Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця»


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #1

Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця


Слайд #2
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #2

Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця — це міжнародний гуманітарний рух, в якому беруть участь близько 97 мільйонів добровольців у всьому світі.
Метою діяльності руху є за-
хист людського життя та здоро-
в'я, запобігання людським стражданням
та їх полегшення, незалежно від раси,
релігійних та політичних поглядів.


Слайд #3
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #3

Поштовхом до створення такої організації послужили враження молодого швейцарця А.Дюнана, який опинився в числі нейтральних очевидців битви при Сольферіно в Італії 24червня 1859. До кінця дня на полі битви залишилося бл. 40000 мертвих і поранених. Жахнувшись страждань людей, на які ніхто не звертав уваги, Дюнан організував групу допомоги, що складалася з добровольців. Вони закуповували все необхідне, розміщували поранених і доглядали за ними
Повернувшись до Швейцарії, Анрі Дюнан не міг стерти з пам'яті цю страхітливу картину. Він узявся за перо, щоб розповісти світові про цю драмі війни, так багато раз повторювалася. У 1862 році була закінчена його книга "Спогад про Сольферіно". Як тільки книга, надрукована на його власні гроші, вийшла з друку, Дюнан розіслав її європейським монархам того часу, політичним діячам, військовим, філантропам, друзям. Успіх виявився миттєвим і перевершив всі очікування. Книга сильно схвилювала Європу, так як багатьом була невідома жорстока реальність полів битв.У ті часи в Женеві існувало Благодійне товариство, президентом якого був адвокат Густав Муанье. "Книга Спогад про Сольферіно потрясла мене "- писав він. Будучи людиною дії, Муанье запропонував Дюнану переговорити про цю книгу з іншими членами Товариства.В ході зустрічі була створена комісія з п'яти членів. Крім самого Анрі Дюнана і Густава Муанье до її складу увійшли генерал Гийом-анрі Дюфур і доктора Луї Аппія і Теодор Монуар - всі швейцарські громадяни. Комісія зібралася вперше 17 лютого 1863 і назвала себе "Міжнародним комітетом допомоги пораненим ". [2, с. 56]У наступні місяці ці п'ять членів Комітету вели напружену діяльність, в результаті якої в жовтні 1863 року в Женеві відбулася міжнародна конференція, в якій взяли участь представники шістнадцяти держав. З цієї нагоди був обраний відмітний знак - червоний хрест на білому фоні.


Слайд #4
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #4

Відмітний знак
Знак мав на меті виділяти, а отже, і охороняти тих, хто надає допомогу пораненим воїнам
Червоний хрест на білому фоні був першим захисним символом, який був затверджений в 1864 році Женевською конвенцією. Він повторював швейцарський прапор, було змінено лише кольори - хрест став червоним, а тло білим.


Слайд #5
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #5

Національні товариства
Національні товариства Червоного Хреста. До 1900 товариства Червоного Хреста були організовані майже в 30 країнах. Розроблялися великі програми діяльності у воєнних умовах. У той же час у Червоного Хреста з'явилися і нові, мирні завдання, спрямовані на подолання наслідків стихійних лих і розвиток охорони здоров'я. На сьогоднішній день ці завдання вирішуються в рамках широкої мережі програм з охорони здоров'я, надання гуманітарної допомоги та зміцненню безпеки, а також загальних та спеціальних освітніх програм. Національні товариства - незалежні добровільні організації, хоча і отримують повноваження від своїх урядів. Міжнародне визнання ці суспільства отримують при виконанні таких умов: уряди їхніх країн повинні суворо дотримуватися рішення Женевських конвенцій; діяльність національних товариств повинна бути схвалена їхніми законними урядами, а самі суспільства повинні дотримуватися статут і керуватися засадничими принципами Міжнародного Червоного Хреста.


Слайд #6
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #6

Ліга товариств Червоного Христа
Ліга товариств Червоного Хреста - об'єднання національних організацій, створене в 1919. Первинною метою Ліги було вироблення програми взаємодопомоги і розвитку, розрахованої на мирний час. Сьогодні в число основних завдань Ліги (яка має постійний секретаріат в Женеві) входять допомогу новоствореним товариствам Червоного Хреста, об'єднання дій різних його груп, розширення сфери діяльності та ресурсів національних організацій та координація їх зусиль у разі міжнародних стихійних лих. Ліга товариств Червоного Хреста включає 106 національних організацій із загальною кількістю членів понад 188 млн. чоловік. Ліга утримується на добровільні пожертвування її членів.


