Презентація на тему «Субкультура растаманів»


Рейтинг презентації 4 на основі 11 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #1

Субкультура растаманів
Виконали:
Учениці 11-а класу
СЗШ №9 м. Києва
Алабаш Євгенія та Дерябіна Альона


Слайд #2
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #2

План
1. Вступ.
2. Опис субкультури.
3. Приклад.
4. Висновки.


Слайд #3
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #3

Вступ
Растамани (растафарі, растафаріанцамі) - релігійний рух, субкультура, яка зародилася в середовищі афро-американців, нащадків чорношкірих рабів, що включає в себе систему поглядів, тип поведінки і музичний напрямок. Цей рух набув популярності завдяки музиці «реггі (reggae)», що виконували Боб Марлі і Альфа Блонді.


Слайд #4
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #4

Ідеологія растаманів
Насправді головна ідея раст-культури - це "велика надія всіх африканців повернутися на батьківщину і позбавитись від Вавилону".
Поняття Вавилона розглядається так: всі ми спочатку народжуємося в клітці, але звикаємо, дорослішаємо і перестаємо помічати кайдани, які не дають нам звільнитися. Ми змушені жити так, як вирішують за нас політики, практично не маємо право вибору (можемо вибирати тільки в дрібницях), і завжди залежимо від політичних стереотипів, бо звикаючи до них, вважаем їх істинно вірними твердженнями.
Для ямайських растаманів втілення Вавилона - Америка. Адже 400 років поспіль кораблі вивозили африканських рабів в Америку, люди були готові прийняти визволення будь-яким чином. І саме в той момент 2 листопада 1930 Рас (по-ефіопські «принц») Тафарі Маконнен, що вважається прямим нащадком царя Соломона і цариці Савської, зійшов на престол Ефіопії під ім'ям Хайле Селассіє. Ямайці отримали надію, але ситуація не покращилась вагомо. Їх свобода була лише написана на папері та далека від дійсності. Ямайка далі залишалася британською колонією. Отже саме за свободу вони молили свого бога Джа у релігійних співах.


Слайд #5
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #5

Растамани змішали Біблію і місцеві ефіопські сказання в єдину віру. Африканські легенди розповідають про Джа-борця за свободу і мир, воїна-лева, великого і могутнього повелителя і захисника всіх тварин. Ефіопського принца Хайле растамани вважають живим втіленням Джа на землі. Хайле, він же Джа растафай, правив Ефіопією до 1975 року, проповідував ідеї ненасильницької боротьби за визволення «не лише розсіяних по світу ефіопів, але і взагалі людей, звірів, трав та інших форм життя».


Слайд #6
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #6

З точки зору растаманів:
можна любити людей, палити траву, байдикувати, осягати сенс життя, розповідати іншим про растафарі, філософствувати, грати на барабанах, носити дреди і слухати реггі;
не можна їсти свинину, молюсків, сіль, оцет, риб без луски, коров'яче молоко, палити тютюн, пити ром і вино, носити речі з чужого плеча, їсти приготовану іншими їжу, грати в азартні ігри, торкатися мертвих, проповідувати негідним.


Слайд #7
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #7

Растамани наставляяють людей у свою віру за допомогою марихуани (в раста-культурі - «трава мудрості»). На Ямайці марихуану називають «Brain food» («їжа для мізків»). За їх легендою, вона вперше виросла на могилі царя Соломона, котрого вважали наймудрішим з мудрих. На думку растаманів, марихуана допомагає людині прийти до бога і по-справжньому зрозуміти цей світ.


Слайд #8
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #8

Музичний напрямок
Реггей, реггі (raggae) - це культова музика, присвячена богу Джа.


Слайд #9
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #9

Саме він перетворив цю музику в зброю боротьби з гнобителями і замінив релігійні тексти на політичні. Він проповідував припинити заганяти людей у рамки, бо вважва, що тоді люди самі зможуть визначитися, як їм жити і життя налагодиться. Він був переконаний, що саме закони породжують злочини. З часів Боба Марлі зявилося багато нових стилей реггі.
Музика Реггей - це вібрації всіх світлих людей цього світу», - говорив «батько» реггі - Боб Марлі.


Слайд #10
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #10

Стиль одягу
Кольори растафарі - зелений, жовтий, червоний. Вони вибрані не випадково - це колірна гамма ефіопського прапора.
Спочатку растамани, в основному, вибирали вільні мішкуваті сорочки і полотняні штани, так як подібна одяг ідеально підходить для жаркого ямайського клімату.
Сьогодні, одяг растаманів і їх стиль дотримується частково.
Обов'язковим атрибутом повинна бути шапка на голові з трьома різнокольоровими смужками. Найчастіше такі головні убори не купують, а в'яжуть самостійно.


Слайд #11
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #11

На футболці або джинсах знак канабісу - лист коноплі. Цей знак може бути також талісманом на шиї. Часто растамани роблять собі татуювання на тілі у вигляді листа канабісу або особи Боба Марлі.
Ще одна особливість растаманів - дреди на голові. Ця зачіска служить нагадуванням про стародавню африканську культуру. До того ж, існує повір'я, що коли настане Кінець Світу, Бог всіх растаманів Джа пізнає своїх людей по зачісці, і витягне їх за волосся.


Слайд #12
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #12

Сучасні растамани


Слайд #13
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #13

Висновок
На жаль, растафаріанство недооцінюється оточуючим світом. Більшість людей, і в тому числі навіть ті, хто називає себе растаманом, не розуміють, що суть субкультури растафарианства полягає не в курінні травки, але і в пізнанні чогось більшого.
Багато хто забуває про те, що Растафарі - велика субкультура, яка прийшла до нас здалека і принесла багату мистецьку спадщину поколінням, в тому числі і гімни від Боба Марлі, які, можливо, найбільш хвилюючі з усіх створених у XX століттї. Історію Растафарі варто знати і шанувати кожному, а особливо тому, хто вважає себе її наслідувачем.


Слайд #14
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #14

Проблемні питання
Чи вічні молодіжні субкультури?
На наш погляд, будь-яка субкультура не вічна. Адже з часом покоління змінюються, разом з ними змінюються їхні погляди на життя. З часом ця специфічна поведінка втрачає свою основу. Деякі з субкультур поступово зникають повністю, а деякі просто втрачають свою популярність, замінюючись іншими. Це безперервний процес розвитку соціуму, бажання тої чи іншої групи людей реалізувати свої потреби у самовираженні, у розвитку власної особистості. Перешкода існуванню будь-якої субкультури – час, його умови та погляди на життя всього суспільства. Тому не обов'язково належати до тієї чи іншої субкультури. Слід просто пам'ятати, що субкультури - це хоч і невід'ємна, але не вічна частина історіїї людства. Набагато необхідніше знайти себе самого, не спираючись на основу певної субкультури.
Чи впливають соціальні культури на духовний стан суспільства?
Звичайно, субкультура впливає на духовний стан суспільства. Адже наслідувачі субкультур намагаються поширити її, пропонуючи іншим стати її частиною. І кожен новий послідовник будь-якої субкультури сприймамає її по-особливому, змінюючи свою життєву позицію, дотримуючись законів субкультури. Він стає жителем ніби іншого світу, маючи власні духовні ціннності й вподобання.


Слайд #15
Презентація на тему «Субкультура растаманів» - Слайд #15

Дякуємо за увагу!