Презентація на тему «Побутова лексика»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Побутова лексика» - Слайд #1

Профсійно-виробнича лексика
Побутова лексика
Роботаучениць 10 – А класуБілозерської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 імені Богдана ХмельницькогоБєлих Марини та Мажари Інни


Слайд #2
Презентація на тему «Побутова лексика» - Слайд #2

Медична лексика – одна з найдавніших у мові. Спочатку з'явилися назви органів тіла людини, а пізніше – описи відхилення їх від норми, описи симптомів різних хвороб. Загальновідомо, що вся медична лексика поділяється на так звану народну і професійну.
Медична термінологія


Слайд #3
Презентація на тему «Побутова лексика» - Слайд #3

Перша, давніша, представлена національним коренями. Вона охоплює назви частин і органів людського тіла та організму тварин. З індоєвропейської мови дісталися у спадщину і назви основних життєвих процесів і станів: жити, вмирати, спати, слухати, бачити, блідий, малий, глухий.


Слайд #4
Презентація на тему «Побутова лексика» - Слайд #4

Медична термінологія - це система, яка об'єднує термінологію медико-біологічних та фармацевтичних дисциплін, де переважна більшість термінів іншомовного походження. Але коли лікар розмовляє українською мовою на професійну тему, він застосовує від 50 % до 80 % слів латинського та грецького походження.


Слайд #5
Презентація на тему «Побутова лексика» - Слайд #5

Однією з особливостей медичної термінології є поділ її на групи. І група – анатомічні терміни – назви частин людського тіла та їх складових органів: кістка, м'яз, нижня кінцівка, скелет, стопа. 


Слайд #6
Презентація на тему «Побутова лексика» - Слайд #6

ІІ група – клінічні терміни – слова чи словосполучення, що вказують на назви захворювання та методи обстеження, діагностику, лікування: апендицит, виразка, ниркова коліка, гастрит, запалення легенів тощо.
ІІ група


Слайд #7
Презентація на тему «Побутова лексика» - Слайд #7

ІІІ група – фармацевтичні терміни – назви хімічних речовин, лікарських препаратів, їх функції та дія на людський організм: нітрогліцерин, аспірин, аналгін, гастроципін тощо. 
ІІІ група


Слайд #8
Презентація на тему «Побутова лексика» - Слайд #8

Знання української медичної термінології – це певний внесок у справу підвищення мовної культури лікарів, фахівців суміжних галузей, широкого загалу.


Слайд #9
Презентація на тему «Побутова лексика» - Слайд #9

Весь світ - дурдом,І люди в нім - клієнти.Одні є - лікарі,А інші - пацієнти! І.Мажара (переклад М.Бєлих)


Слайд #10
Презентація на тему «Побутова лексика» - Слайд #10

http://uadocs.exdat.com/docs/index-7334.html?page=6
http://www.google.ru
Список використаної літератури: