Презентація на тему «Молодіжна субкультура» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Молодіжна субкультура» (варіант 2) - Слайд #1

Поняття «Молодіжна субкультура»
Цей термін використовується вченими і журналістами при зверненні до явищ і, процесам, що відбуваються в молодіжному середовищі. Різні дослідники неоднаково підходять до змісту, намагаючись інтерпретувати термін залежно від контексту. Але навіть така різноманітність в підходах дозволяє побачити деяку спільність поглядів стосовно окремих елементів даного феномена.


Слайд #2
Презентація на тему «Молодіжна субкультура» (варіант 2) - Слайд #2

Молодіжна субкультура характеризується наступними рисами:
·         молодіжна субкультура є соціальною спільністю, кожен представник якої сам зараховує себе до неї; члени такої спільності можуть формувати як групи безпосереднього контакту (компанії, об'єднання, тусовки), так і віртуального спілкування;
·         входження молодої людини в ту або іншу молодіжну субкультуру означаєухвалення ним і розділення її норм, цінностей, світосприймання, манер, стилю життя, а також зовнішніх атрибутів приналежності до даної субкультури (зачіска, одяг, прикраси, жаргон);
·         як правило, молодіжна субкультура виникає навколо якого-небудь «центру», виразника тих або інших пристрастей до музичних стилів, способу життя, відносини до певних соціальних явищ;
·         значущі для тієї або іншої молодіжної субкультури ідеї і цінності отримуютьзовнішній вираз в обов'язковій для її членів символіці і атрибутиці групи.


Слайд #3
Презентація на тему «Молодіжна субкультура» (варіант 2) - Слайд #3

Молодіжна субкультура - це езотерична, ескапістська, урбаністична культура, створена молодими людьми для себе; це культура, націлена на включення молодих людей в суспільство; це - часткова культурна підсистема усередині системи «офіційної», базової культури суспільства, що визначає стиль життя, ціннісну ієрархію і менталітет її носіїв


Слайд #4
Презентація на тему «Молодіжна субкультура» (варіант 2) - Слайд #4

Вплив внутрішніх і зовнішніх чинників на розвиток процесів у молодіжній субкультурі
Молодіжна субкультура, як і будь-яка культура, в процесі свого розвитку реагує на змінні внутрішні і зовнішні умови свого існування.
Зміни молодіжної субкультури від зовнішнього політичного чинника визначаються коливанням політичних режимів правління від жорсткого до м'якого, і навпаки. Будь-які ліберальні суспільні зміни, що граничать зі вседозволеністю, супроводжуються бурхливим розквітом і розростанням феномена молодіжної субкультури. Будь-який режим жорсткої політики приводить до різкого зменшення кількості неформальних молодіжних об'єднань, часткового відходу молодіжної субкультури в андеграунд.


Слайд #5
Презентація на тему «Молодіжна субкультура» (варіант 2) - Слайд #5

Разом з тим уміла молодіжна політика і робота з молоддю можуть направити вихід «пари» в необхідному для уряду напрямі.
Залежність від зовнішніх економічних чинників наступна: коливанням економічним хвиль відповідають і коливання молодіжної субкультури. Сплеск «гуманітарної». молодіжної субкультури (хіпі, рольовими, рейдери) - показник економічного благополуччя суспільства: як тільки життя без позбавлень перетворюється на норму, суспільство стикається з тугою буднів, «ситі» молоді люди починають шукати собі застосування за допомогою молодіжної субкультури. Хвилі економічного спаду, навпаки, приводять до стрімкого зростання «криміногенного» типу молодіжної субкультури (панки, гопники, скінхеди). У основі цього феномена лежать дві причини. По-перше, в періоди економічного спаду відбувається зубожіння і пониження життєвого рівня населення, збільшення кількості бідних сімей. По-друге, в періоди економічного спаду зростає безробіття. Це приводить до появи великої кількості фізично здорових і сильних, таких, що не знають, як себе зайняти, молодих людей. Вирішити проблеми «криміногенної» субкультури ми зможемо лише після того, як країна увійде в період економічного благополуччя.


Слайд #6
Презентація на тему «Молодіжна субкультура» (варіант 2) - Слайд #6

Формою, зовнішньою оболонкою, «тілом» молодіжної субкультури є неформальні молодіжні об'єднання.
Неформальні молодіжні об'єднання - це групи, що виникли на основі суб'єктивних потреб, інтересів і прагнень молодих людей незалежно від того, співпадають інтереси цих груп з інтересами суспільства або протирічать їм. Причому неформальні молодіжні об'єднання створюються добровільно і у вільний час. Бажаючи зберегти себе, неформальні молодіжні об'єднання замикаються у внутрішньому житті, відгороджуються від зовнішніх посягань.


Слайд #7
Презентація на тему «Молодіжна субкультура» (варіант 2) - Слайд #7

Що ж робити з цими «неформалами»?
Юні «неформали» своєю активністю постійно випробовують дорослих на уміння мислити нешаблонно.
Сьогодні треба допомагати людям, прагнучим, хай і незвичним чином, проявити свою цивільну позицію, заявити про власну думку. Для того, щоб судити на благо або на шкоду своїм членам і суспільству в цілому діє група або об'єднання, потрібно вивчати їх діяльність, йти на контакт з ними.


Слайд #8
Презентація на тему «Молодіжна субкультура» (варіант 2) - Слайд #8

Письменник і публіцист Леонід Жуховіцький запропонував три моделі відношення до «неформалів»:
1. Не відноситися ніяк, тобто просто приймати їх як факт, спокійно і з розумінням.
2. Більш трудомістка, але і продуктивніша - заохочувати і стимулювати їх творчий початок, виділяючи хоч би скромні кошти на всілякі огляди, конкурси і фестивалі.
3. Вважати «неформалів» датчиками на тілі епохи, уважно вивчати їх свідчення і не ображатися на цей нестандартний інструмент пізнання
Найбільш серйозну проблему представляють молодіжні неформальні об'єднання екстремістської спрямованості («кримінальна» субкультура). У західних країнах, вчастковості в Германії, накопичений багатий досвід по запобіганню збільшенню числа екстремістських неформальних об'єднань молоді і зниженню числа їх учасників


Слайд #9
Презентація на тему «Молодіжна субкультура» (варіант 2) - Слайд #9

Як найбільш результативний напрям роботи з молодими людьми, що беруть участь в подібного роду об'єднаннях, виділяється акцептована робота. Серед основних положень акцептованої роботи з молоддю виділяють:
-      необхідність пропозиції і забезпечення соціального простору (надання приміщень, в яких неформали могли б зустрічатися і проводити вільний час);
-      ухвалення об'єднання як важливої соціальної групи;
-      спільну роботу при обопільній довірі і визнанні (при цьому не слід нав'язувати молодим людям власні думки і уявлення, бесіди повинні орієнтувати на збудження сумнівів в неформалах щодо їх поглядів і дій).


Слайд #10
Презентація на тему «Молодіжна субкультура» (варіант 2) - Слайд #10

Для успішного вирішення проблеми неформальних екстремістських об'єднань молоді необхідні теоретичні і практичні дослідження, які треба здійснювати систематично, в рамках цілісної державної програми, при відстежуванні динаміки ситуації.