Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга»


Рейтинг презентації 4.67 на основі 6 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #1

Олена Іванівна Теліга (1907—1942)
Вілготувала Йойна Юлія


Слайд #2
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #2

Біогафія
Олена Іванівна Теліга (дівоче прізвище Шовгенева) — українська поетеса, публіцист, громадсько-політичний діяч. Народилася 21 липня 1907p. в Петербурзі. З 1923p. вимушена жити за кордоном. Олена Теліга належала до кола поетів-«вісниківців», що об'єднувались довкола редагованого критиком та публіцистом Д. Донцовим журналу «Вісник». Характерними рисами її поезії в цей період виступають прагнення активного, дієвого життя, протест проти «буденного» існування.


Слайд #3
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #3

Провідною для О. Теліги, як і для інших поетів міжвоєнної доби, залишається ідея державного самоствердження України («Безсмертне», «Племінний день», «Відповідь»). Ліричний герой поетеси — завжди яскрава особистість, сповнена самодисципліни та почуття обов'язку перед нацією («Сучасникам», «Вечірня пісня»). Водночас її лірика сповнена особливого інтимного колориту, пильної уваги до внутрішнього світу людини


Слайд #4
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #4

У 1929 р. Олена закінчила історико-філологічний факультет Високого педагогічного інституту ім. М. Драгоманова, того ж року вийшла заміж за кубанського козака Михайла Телігу. Протягом 1929—1939 рр. разом з чоловіком вона жила і працювала у Варшаві, беручи активну участь у громадському житті


Слайд #5
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #5

Почалися арешти. Олена Телiга не захотiла покинути своє рiдне, розтерзане, аленескорене мiсто, свою роботу, припинити боротьбу. Їï було ув'язнено в 1942роцi й розстрiляно в Бабиному Яру, де гiтлерiвцi знищили 100 тисячукраïнських громадян. Вона 5 мiсяцiв не дожила до свого 35-рiччя


Слайд #6
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #6

За своє досить коротке життя Олена Теліга не встигла видати жодної власної збірки, всі вони вийшли після), «На чужині» (1947), збірка «Олена Теліга» (1977), «Дороговказ. Поезії О. Теліги та О. Ольжича» (1994), збірник «О краю мій» (1999), а більша частина її віршів, на жаль, загубилася.
ОСНОВНІ ТВОРИ:Поезії «Сучасникам», «Радість», «Пломіннийдень», «Поворот», «Мужчинам», «Чоловікові», «Життя», «Відповідь» «Напередодні»,'«Літо», «Вечірня пісня».


Слайд #7
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #7

Пам'ятник Олені Телізі
У Бабиному Яру


Слайд #8
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #8

в Києві


Слайд #9
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #9

Встановлення дерев'яного хреста в Бабиному Яру на місці розстрілу гестапівцями Олени Теліги, її чоловіка Михайла Теліги, членів Спілки українських письменників та співробітників газети "Українське слово". 21.02.1992 р.


Слайд #10
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #10

Встановлення дерев'яного хреста в Бабиному Яру на місці розстрілу гестапівцями Олени Теліги, її чоловіка Михайла Теліги, членів Спілки українських письменників та співробітників газети "Українське слово". 21.02.1992 р.


Слайд #11
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #11

Пані в капелюшку


Слайд #12
Презентація на тему «Олена Іванівна Теліга» - Слайд #12

Дякую за увагу