Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17)


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #1

Леонардо да Вінчі
«Как хорошо прожитый день даёт спокойный сон, так с пользой прожитая жизнь даёт спокойную смерть»
Леонардо да Винчи
Виконала:ліцеїстка ІІІ-І курсуГринюк Ольга


Слайд #2
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #2

Леонардо да Вінчі
Дата народження
15 квітня 1452
Місце народження
поблизу Вінчі, Флоренція
Дата смерті
2 травня 1519 (67 років)
Місце смерті
замок Clos Luce, поблизуАмбуаза, Турень, Франція
Національність
італієць
Навчання
Андреа Веррокіо
 


Слайд #3
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #3

Список живописних творів
Назва
Форма
Рік
Музей
Хрещення Христа
Олія і темпера на панелі
1473—1475
Поклоніння волхвів
1472—1477
Мадонна з квіткою (Мадонна Бенуа)
Олія, перенесена з дошки на полотно
1478—1480
Ермітаж
Мадонна Літта
1478—1482
Ермітаж
Таємна вечеря
Олія і темпера на штукатурці
1494—1498
Мона Ліза (Джоконда)
Олія на тополиній панелі
1503
Лувр
Іван Хреститель
Олія на панелі
1512
Лувр


Слайд #4
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #4

«Хрещення Христа»
Хрещення Христа (Леонардо да Вінчі)
Творець:
Андреа дель Верроккйо, Леонардо да Вінчі
Час створення:
1475—1478
Розміри:
177х151
Матеріал:
Дерево
Техніка:
олія
Місце знаходження:
Флоренція
Музей:
Уффіці


Слайд #5
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #5

«Хрещення Христа»  - картина належить пензлю Андреа дель Вероккйо,а також його учня Леонардо да Вінчі. Вона була закінчена приблизно до 1475 року. На даний момент знаходиться в галереї Уффіці у Флоренції. Картина була замовлена бенедиктинським монастирем валомброзіанів Сан-Сальви, де й перебувала до 1530 року.
Частина картини (деякі елементи пейзажу і світловолосий ангел зліва) написані Леонардо. Деякі критики вважають, що другого ангела написав Сандро Ботічеллі. З ангелом Леонардо пов'язана знаменита легенда про «переможеного вчителя». Відповідно до неї, Вероккйо був настільки вражений майстерністю учня, що закинув пензель.
В “Хрещенні Христа” Леонардо да Вінчі розвиває традиції кватроченто, підкреслюючи плавну об'ємність форми м'якою світлотінню, іноді оживляючи обличчя малопомітною посмішкою; він перетворює релігійний сюжет у дзеркало різноманітних людських емоцій, розробляючи новаторські методи у попередньому малюнку. Фіксуючи результати чисельних спостережень в ескізах і натурних штудіях, виконаних у різних техніках (олівець, срібний олівець, сангіно, перо та інші), Леонардо да Вінчі добивається великої гостроти в передачі міміки обличчя, а фізичні особливості і руки людського тіла приводить в ідеальну відповідність з духовною атмосферою композиції.


Слайд #6
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #6

“Поклоніння волхвів”


Слайд #7
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #7

« Поклоніння волхвів » - незакінчена картина пензля великого італійського художника Леонардо да Вінчі , що зберігається в галереї Уффіци. Замовлена ченцями - августинцами з монастиря Сан Донато в Скопето в 1481 році, вона так і залишилася незавершеною , оскільки через рік художник відбув до Мілана , і замовники , стурбовані тим , що його відсутність затягується , звернулися до Фра Філіппо Ліппі , чиє « Поклоніння волхвів» також знаходиться в музеї Уффіці .
Композиція « Поклоніння волхвів » Леонардо незвичайна і , по всій видимості , майже не має аналогів в італійського живопису . На задньому плані видніються руїни якогось палацу ( за деякими версіями - язичницького храму) , вершники на конях , ледь намічені скелі вдалині ; в центрі картини зображена Марія з новонародженим Ісусом , оточена прийшли поклонитися Сину Божому паломниками. Вільне місце на передньому плані « призначається » глядачеві . Молода людина праворуч , імовірно - сам Леонардо у віці 29 років.


