Презентація на тему «Вечір проти Івана Купала»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Вечір проти Івана Купала» - Слайд #1

Вечір проти Івана Купала
Презентацію підготувала
Учениця 9-Б класу
НВК №1
м. К.-каширського
Качур Діана


Слайд #2
Презентація на тему «Вечір проти Івана Купала» - Слайд #2

Микола Гоголь
Народився у селі Великі Сорочинці, розташовані неподалік Миргорода, що на Полтавщині.


Слайд #3
Презентація на тему «Вечір проти Івана Купала» - Слайд #3

У селі Василівка є родовий маєток Гоголя.


Слайд #4
Презентація на тему «Вечір проти Івана Купала» - Слайд #4

Дванадцятирічного Гоголя привезли в Ніжин до гімназії вищих наук, яку ще називали ліцеєм. Разом із Гоголем навчалися Нестор Кукольник, Євген Гребінка — майбутні поети. Тут здружився він з Олександром Дашлевським, майбутнім письменником, та іншими. Україна стала для нього початком життя і творчості. Тут уперше він вийшов на сцену, зігравши роль дуже старого діда, написавши п'єсу з українського життя. Ніжин став духовною і творчою колискою письменників. Не випадково, мабуть, тут встановлено перший пам'ятник Гоголю, створений ще 1881 року талановитим українським скульптором Парменом Забілою, відкрито перший музей Гоголя, зібраний у стінах ліцею студентами Історико-філологічного інституту під керівництвом викладача П. А. Заболожського.


Слайд #5
Презентація на тему «Вечір проти Івана Купала» - Слайд #5

М. Гоголь пізнав Київ вже після Петербурга й Москви, хоч бував у цьому місті ще 1827 року. Коли в Києві у 30-ті роки XІX століття відкривається університет, завдяки зусиллям Пушкіна й Жуковського призначають ректором українця М. Максимовича, друга Гоголя, ботаніка та фольклориста. На прохання автора «Вечорів на хуторі біля Диканьки» Пушкін клопочеться про надання Гоголю кафедри загальної історії. Сповнений планів і мрій, Гоголь вже планує писати історію України і натхненно пише Максимовичу: «Туди, туди, у Київ, давній, прекрасний Київ! Він наш…»
Проте питання про призначення Гоголя у Київ так і не було вирішене. Та Микола Васильович бував у Києві, любив гуляти його вулицями, часто бував біля Андріївської церкви та у Печерській лаврі. Після перебування у Києві Гоголь переробив «Тараса Бульбу». З містом пов'язана і друга перлина гоголівської прози — «Страшна помста». Останній раз він був у Києві 1848 року.


Слайд #6
Презентація на тему «Вечір проти Івана Купала» - Слайд #6