Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #1

Сальвадор Далі
1


Слайд #2
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #2

Сальвадор Далі— один з найвідоміших людей XX століття, що став знаменитістю не просто за життя, а в досить молодому віці. Далі відомий як графік, скульптор, режисер і письменник, але в першу чергу як живописець.
2


Слайд #3
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #3

Один з найвідоміших художників світу Сальвадор Далі народився в Каталонії (Іспанія) 11 травня 1904 року.
«Найпростішим термометром успіху може служити заздрість невдах»
— Сальвадор Далі
3


Слайд #4
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #4

Неабиякі здібності до малювання Далі виявляв ще в ранньому дитинстві. Навіть пейзаж, створений ним в 6-річному віці, можна сміливо назвати геніальним. Коли Сальвадору виповнилося 14 років, він уже міг похвалитися тим, що в міському театрі проходила його персональна виставка.
«У шість років я хотів стати кухарем, в сім — Наполеоном, а потім мої претензії постійно росли»
— Сальвадор Далі
4


Слайд #5
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #5

Навчання живопису Далі продовжив в Королівській академії мистецтв. Там високо цінували його талант, але цього Сальвадору завжди здавалося мало. Він мріяв про світову славу, а для цього потрібно було виділятися. Так він винайшов свій унікальний творчий почерк. Він буквально шокував всіх цінителів мистецтва своїми моторошними фантазіями.
Пише картини «Тітонька Анна за шиттям у Кадакесі» (1916-1917), «Сутінковий старий» (1918-1919).
5


Слайд #6
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #6

У 1920 році Далі вступає до Школи витончених мистецтв при Академії мистецтв Сан-Фернандо в Мадриді, де вивчає малюнок, живопис і скульптуру. Вступає в тісний контакт з авангардистськими рухами, захоплюється Сезанном та італійським футуризмом, який справляли в той час явний вплив на його творчість, особливо на портрети, пейзажі та натюрморти. Зближується з літературними та художніми колами Мадрида і знайомиться з Луїсом Бунюелем і Федеріко Гарсіа Лоркою.
6


Слайд #7
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #7

7
Пише «Автопортрет», 1921
«Портрет мого батька», 1921


Слайд #8
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #8

8
Музою Сальвадора Далі була його дружина Олена Дьяконова, яку він називав просто Гала (в перекладі з французької мови — «свято»). Протягом 53 років Гала всіляко підтримувала безумства Далі, якими рухало марнославство. Після смерті дружини Сальвадор Далі прожив 7 років.


Слайд #9
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #9

9


Слайд #10
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #10

10
У 1973 році у Фігуерасі був відкритий «Музей Далі». Цей незрівнянний сюрреалістичний витвір і нині захоплює відвідувачів. Музей є ретроспективою життя великого художника.


Слайд #11
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #11

У листопаді 1988 року Далі поклали в клініку з діагнозом «серцева недостатність». Серце Сальвадора Далі зупинилося 23 січня 1989 року. Його тіло забальзамували, на його прохання, і протягом тижня він лежав у музеї в Фігуерасі. Тисячі людей приїхали, щоб попрощатися з великим генієм. Сальвадора Далі поховали в центрі музею його імені під плитою, що немає жодних позначок.
11


Слайд #12
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #12

Створив дизайн Чупа-Чупса
Сальвадор Далі дуже любив солодощі і в обмін на логотип компанії «Чупа-Чупс» вимагав не грошей, а коробку льодяників кожного дня.
У Сальвадора Далі, як у людини оригінальної, і домашній улюбленець був незвичайним. Далі був дуже прив'язаний до свого екзотичного друга - гігінтського мурахоїда, вигулював його вуличками Парижа та навіть брав із собою на світські вечори.
Цікаві факти
12


Слайд #13
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #13

Твори Сальвадора Далі вражають уяву парадоксальністю образного світосприйняття, своєї геніальною неперевершеністю. Описувати картини Сальвадора Далі можна годинами, але краще побачити їх своїми очима і скласти про них свою думку.
13


Слайд #14
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #14

Відомі картини
14


Слайд #15
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #15

«Автопортрет з рафаелівською шиєю» - картина написана в 1921 році, коли померла його мати, що, за визнанням художника, було одним з найважчих переживань його життя. Це одна з перших робіт Сальвадора, яка виконана в імпресіоністському стилі.
15


Слайд #16
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #16

«Обличчя війни» — картина написана у 1940—1941 роках, коли Далі жив в Каліфорнії .
На фоні пустелі зображене спотворене жахом обличчя, яке кусають змії. В картині використаний ефект оптичної ілюзії — образи множаться: у обличчя замість очей і рота черепи, у яких також замість очей і рота черепи.
16


