Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4) - Слайд #1

Підготував Учень 8 – П класуТишкевич Юрій
Мікеланджело Буонаротті


Слайд #2
Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4) - Слайд #2

Мікеланджело Буонаротті - італійський скульптор, художник, архітектор, поет і інженер. Його твори вважалися найвищими досягненнями мистецтва Відродження ще за життя самого Майстра.


Слайд #3
Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4) - Слайд #3

Мікеланджело Буонарроті народився 6 березня 1475 року в селі Капрезе. У 1488 році, коли йому виповнилося тринадцять, Мікеланджело став учнем у майстерні братів Ґірландайо. Спершу батько був проти такої «неаристократичної» кар'єри, але невдозі підписав контракт із Доменіко Ґірландайо, за яким останній зобов'язувався оплачувати роботу Мікеланджело. Тут хлопець мав можливість ознайомитися із основними матеріалами та технікою, до цього ж періоду належать його олівцеві копії творів таких флорентійських художників як Джотто та Мазаччо. Вже в цих копіях проявилося характерне для Мікеланджело скульптурне бачення форм.


Слайд #4
Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4) - Слайд #4

До цього ж періоду належить його картина «Муки Святого Антонія».
Мікеланджело "Муки Святого
Антонія" 1487-1488


Слайд #5
Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4) - Слайд #5

Серед найвідоміших робіт Мікеланджело є статуї Давида, Вакха, П'єти, гробниці папи Юлія ІІ, фрески Сикстинської капели, проект купола Собору Святого Петра та ін.


Слайд #6
Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4) - Слайд #6

До періоду 1504 – 1506 років відноситься єдина безперечно належна Мікеланджело картина — тондо Мадонна Доні, в якій знайшло віддзеркалення прагнення до передачі складних поз і до пластичного трактування форм людського тіла. Мадонна схилилася вправо, щоб узяти Немовля, що сидить на коліні Йосипа. Єдність фігур підкреслюється жорстким моделюванням драпіровок з гладкими поверхнями. Пейзаж з голими фігурами язичників за стіною бідний деталями.
Мікеланджело
"Мадонна Доні" 1504-1506


Слайд #7
Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4) - Слайд #7

Гробниця папи Юлія ІІ
Гробниця ніколи не була побудована за первинним проектом Мікеланджело, і ця «трагедія» переслідувала його майже 40 років. План гробниці і її ідейний зміст можуть бути реконструйовані по попередніх малюнках і описах. Ймовірніше, що гробниця повинна була символізувати триступінчатий підйом від земного життя до вічного. На першому рівні за планом ставили статуї апостола Павла, Мойсея і пророків, символи двох шляхів досягнення порятунку. Вгорі - два янголи, що несуть Юлія II в рай. Майстер встиг зробити тільки три статуї.В дуже спрощеному вигляді надгробок встановили в церкві Сан П'єтро ,де майбутній папа служив за життя.


Слайд #8
Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4) - Слайд #8

Сикстинська капела
Розпис стелі Сикстинської капели є складною структурою, що складається з намальованих елементів архітектурної декорації, окремих фігур і сцен. По боках від центральної частини стелі під намальованим карнизом розміщені гігантські фгури старозавітних пророків і язичницьких сивіл, що сидять на тронах. Між двома карнизами зображені поперечні смуги, що імітують зведення; вони розмежовують великі і дрібні оповідні сцени, що чергуються, з Книги Буття. У люнетах і сферичних трикутниках в підставі розпису також розміщені сцени. Численні фігури, зокрема знамениті ignudi (голі) обрамляють сцени з Книги Буття. Неясно, чи мають вони якесь особливе значення або є чисто декоративними.
Мікеланджело "Сакстинська капела"(стеля)
Мікеланджело "Сакстинська капела"
(елемент розпису)


Слайд #9
Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4) - Слайд #9

Існуючі інтерпретації сенсу цього розпису могли б скласти невелику бібліотеку. Оскільки вона знаходиться в папській капелі, її значення повинне було бути ортодоксальним, але поза сумнівом, що в цьому комплексі утілилася і ренесансна думка.
Зображення розпадаються на три основні групи: сцени з Книги Буття, пророки і сивіли і сцени в пазухах зведення. Сцени з Книги Буття, як і композиції на бічних стінах, розташовані в хронологічному порядку, від вівтаря до входу. Вони розпадаються на три тріади. Перша пов'язана із створенням світу. Друга – Створення Адама, Створення Єви, Спокусу і Вигнання з раю – присвячена створенню людства і його гріхопадінню. Остання оповідає про історію Ноя, що закінчується його сп'янінням. Не випадково Адам в Створенні Адама і Ной в Сп'янінні Ноя знаходяться в однаковій позі: у першому випадку людина ще не володіє душею, в другому він від неї відмовляється. Таким чином, ці сцени показують, що людство не один раз, а двічі позбавлялося божого благовоління.


Слайд #10
Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4) - Слайд #10

У чотирьох вітрилах зведення знаходяться сцени «Юдиф і Олоферн», «Давід і Голіаф», «Мідний змій» і «Смерть Амана».


Слайд #11
Презентація на тему «Мікеланджело Буонаротті» (варіант 4) - Слайд #11

Список робіт Мікеланджело
Мадонна біля сходів
Битва кентаврів
П'єта
Мадонна з немовлям
Давид
Мадонна Таддеї
Мадонна Пітті
Апостол Матвій
Розпис зводу Сікстинської капели
Створення Адама
Вмираючий раб
Капела Медічі
Мадонна
Бібліотека Лауренциана
Гробниця герцога Лоренцо
Гробниця герцога Джуліано
Скорчившийся хлопчик
Страшний суд
Гробниця Юлія II
П'єта (положення в труну)
Мойсей
Атлант