Презентація на тему «Polska»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Polska» - Слайд #1

Polska
Виконали:учениці 11-а класуШульга СніжанаЮрханьян Кіра
Польська Республіка, Річ Посполита Польська


Слайд #2
Презентація на тему «Polska» - Слайд #2

 В 1918 червоний-білий прапор був офіційно затверджений Сеймом 1 серпня 1919 як національний і відтоді змінам не піддавався
Прапор Польщі


Слайд #3
Презентація на тему «Polska» - Слайд #3

Герб Польщі
Герб являє собою срібного коронованого орла з золотим дзьобом та кігтями на червоному щиті.


Слайд #4
Презентація на тему «Polska» - Слайд #4

Польща після другої світової війни – до нашиш часів
Після визволення Польщі від німецьких загарбників, на її території діяли Польський комітет національного визволення, який згодом назвав себе Тимчасовим урядом, що орієнтувався на Москву.


Слайд #5
Презентація на тему «Polska» - Слайд #5

Встановлення комуністичного режиму в Польщі 
Вибори до сейму щоразу відкладались і відбулися лише в січні 1947 р. Урядовому блокові протистояла ПСЛ (Польська селянська партія) на чолі зі Ст. Миколайчиком, який після повернення до країни швидко оволодів ситуацією у селянському русі. Вона виступала за дієвий суверенітет Польщі, проти присутності радянських військ і частин НКВС, за справді демократичний розвиток країни. Унаслідок грубого тиску на ПСЛ та її лідера, Ст. Миколайчик мусив у жовтні 1947 р. емігрувати на Захід, а партію було фактично розгромлено.


Слайд #6
Презентація на тему «Polska» - Слайд #6

У грудні 1948 р. створено нову комуністичну партію — Польську об'єднану робітничу партію (ПОРП), в якій переважало просталінське керівництво.


Слайд #7
Презентація на тему «Polska» - Слайд #7

Драматичні події стались у м. Познань. 28 червня 1956 р. спалахнув страйк на заводі Цигельського, робітники висунули вимоги економічного характеру, підтримані й іншими підприємствами Познані. Одначе згодом події вийшли за межі економічного страйку. Робітники роззброїли охорону в'язниці, заволоділи зброєю, атакували приміщення суду, прокуратури, воєводсь-кого управління державної безпеки.


Слайд #8
Презентація на тему «Polska» - Слайд #8

Політбюро ЦК ПОРП винесло рішення про застосування військ. Влада вчинила у місті криваву бойню. Загинули 55 осіб, вмерли від поранень ще 19, поранення й каліцтва дістали 575.


Слайд #9
Презентація на тему «Polska» - Слайд #9

На тлі познанської бойні різко погіршилося загальне політичне становище у країні. 21 жовтня 1956 р. В. Гомулку, давнього опонента Б. Берута, було обрано першим секретарем ЦК ПОРП. Його повернення до влади зі схваленням зустріли сотні тисяч поляків. Польща до певної міри позбувалася опікування Москви. Нова влада припинила репресії у країні


Слайд #10
Презентація на тему «Polska» - Слайд #10

У другій половині 70-х pp. соціально-економічне становище Польщі знову різко погіршилося. У липні-серпні 1980 р. розпочалися страйки, центром яких знову стали міста Балтійського узбережжя. Уряд змушений був піти на переговори і підписати угоди зі страйковими комітетами. Влада дала згоду на створення незалежних профспілок.


Слайд #11
Презентація на тему «Polska» - Слайд #11

У ніч проти 13 грудня 1981 р. Державна рада оголосила воєнний стан у країні. Було заборонено збори, мітинги, страйки, закрито кордони країни, заарештовано керівників "Солідарності" на чолі з Л. Валенсою, а також "Комітету робітничої оборони". Воєнний стан було знято 1983 р. Політична нестабільність зберігалася.


Слайд #12
Презентація на тему «Polska» - Слайд #12

Лютий-квітень 1989 р. стали поворотними в історії Польщі. В цей час відбулося засідання "круглого столу", дез одного боку в дискусіях узяли участь ПОРП та її прибічники, а з іншого -опозиція і католицькі кола. Було досягнуто угоди про визнання за опозицією права на відкриту діяльність, легалізацію "Солідарності", про реформу парламенту і виборчого закону


Слайд #13
Презентація на тему «Polska» - Слайд #13

У січні 1990 р. ПОРП було перетворено на Соціал-демократію Республіки Польща (СДРП), яка стала на позиції парламентської демократії та ринкової економіки. Були внесені зміни у Конституцію Польщі, які проголошували Польщу демократичною республікою. Влітку 1991 відбулись перші демократичні вибори у Національні збори, які не дали переваги жодному політичному угрупуванню.9 грудня 1990 р. на президентських виборах переміг Лех Валенса.


Слайд #14
Презентація на тему «Polska» - Слайд #14

 Польща стала першою країною світу, яка 2 грудня 1991 р. визнала незалежність України.
Між Польщею та Україною склались відносини, які характеризуються як стратегічні. Польща активно представляє відносини України в європейських структурах, є прихильником якнайшвидшої інтеграції України до НАТО та ЄС.
Крім політичних відносин між Україною та Польщею активно розвивається і економічне співробітництво.


Слайд #15
Презентація на тему «Polska» - Слайд #15