Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #1

Сальвадор Далі
Підготувала ліцеїстка групи ПМ-2 Богуславська Олена


Слайд #2
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #2

Сальвадо́р Далі́ (повне ім'я Сальвадор Доме́нек Феліп Жасінт Далі і Доме́нек, маркіз де Пуболь, ісп. Salvador Domènec Felip Jacint Dalí i Domènech, Marqués de Dalí de Púbol, кат. Salvador Felipe Jacinto Dalí Domènech, * 11 травня 1904 — † 23 січня 1989) — іспанський художник, один з найвидатніших сюрреалістів ХХ століття


Слайд #3
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #3

Неабиякі здібності до малювання Далі виявляв ще в ранньому дитинстві. Навіть пейзаж, створений ним в 6-річному віці, можна сміливо назвати геніальним. Коли Сальвадору виповнилося 14 років, він уже міг похвалитися тим, що в міському театрі проходила його персональна виставка.


Слайд #4
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #4

Навчання живопису Далі продовжив в Королівській академії мистецтв. Там високо цінували його талант, але цього Сальвадору завжди здавалося мало. Він мріяв про світову славу, а для цього потрібно було виділятися. Так Далі винайшов свій творчий почерк. Він буквально шокував всіх цінителів мистецтва своїми моторошними фантазіями.


Слайд #5
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #5

Особисте життя Сальвадора Далі до 1929 року не мало яскравих моментів (якщо тільки не брати до уваги його численні захоплення нереальними дівчатками, дівчатами та жінками). Але саме у 1929 році Далі закохався в жінку — Олену Дьякову або Галу. У той час вона була дружиною письменника Поля Елюара, але стосунки її з чоловіком на той час вже були прохолодними. Саме ця жінка на все життя, що залишилося, стала музою, натхненням генія Далі.


Слайд #6
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #6

Гала Елюар здавалася Далі витонченою і самовпевненою жінкою. Вона довгий час перебувала у вищих мистецьких колах Парижа, тоді як він був лише простим хлопцем з маленького провінційного містечка на півночі Іспанії. Спочатку Далі був вражений красою Гали й істерично реготав, коли вони розмовляли. Він не знав, як поводитися з нею, але потай визнавав, що вона йому подобалася. У свою чергу, Галу зацікавив цей напружений юнак. Коли ця пара вперше втекла разом, вони замкнулися у своїй кімнаті в замку Карі-ле-Руе неподалік від Марселя і відрізали себе від решти світу. Це втеча тривала все їхнє подружнє життя, навіть тоді, коли Далі став скандально відомим.
Гала стала для Сальвадора Далі не просто жінкою, яка задовольняла його пристрасть. Коли вона врешті-решт залишила свого чоловіка і переїхала до Далі в 1930 році, то виявила себе як чудовий організатор, менеджер і патронеса. А коли 1934 року вони нарешті одружилися, колишній чоловік Гали Поль Елюар був одним зі свідків на весільній церемонії.
Особливістю цих стосунків було вміння відчувати і розуміти одне одного. Гала буквально жила життям Далі, а він захоплювався нею все життя.


Слайд #7
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #7

Ближче до 80-х років у Далі почалися проблеми із здоров'ям. Смерть Франко приголомшила й налякала Далі. Будучи патріотом, він не міг спокійно переживати зміни в долі Іспанії. Лікарі підозрювали у Далі хворобу Паркінсона. Ця хвороба колись стала смертельною для його батька. 10 червня 1982 року померла Гала. Далі сприйняв її смерть як жахливий удар. Через сильне бажання бути поруч з її духом, Далі переїхав в замок Пубол, майже припинивши з'являтися у суспільстві. Попри це, його репутація зростала.
У кінці 1983 року його настрій, як здавалося, трохи покращився. Він почав іноді прогулюватися садком, писати картини. Але це тривало не довго. Старість брала верх над геніальним розумом. В листопаді 1988 року Далі поклали в клініку з діагнозом «серцева недостатність». Серце Сальвадора Далі зупинилося 23 січня 1989 року. Його тіло забальзамували, на його прохання, і протягом тижня він лежав у музеї в Фігуерасі. Тисячі людей приїхали, щоб попрощатися з великим генієм. Сальвадора Далі поховали в центрі музею його імені під плитою, що немає жодних позначок.


Слайд #8
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #8

Найвідоміші картини
Сальвадора Далі
Жираф у вогні
Острів знань


Слайд #9
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #9

Тайна вечеря
Портрет сестри


Слайд #10
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #10

Живий натюрморт
Галарина


Слайд #11
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #11

Постійність пам'яті
Слони


Слайд #12
Презентація на тему «Сальвадор Далі» (варіант 9) - Слайд #12

Дякую за увагу!