Слайд #17
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #17

«Метаморфози Нарциса» — картина написана у 1937 році за мотивами міфу про Нарциса.
За грецькою міфологією, Нарсис закохався в своє власне віддзеркалення у воді. Не маючи змоги пізнати водяний образ, він зачах, і боги перетворили його на квітку. Далі показує це перетворення подвійним образом фігури, що сидить навприсядки на березі озера і руки, яка тримає яйце з якого проростає квітка нарциса.
17


Слайд #18
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #18

«Слони» — картина написана у 1948 році. Зберігається у приватній колекції.
Як згадував друг і довірена особа Сальвадора Далі, Пітер Мур, Далі вважав слона своєю тотемною твариною. На картині слони зображені із подовженими ногами.
18


Слайд #19
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #19

«М'яка конструкція з вареними бобами: передчуття громадянської війни» —картина в стилі сюрреалізму, написана у 1936 році напередодні початку громадянської війни в Іспанії.
На картині зображені дві велетенські істоти, що нагадують деформовані частини людського тіла, які випадково зрослися. Одна утворена із спотвореного болем обличчя, жіночих грудей і ноги, інша — із двох деформованих рук і подібної до тазостегнової частини тіла форми. Боротьба цих істот-мутантів зображена на фоні пейзажу, який написаний у витонченій реалістичній манері.
19


Слайд #20
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #20

«Галюциногенний тореадор» — картина написана в 1968-1970 роках.
В картині присутній подвійний образ: із фігури Венери Мілоської, що повторюється, і її тіней виникає тореадор. Його фосфоричний костюм утворений різнокольоровими частинками і мушками.
Картину придбав Рейнольд Морз у 1970 році, ще до того, як картина була завершена.
20


Слайд #21
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #21

«Відкриття Америки Христофором Колумбом» (чи «Сон Христофора Колумба») — картина створена у 1958–1959 роках.
Картина була створена на замовлення мільярдера і мецената Хантінгтона Хартфорда.
Працюючи над картиною, Далі думав про трьохсотріччя з дня смерті Веласкеса.
21


Слайд #22
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #22

«Невільницький ринок з появою невидимого бюста Вольтера» — картина написана у 1940 році.
Далі описував свою роботу над цією картиною як спробу змусити ненормальне виглядати нормальним, а нормальне — ненормальним.
22


Слайд #23
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #23

« Сон » - картина написана у 1937 році. Вона вважається однією з найуспішніших . Сон був дуже важливий для Далі , через нього він описував свої парадоксальні фантазії.
На цій картині Далі зобразив велику і м'яку голову з відсутнім тілом. Сплячому , втіленому сну , необхідно безліч підпорок , які підтримують голову і зберігають риси обличчя. Підпорки говорять про крихкість реальності , - навіть собаці , намальованої в лівому нижньому кутку картини , необхідна підпора , щоб не впасти на землю. Блакитний колір картини посилює відособленість від раціонального світу .
23


Слайд #24
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #24

«Лебеді, які відображаються у слонах» — картина написана у 1937 році. Зберігається у приватній колекції.
 Лебеді й три засохлих дерева, відбиваючись у воді, приймають вигляд слонів, причому, якщо повернути картину догори ногами, слони перетворюються на лебедів, і навпаки. М'які, слизькі поверхні предметів та їх корчоваті форми (навіть хмари здаються живими істотами) створюють незатишну атмосферу, дивно контрастує з прозаїчної фігурою людини, яка бездіяльно стоїть.
24


Слайд #25
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #25

« Галатея зі сферами »  — картина написана у 1952 році.
Одна з найяскравіших робіт ядерно-містичного періоду. Це плід пристрасті Далі до науки й теорії атомного розпаду. Обличчя формується з преривчастого, фрагментованого середовища, заповненого сферами, котрі на осі симетрії живописного полотна набувають дивного тривимірного вигляду й перспективи.
25


Слайд #26
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #26

«Постійність пам'яті»  — картина написана у 1931 році. Є однією із найвідоміших робіт художника.
Три циферблати годинників ніби плавляться, стають м'якими і обтікають об'єкти, на які вони ніби накинуті. Один циферблат завис на гілці сухого обламаного дерева; другий, з мухою, що повзе по ньому, охоплює край прямокутного подіуму; третій циферблат огортає дещо, схоже на деформовану чоловічу голову із заплющеними очима.
26


Слайд #27
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 15) - Слайд #27

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!
Підготували Герасименко Анастасія
Та Олійник Ірина
11 клас
27