Презентація на тему «Неформальна субкультура»


Рейтинг презентації 3.67 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #1

Підготував учень 9 – Г класу
Хобта Вячеслав
Неформальна субкультура


Слайд #2
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #2

Вступ
Історія терміна
Причини формування субкультури
Деякі приклади неформальної субкультури
Висновок
Зміст


Слайд #3
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #3

Субкультура — сукупність культурних зразків, тісно пов'язаних з домінантною культурою і у той же час відмінних від неї.
Вступ


Слайд #4
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #4

У 1950 році американський соціолог Девід Райзмен в своїх дослідженнях вивів поняття субкультури як групи людей, які навмисно обирають стиль і цінності. Більш ретельний аналіз явища і поняття субкультури провів Дік Хебдідж у своїй книзі «Субкультура: значення стилю». На його думку, субкультури приваблюють людей зі схожими смаками, яких не задовольняють загальноприйняті стандарти і цінності.
Француз Мішель Мафессолі у своїх працях використовував поняття «міські племена» для позначення молодіжних субкультур. Віктор Дольник в книзі «Неслухняне дитя біосфери» використовував поняття «клуби».
У СРСР для позначення членів молодіжних субкультур використовувався термін «Неформальні об'єднання молоді», звідси жаргонне слово «неформали». Для позначення субкультурної спільноти іноді використовується жаргонне слово «тусовка».
Історія терміна


Слайд #5
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #5

Групи субкультур формуються через потребу втечі від загалу і намагаються знайти нове значення речей — вони постають з колективної і майже стихійної потреби по-новому визначити щось важливе для суспільства. Люди у пошуках розв'язань знаходять інших із подібними проблемами і починають усвідомлювати, з якою субкультурою вони хочуть себе ідентифікувати. Долучатися до неї чи ні — то справа кожного зокрема. Адже слід зважити на можливість остракізації з боку загалу.
Щоб вирішити суперечності в основній культурі, якщо вона вже не забезпечує наступне покоління дієвою ідеологією, субкультура набирає форми у власній музиці, моді та ритуалах, які здатні творити. Теорія просотування стверджує: напрямки творяться на вершині суспільної структури, а потім «просотуються» на інші рівні. Наприклад, вершиною структури можуть бути модельєри, моделі, рекламні агентства та відомі особистості. Молодь отримує інформацію з телепередач про моду, музичних кліпів та журнальних реклам.
Причини формування субкультури


Слайд #6
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #6

бітники
хіп-хоп
готи
хіпі
панки
скінхеди
Емо
Деякі приклади неформальної субкультури


Слайд #7
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #7

«Бітники» — («розбите покоління») — назва групи американських письменників, які прийшли в літературу в 1950-их роках і стали виразниками нонкомформістських настроїв.
«Класичним» образом бітника є довговолосий бородань у латаних штанах, що обожнює джазову музику, захоплюється літературою та філософією, мандрує дорогами Америки, вживає наркотики, користується спеціальним жаргоном.
Бути бітником означає усвідомлювати свою самотність та вважати її нормою
Бітники


Слайд #8
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #8

Хіп-хоп (англ. Hip-hop) — молодіжна культура, яка з`явилась в США в кінці 1970-х в середовищі афроамериканців. Включає в себе 4 основні елементи: діджеїнг, графіті, емсіінг (реп), брейкінг. Також часто 5-им основним елементом вважається вуличне знання (knowledge). До початку 1990-х рр. хіп-хоп став частиною молодіжної культури у багатьох країнах світу. Хоч вищеперелічені елементи разом складають хіп-хоп як субкультуру, вони живуть окремим життям. Сьогодні бі-бої рідко танцюють під реп, графіті малюють вже далеко не тільки репери. Тому в наш час хіп-хоп часто асоціюється в першу чергу зі стилем музики.
Хіп-хоп


Слайд #9
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #9

Готи — представники готичної субкультури, натхненні естетикою готичного роману, естетикою смерті, готичної музики й відносять себе до готик-сцени. Представники руху з'явилися на початку 1980-их років під впливом готичної сцени. Панківський епатаж готи спрямували в русло пристрасті до вампірскої естетики, до темного погляду на світ.
Готи


Слайд #10
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #10

Хіпі — міжнародний молодіжний рух, виник у 1965 році у Сан-Франциско у контексті лібералізації і демократизації традиційного суспільства, один з найяскравіших проявів контркультури, мав пацифістське забарвлення, склав великий вплив на мистецтво, особливо рок-музику, з ним пов'язані такі поняття, як сексуальна революція, психоделічна революція. Занепав на початку 1970-их років, перетворившись на одну з субкультур. Був одним із символів епохи. Його учасники називали себе «Поколінням квітів, Дітьми квітів, Love Generation».
Хіпі


Слайд #11
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #11

Панки — покоління молодих людей на рок-естраді. Провідною інтонацією їхніх виступів став різкий протест проти будь-яких моральних і звичаєвих правил. Це відбилося насамперед на характері їх музики - панк-року (постійна зміна інтонації, надмірне використання ударних інструментів, переважання ритму над мелодією). Шокував глядачів і зовнішній вигляд виконавців.
Панки


Слайд #12
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #12

Скінхеди — є членами субкультури, що виникла серед робочого класу, та молодих людей у Сполученому Королівстві в 1969 році, а потім поширились на інші частини світу. Названі на ім'я стрижені або наголо голені голови, перші скінхеди були сильно залежні від Вест-Індії(зокрема Ямайки)грубі хлопчики з точки зору моди, музики,і способу життя. Спочатку субкультура була заснована на цих елементах, а не політики і раси. Політичний спектр в бритоголових коливається від ультраправих, до вкрай лівих, хоча багато скінхедів є аполітичними.
Скінхеди


Слайд #13
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #13

Емо— молодіжна субкультура, яка утворилась на базі прибічників однойменного музичного жанру.
Найпоширеніша субкультура серед підлітків 13-17 років (хоча іноді трапляються й старші прихильники). Головне для представників цієї субкультури - емоції. І вони черпають їх звідусіль - із музики, книг, кіно. Часто в емо-музиці переважає крик («скрім»), плач, вереск.
Емо


Слайд #14
Презентація на тему «Неформальна субкультура» - Слайд #14

Отже, субкультура є важлива складова у нашому житті. У цій презентації ми розглядали неформальну субкультуру, али ще існують інші види, які можливо більше характеризують нас.
Висновок