Презентація на тему «Мистецтво Ікебани»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #1

Мистецтво Ікебани


Слайд #2
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #2

Однією з найкрасивіших традицій Країни Вранішнього Сонця - можна назвати стародавнє мистецтво ікебани. Японці не дарма вважають його - національною гордістю свого народу. Ікебана народилася в Кіото. Ікебана у перекладі з японської - "жива квітка".


Слайд #3
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #3

Ікебана - світ, сконструйований за своїми власними законами. Проникнення в нього вимагає від людини і професійних знань цього мистецтва, і особливого дару - тонкого зорового сприйняття просторових відносин і колориту, - необхідного для цілісного бачення всіх, ледве вловимих властивостей ікебани. Творець ікебани повинен володіти "абсолютним зором", як композитор у музиці - абсолютним слухом.


Слайд #4
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #4

Коріння японського мистецтва аранжування квітів йдуть в VI століття, коли в Японії прийшов буддизм. І півтори тисячі років ця традиція, не перериваючись, розвивалася, збагачувалася новими фарбами та ідеями. Ікебана отримала широке поширення в Японії і стала відігравати значну роль у культурному житті суспільства. Дослівно "ікебана" перекладається як "квіти, які живуть". Проте найбільш точним буде поняття "друге народження".


Слайд #5
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #5

Першим майстром ікебани вважається буддійський чернець Сенуму. Перші композиції ікебана з'явилися в храмах і були досить великими, потужними, що досягали висоти 1,5 м і навіть більше. Кожна гілка і кожна квітка, що входять до ікебани, наповнені філософської та релігійною символікою.
"Квіти сливи роблять нас піднесеними духом, орхідеї занурюють нас в глибоку задумливість, хризантеми повертають нас до життя природи, лотос спонукає нас відмовитися від плотських задоволень, вишневий колір вселяє в нас радість, півонія пробуджує дрімаючі в нас сили, банан і бамбук налаштовують на поетичний лад, квіти бегонії роблять нас грайливими, сосна спонукає відвернутися від мирської суєти, тунгове дерево очищає нашу душу, а верба вселяє в серце хвилювання "(Чжан Чао" Тіні глибокого сну ").


Слайд #6
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #6

З середини VII століття в ікебану внесли третій елемент, який позначав людини. Цим виражалася гармонія природи і людини. І зараз традиційно зберігається трехчастность композиції - три головні гілки - символи Неба, Землі і Людини. "Квіти слід поміщати у вазу так, щоб було видно витончений смак; треба уникати симетрії, одноманітності або строкатості ... " (Чжан Чао" Тіні глибокого сну ").


Слайд #7
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #7

Зараз у Японії налічується близько 300 шкіл і напрямів ікебани. Школа Ікенобо входить до трійки найвпливовіших у Японії. Вона є берегинею самого древнього стилю - рікка. Для композицій цього стилю використовують глибокі вази з розширеною горловиною. Рослини в композиції стилю рікка не спираються об стінки вази, а виходять із води одним пучком, начебто на єдиному вертикальному стовбурі висотою 15 см.


Слайд #8
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #8

У 1936 р. Японський художник Софу Тесігахара сформулював принципи "Нової ікебани". Він відкинув усталені канонізовані форми, розширив асортимент використовуваних рослин і судин. Софу вперше за всю історію ікебани почав використовувати для створення композицій пір'я, каміння, папір, дріт, пластик, метал і т.п. Він заснував найпопулярнішу на сьогоднішній день японську школу аранжування квітів Согецу. Особливістю цієї школи є те, що кожен може скласти композицію в будь-який час, в будь-якому посудині і з будь-якого матеріалу.


Слайд #9
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #9

Сьогодні букети з живих кольором складають, як правило, жінки, але протягом кількох століть мистецтво ікебани було виключно чоловічим заняттям. У Японії химерні квіткові композиції прикрашають кімнату для чайної церемонії. Сучасна молодь майже забула традиції предків, зате європейці відчувають зараз до ікебани жвавий інтерес.


Слайд #10
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #10

Мистецтво ікебани дуже складне, аранжувальник навчається багато років. Строго підбираються квіти і вази, враховується сезонність, привід створення композиції, місце її розташування. Існують певні поєднання гілок і квітів, які однозначно "читаються" японцем. Наприклад, сосна і троянда означають довголіття (тому їх ставлять у новорічних композиціях), сосна і піон - молодість і процвітання, а бамбук і піон - процвітання та мир.


Слайд #11
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #11

За традицією в ікебані обов'язково відтворюється пору року, а поєднання рослин утворює загальновідомі в Японії символічні благо побажання: сосна і троянда - довголіття; піон і бамбук - процвітання та мир; хризантема і орхідея - радість; магнолія - ​​духовна чистота і ін. У японській культурі ікебана нерідко виступає як посередник у спілкуванні між людьми. Ікебану дарують рідним або друзям як знак добрих побажань.


Слайд #12
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #12

Ікебана - це поняття, що припускає красу ліній стебел і гілок з витонченими вигинами, красу форми листя, гармонію фарб квітів, втілених у композиції. Майстри ікебани створюють букети із квітів вишуканих і звичайних, сухих гілок і трав, сухих коренів, шматків дерев, в національних вазах і без них, використовуючи в кожній аранжуванні невелику кількість кольорів, але всі вони витончені, поєднання їх відрізняються тонким смаком і підкорюють своєю елегантністю і простотою. Мистецтво ікебани має свої закони і принципи.


Слайд #13
Презентація на тему «Мистецтво Ікебани» - Слайд #13

Виконала
Учениця 11-Б класу
Чуднівської гімназії
Бортовська Наталія