Слайд #7
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #7

Символи руху:
Червоний хрест
ЧервониЧервоний хрест на білому фоні був першим захисним символом, який був затверджений в 1864 році Женевською конвенцією. Він повторював швейцарський прапор, було змінено лише кольори - хрест став червоним, а тло білим. Це є цілком зрозумілим, оскільки засновник міжнародного комітету Анрі Дюнан був швейцарцем.


Слайд #8
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #8

Червоний півмісяць
Під час російсько-турецької війни (1876-1878), Османська імперія використовувала символ Червоного Півмісяця замість Червоного Хреста, оскільки уряд вважав цей символ образливим для мусульманських солдатів. В 1877 році МКЧХ зобов'язав Російську імперію, в повній мірі поважати недоторканість всіх осіб та будівель, які знаходяться під захистом Червоного Півмісяця. Згодом аналогічне зобов'язання, щодо Червоного Хреста було отримано від уряду Османської імперії.


Слайд #9
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #9

Червоний кристал
Символ був визнаний офіційно як «Емблема третього протоколу» 8 грудня 2005 з метою включення в якості повного члена ізраїльську організацію Маген Давид Адом (Червона зірка Давида). Неофіційно він відомий як «червоний кристал».


Слайд #10
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #10

Червоний лев із сонцем
Символ використовувався іранською організацією Червоний лев із сонцем і був визнаний Міжнародним рухом у 1923 році.


Слайд #11
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #11

Червоний щит Давида
Червона зірка Давида — символ ізраїльської організації Маген Давид Адом. Вона не є офіційно визнаним символом Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного півмісяця. Рух неодноразово відмовляв у її визнанні, аргументуючи це тим, що червоний хрест не є символом християнства, а зроблений за зразком прапора Швейцарії зі зміною кольорів. Якщо допустити єврейський символ, то на аналогічний зможе претендувати будь-яка релігійна організація. Під тиском Національного комітету США, який з 2000 по 2006 рік відмовлявся платити Міжнародному комітету членські внески, було запропоновано і визнано новий символ - червоний кристал.


Слайд #12
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #12

Український Червоний Хрест
Український Червоний Хрест (УЧХ) — національна форма
організації з такими самими завданнями, що й міжнародний
Червоний Хрест, постала у квітні 1918 з ініціативи
Всеукраїнського з'їзду лікарів
у Києві на базі існуючих в Україні місцевих
товариств Російського Червоного Хреста.
Серед організаторів і членів Центрального
Комітету УЧХ були лікарі Євмен Лукасевич і
В. Матюшенко (згодом гол. Закордонного бюро УЧХ).
УЧХ співпрацював з Міжнародним Комітетом Червоного
Хреста у Женеві, представником до якого від УЧХ був Є. Бачинський.
Представники УЧХ були також у Відні (Андреас Окопенко), Белграді
(Дмитро Дорошенко), Італії та інших країнах. В еміграції УЧХ
продовжував існувати з доручення екзильного уряду УНР, але не мав
права належати до Міжнародного Червоного
Хреста.


Слайд #13
Презентація на тему «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» - Слайд #13

Історія
30 серпня 1941 у Львові проголосив про понов-
лення своєї діяльності Український Червоний
Хрест (УЧХ), організований під протекторатом
митрополита Андрея Шептицького — для
допомоги й опіки над полоненими, хворими і
потребуючими (гол. О. Курчаба, згодом Т. Воро-
бець), з осередками у Києві (Ф. Богатирчук) та
Рівному (X. Кононенко), які співпрацювали
з львівською централею[1]. 1942 німці
ліквідували УЧХ у Львові, а його діяльність перебрав на території
ГГ відділ суспільної опіки при Українському Центральному
Комітеті (УЦК). 1943 — 49 п. н. УЧХ діяла підпільна «Служба
здоров'я» при УПА (гол. довший час К. Зарицька).