Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2)


Рейтинг презентації 3.67 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #1

Рембрандт Харменс ван Рейн


Слайд #2
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #2

Великий голандский художник
Мистецтво великого голландського художника Рембрандта четверте століття захоплює і глядачів, і художників. Вже за життя він здавався сучасникам незвичайним живописцем. У його творчості все було дивно: і стиль, і те, як він зображував давно знайомі і звичні для того часу сюжети.Картини Рембрандта наповнені загадковим сутінком, в якому промені світла ледь осявають обличчя і фігури, написані тонкими-тонкими шарами фарби. Ці картини таємничо мерехтять, як старовинне золото.


Слайд #3
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #3

Роки Навчання
Народився Рембрандт 15 липня 1606 в невеликому місті Лейдені в сім'ї заможного власника млина. Навчався в латинській школі і потім близько року в Лейденському університеті. Вирішивши стати художником, він кинув академічну навчання і вступив в майстерню до маловідомого живописцю Якобу Сваненбурху, де провів три роки.


Слайд #4
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #4

Дружина художника
У 1632 році Рембрант переселився з тихого Лейдена в діловій Амстердам В Амстердамі початківець художник дуже швидко досяг популярності , проте , незважаючи на масу замовлень , він не переставав працювати єдино з метою свого удосконалення , малюючи з натури і гравіруя цікаві типи , які траплялися на кожному кроці на вулицях міста.Рембрандт одружився на Саскії ван Юленборх , дочки вченого юриста . Цією одруженням відкривається найщасливіша пора його життя: він користується матеріальним добробутом , надлишком замовлень і потрібної прихильністю своєї молодої дружини.Саскія часто фігурує в його творах цього періоду , причому риси її обличчя зустрічаються не тільки в портретах , а й в інших картинах і гравюрах .


Слайд #5
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #5

«Саскія ван Ейленбурх у дівуванні» (1633)
Серед портретів Саскії найбільшою популярністю користуються картина - «Саскія ван Ейленбурх в дівоцтві», яка зберігається в картинній галереї Дрездена.Особа Саскії не відрізняється класичної правильністю, і художник не думає приховувати це, але проте він перетворює звичайну жінку в таємничо-чарівну красуню. Здається, юна Саскія випромінює внутрішнє світло і володіє загадкою жіночої привабливості. Портрет викликає безліч різних відчуттів - в ньому схоплено швидкоплинне, миттєвий стан душі.


Слайд #6
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #6

«Ночной дозор» (1642)
У 1642 році Рембрандт отримав замовлення на груповий портрет амстердамських мушкетерів для нової будівлі Стрілецького товариства . Це наймасштабніше полотно художника , що досягає 4 -х метрів.Картина являє собою масову сцену , пронизану рухом натовпу конкретних і безіменних персонажів. Вона побудована на мерехтливому контрасті яскраво освітлених колірних плям і затінених зон. Створюється враження різнобою і напруженості , але разом з тим, і відчуття незвичайної урочистості. Настільки сміливе поєднання групового портрета з історичними подіями Нідерландської революції відлякало замовників , які відмовилися прийняти цю роботу , що згодом вплинуло на фінансовий стан і кар'єру художника.Історія з картиною «Нічний дозор» Рембрандта приведена в однойменному фільмі британського режисера Пітера Грінуея (2007).


Слайд #7
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #7

Библійні сюжети в творчості
У 40-ті роки XVII століття духовний клімат Голландії змінюється. Високі ідеали відходять у минуле. Саме в ці роки в творах Рембрандта з'являються нові герої і нові сюжети. Художник у своїй творчості звертається до біблійних тем.У 1645 році він створює картину «Святе сімейство», яка зберігається сьогодні в Ермітажі (Санкт-Петербург)


Слайд #8
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #8

«Святе сімейство» (1645)
На перший погляд, це звичайна домашня сцена. Немовля спить в плетеними колисці, молода мати ніжно дивиться на нього, відвернувшись на мить від книги. І тільки ангели, яких Рембрандт зобразив у верхньому кутку картини, як би нагадують про те, що сплячий дитина - це маленький Христос, а молода жінка - Марія, Богоматір.Картина, як ніби, наповнена світлом. Тиша, умиротворення, затишок і любов, навколишні сплячого немовляти, визначають атмосферу картини.


Слайд #9
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #9

Пізній період творчості
У 50-ті роки починається пізній період творчості Рембрандта. Життя художника цих останніх років - низка трагічних обставин, принижень і втрат. Спочатку борги, борги, банкрутство і опис майна, нарешті гірка злидні. Великий Рембрандт незадовго до смерті створив свій прощальний шедевр «Повернення блудного сина»


Слайд #10
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #10

Автопортрет художника
Художник пише кілька своїх автопортретів. Останній «Великий автопортрет» (1652) належить до найвідоміших шедеврів у світовій живопису. Художник не тільки відтворює з разючою точністю свій вигляд, але й аналізує внутрішній світ, оцінює свою творчість. Весь вигляд вже немолодого, позбавленого розкішного будинку, обтяженого боргами Рембрандта сповнений драматизму, але і гордою мужності і безкомпромісності.


Слайд #11
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #11

«Повернення блудного сина» (1660)
Картина створена на сюжет з Євангелія. У ньому розповідається , як один юнак пішов з дому , довго мандрував , розтратив всі гроші на розваги і жалюгідним жебраком повернувся до старого батька. Син одягнений у лахміття , черевики зовсім розвалилися . Він стоїть на колінах , сховавши обличчя на грудях батька. Сліпий старий поклав руки на плечі синові , повернення якого так довго чекав . Цей виразний жест рук передає любов, співчуття і прощення .Картина забарвлена ​​глибоким смутком.У розумінні художника біблійна притча стає втіленням теми людської любові і милосердя.


Слайд #12
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #12

Посмертна слава
8 жовтня 1669 Рембрандт вмирає на руках своєї дочки Корнелії. Творча спадщина Рембрандта величезне: близько 600 живописних полотен, майже 300 офортів і 1400 малюнків. Воно позначилося на творчості його учнів. Воно вплинуло і на розвиток світового мистецтва в цілому, хоча було оцінено по достоїнству через багато років.


Слайд #13
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #13

Значення творчості художника
Великий голландський художник зумів втілити у своїх творах весь спектр людських переживань , які до нього не зображувалися іншими художниками епохи Відродження. Роботи Рембрандта , надзвичайно різноманітні за жанрами , відкривають глядачеві позачасовий духовний світ людських переживань і почуттів.Любов'ю до людей , мудрістю , духовною красою наповнене і все мистецтво художника. Але , як чарівний скарб , це мистецтво не всім відкривається відразу: щоб до кінця зрозуміти Рембрандта , його творчість треба вивчати довго і уважно.


Слайд #14
Презентація на тему «Рембрандт Харменс ван Рейн» (варіант 2) - Слайд #14

Дякую за увагу!