Презентація на тему «Василь Суриков»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #1

Василь Суриков – геній російського мистецтва


Слайд #2
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #2

Василь Іванович Суриков народився 1848 року в Красноярську. Сильне прагнення до навчання живопису змусило його переїхати до Санкт-Петербурга, де у 1869-1875 роках він навчався в Петербурзькій Академії Мистецтв у знаменитого педагога Чистякова, який вже в ті роки говорив про Сурикова, як про кращого учня школи.
Павло Петрович Чистяков


Слайд #3
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #3

У 1877 році митець остаточно перебрався жити у Москву. Через рік ( у 1878 році ) він узяв шлюб з Єлизаветою Шаре, що була внучкою декабриста П.Н. Свистунова. До майстра прийшов невеликий статок, що дозволило не працювати по замовам. Суриков отримав можливість бути вільним митцем. І він добропорядно і відповідально використав цей статус вільного художника.


Слайд #4
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #4

Починаючи з 1877 року Суриков живе і працює в Москві, пізніше вступивши в Товариство Пересувних Художніх Виставок. Тут, у Москві, Суриков створив свої найбільш значні твори - монументальні історичні картини "Ранок стрілецької страти" (1881), "Меншиков в Березові" (1883), "Бояриня Морозова" (1887).


Слайд #5
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #5

«Ранок стрілецької страти» - картина, присвячена страті стрільців після невдалого заколоту 1698 року.
Ранок стрілецької страти,1881


Слайд #6
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #6

Картина була написана в 1883 році. На ній зображений Олександр Меншиков, фаворит Петра I, який за державні інтриги за наказом Петра II був відправлений на заслання в місто Березів.
Меншиков в Березові,1883


Слайд #7
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #7

Картина присвячена церковному розколу XVII століття. Розкол виник в результаті реформ патріарха Никона з уніфікації обрядів і встановленню однаковості церковної служби.
Бояриня Морозова,1887


Слайд #8
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #8

У 1888 році, після несподіваної смерті дружини, Суриков впав у гостру депресію і охолов до живопису. Ніхто не знає, яку біль і душевні терзання довелося йому пережити. Але, як справжній титан, Суріков не був зломлений. Своєрідним символом його тодішнього просвітлення і відродження служить геніальна картина "Зцілення сліпонародженого Ісусом"
Зцілення сліпонародженого Ісусом


Слайд #9
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #9

Подолавши, після поїздки в Сибір в 1889-90 роках, цей важкий душевний стан, він створив надзвичайно ярке, життєрадісне полотно «Взяття сніжного містечка» (1891 рік), зафіксувало образ російського народу, повного завзяття, здоров'я та веселощів.
Взяття сніжного містечка, 1891


Слайд #10
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #10

В історичних картинах 1890-х років Суриков знову звертається до національної історії, зупиняючись на події, в яких проявлялися історичний дух, єдність і міць російського народу. У картині "Підкорення Сибіру Єрмаком" (1895 рік) показаний подвиг російських воїнів в ім'я визволення рідної землі.
Підкорення Сибіру Єрмаком, 1895


Слайд #11
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #11

У Красноярську 1910 році за його ініціативою була відкрита художня школа. Суриков з Петербурга передав для красноярської школи необхідне устаткування.
Влітку 1914 р. Василь Іванович знову навідався до Красноярську, де написав низку пейзажів : «Красноярськ в районі Благовіщенської церкви», «Плашкоут на річці Енисей» та ін. Була розпочата картина на релігійну тематику - «Благовіщення», але художник покинув її незакінченою ( нині - експонат Красноярського художнього музею ім. В.І. Сурикова).
Музей імені Василя Івановича Сурикова


Слайд #12
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #12

В 1915 році Василь Іванович приїхав на лікування до Криму. Суриков помер в Москві 19 березня 1916 року від хвороби серця. Поховали митця - поряд із його дружиною на Ваганьковському кладовищі.


Слайд #13
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #13

Отже, глибокий зміст творів художника втілено в досконалій художній формі. Василь Суриков вважається одним з найкращих у світі майстрів композиції великих багатофігурних картин. Художник написав низку портретів, пейзажів, але вершиною його досягнення є твори на історичні теми.


Слайд #14
Презентація на тему «Василь Суриков» - Слайд #14

Дякую за увагу!
Авторська презентація
Учениці 11 класу
Дергачової Ганни