перших грошей використовували какао- боби. Колоністам в Америці першими грошима служили тютюнове листя і шкірки тварин.Широко поширені були раковини каурі. Вперше почали використовуватися в Китаї, але потім служили першими грошима також в Індії, Таїланді, Африці.


Слайд #4
Презентація на тему «Виникнення грошей» - Слайд #4

Унаслідок цього сформувалося кілька вимог до грошей:1. При зберіганні і при передачі один одному вони не повинні псуватися.2. Їх легко можна носити з собою і навіть порівняно невеликої їх кількості повинно вистачати на купівлю продуктів, речей і т.д.3. Навіть при самому дрібному розподілі їх загальна цінність не повинна зменшуватися.


Слайд #5
Презентація на тему «Виникнення грошей» - Слайд #5

Поява монет — явище аж ніяк не випадкове, а цілком закономірне, обумовлене усім ходом історичного розвитку людства. Гроші та грошова форма вартості є кінцевим результатом розвитку усіх форм вартості.
На наступному історичному етапі виникнення грошей міцне місце в економіці багатьох країн зайняли металеві гроші.У VII столітті до н.е. в Лідії були випущені перші монети. Формою вони нагадували квасолю і називалися статерами або стандартами . Потім монети стали виготовляти греки, і близько ста років потому в багатьох містах Греції , Малої Азії а також на півдні Італії з'явилися свої монети. Найбільш цінними вважалися золоті монети , за ними йшли срібні та мідні .У IX -X століттях почалося карбування монет в Київській Русі
Виникнення металевих грошей


Слайд #6
Презентація на тему «Виникнення грошей» - Слайд #6

Засилання на золоті і срібні гроші ми знаходимо в давньоєгипетському законодавстві ( друге тисячоріччя до нашої ери), у священних книгах древньої Індії, у Біблії. Срібні гроші були широко поширені на межі третього і другого тисячоріч до нової ери в Китаї і Месопотамії. Не слід думати, що метали відразу витиснули всі попередні форми грошей. Між ними і численними видами еквівалентів йшла тривала боротьба. В міру збільшення суспільного багатства роль загального еквівалента закріплюється за дорогоцінними металами (сріблом, золотом), що у силу своєї рідкості, високої цінності при малому обсязі, однорідності, подільності й інших корисних якостях були, можна сказати, приречені виконувати роль грошового матеріалу в плині тривалого періоду людської історії.


Слайд #7
Презентація на тему «Виникнення грошей» - Слайд #7

Незабаром, заможні торговці зіткнулися з тим, що монети досить важкі, і носити їх з собою незручно. Монети стали залишати на зберігання, а натомість отримували письмові зобов'язання. У будь-який момент людина, що пред'явила таку розписку могла отримати свої гроші назад.Згодом банки, а потім і уряди почали виготовляти такі "письмові обіцянки". Таким чином, з'явилися паперові гроші.


Слайд #8
Презентація на тему «Виникнення грошей» - Слайд #8

У 960 році в Китаї почали виробляти паперові гроші , папір для друку виробляли з кори тутового дерева.Брак металу для виробництва монет - одна з причин появи паперових грошей. Видобуток золота і срібла залежить виключно від розвитку однієї галузі - гірничодобувної , тоді як потреба в грошах від розвитку всієї економіки в цілому.У XVIII столітті банкноти отримали широке поширення в Європі , а до кінця XIX століття зайняли панівне становище у всьому світі.У 1769 р. паперові гроші вперше з'явилися в Росії. Вони мали покупну спроможність нарівні з срібними і мідними монетами і називалися асигнаціями.