Презентація на тему «Романтизм» (варіант 5)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Романтизм» (варіант 5) - Слайд #1

Романтизм
- ідейний рух у літературі й мистецтві, який виник наприкінці 18 століття у Німеччині, Англії та Франції, поширився з початку 19 століття в Росії, Польщі й Австрії, а з середини 19 століття охопив інші країни Європи та Північної і Південної Америки.


Слайд #2
Презентація на тему «Романтизм» (варіант 5) - Слайд #2

Характерними ознаками романтизму є заперечення раціоналізму, відмова від суворої нормативності в художній творчості, культ почуттів людини. Його ідеологія спирається на культ індивідуалізму, на підкреслену, загострену увагу людської особистості до психологічних проблем, її внутрішнього «Я». У центрі зображення романтиків — винятковий характер у виняткових обставинах.


Слайд #3
Презентація на тему «Романтизм» (варіант 5) - Слайд #3

Виникнення
Романтизм, що виник після французької революції, в умовах утверджуваного на зламі 18 — 19 століття абсолютизму, був реакцією проти раціоналізму доби Просвітництва. Філософську базу романтизму заклав німецький філософ Фрідріх Шеллінг. Визначальними для романтизму стали ідеалізм у філософії і культ почуттів, звернення до народності, захоплення фольклором і народною мистецькою творчістю, шукання історичної свідомості й посилене вивчення історичного минулого. Романтизм призвів до вироблення романтичного світогляду та романтичного стилю і постання нових літературних жанрів — балади, ліричної пісні, романсової лірики, історичних романів і драм.


Слайд #4
Презентація на тему «Романтизм» (варіант 5) - Слайд #4

Література
Представники романтичної літератури:
у Франції — Віктор Гюго, Жорж Санд, Александр Дюма;
у Німеччині — єнська школа (Шлегелі, Новаліс, Шлеєрмахер, Тік), гейдельберзький романтизм (Г. фон Клейст, брати Грімм), Генріх Гейне, Е. Т. А. Гофман;
в Англії — «озерна школа» (В. Вордсворт, С.Колрідж, Р. Сауті), «лондонські романтики» (Ч. Лем, В. Хезлітт, Лі Хант), П. Б. Шеллі, В. Скотт, Дж. Байрон;
у США — В. Ірвінг, Г. В. Лонгфелло, Ф. Купер, Г. Мелвілл.


Слайд #5
Презентація на тему «Романтизм» (варіант 5) - Слайд #5