Слайд #8
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #8

"Мадонна з квіткою"


Слайд #9
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #9

"Мадонна з квіткою" ("Мадонна Бенуа") - це хронологічно перша мадонна, образ якої внутрішньо позбавлений якої б то не було святості.
Мадонні доданий вид кілька болючою дівчини, що грає із занадто великим немовлям, що сидить у неї на колінах. Своєрідний мертвотно-зелений колорит, підкреслено реалістична трактування людського тіла, посилена увага до зображення гри світла й тіні на окремих частинах тіла, складне становище обох фігур, - все в цій картині показує нам молодого Леонардо хоча і шукають ще широкого вільного стилю, але вже твердо який став на той шлях, по якому він піде протягом своєї подальшої діяльності.
Обидві фігури, тісно вписані в картину, заповнюють собою майже без залишку всю її поверхню, тільки праворуч, вгорі розташований невеликий стрілчасте вікно, мабуть, незакінчена художником. Треба думати, що він припускав помістити тут свій улюблений гірський пейзаж з річкою, що нагадує види його рідного Вінчі, але, як завжди, затягнув роботу і, перейшовши до чого-небудь іншому, залишив цю деталь недоробленою.
Світло на фігури в картині падає в основному ліворуч, але дуже можливо, що саме невелике вікно і, ймовірно, розташовані за ним гори і водавизначають те, що приміщення, в якому знаходиться мадонна, освітлено слабо і притому своєрідним зеленуватим світлом. Він забарвлює всі в зеленуваті тони, кидає зеленуваті відблиски на голі частини тіла, створює густі тіні в місцях, більш темних, заступила чим-небудь від падаючого з вікна світла.
Композиційним та ідейним центром картини є переплетення трьох рук: двох пухких рученят хлопчика і ніжною, девічеськой руки матері, що тримає за стебло квітка, до якого спрямовані уважний і ласкавий погляд мадонни і допитливий, серйозний погляд немовляти, що намагається ніяково схопити квітку. Жага пізнання, по-дитячому неусвідомленого, але не по-дитячому пристрасного, того пізнання, яке млоїло і гнало вперед Леонардо, виражено в усьому образі немовляти. Погляд глядача мимоволі приковує до змістового центру картини - переплетення трьох рук, зображена в ній проста і скромна сцена набуває значущість і ідейну глибину. Невелика картина приковує увагу, зацікавлює, хвилює.


Слайд #10
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #10

"Мадонна Літта"


Слайд #11
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #11

Над цією композицією художник працював довго і наполегливо. Дуже можливо, що розпочата вона була дещо раніше, разом з "Мадонною Бенуа" і є тією другий "Дівою Марією", про яку говорить запис 1478, потім залишено і знову зайняла майстра.
Сама картина, написана складом фарб, близьким до традиційної темпері, і зараз, незважаючи на невдалі наступні реставрації, справляє дуже сильне враження.
На тлі стіни, прорізаної двома вікнами, сидить молода жінка, що тримає на колінах немовляти, якого вона годує грудьми. Обличчя її, ніжне і кілька смагляве, полонить своєю дивною, тонкої красою, моделювати з тією любов'ю до легкої, майже невловимою світлотіні, прихильником і знавцем якої був Леонардо. На губах матері грає ласкава і кілька таємнича полуусмешка, яка стає з цього часу обов'язковою для більшості образів художника, поступово стаючи все більш підкресленою і гіркою.
Немовля, як і в "Мадонні Бенуа", кілька занадто великий, повернув до глядача очі, виписані надзвичайно виразно, а на його пухкому дитячому тілі гра світлотіні як би досягає свого апогею, найніжніші відтінки світла немов пестять шовковисту шкіру, створюючи враження майже дотикальної її конкретності. Блакитний, мрійливий гірський краєвид видно за вікнами, з яких ллється світло, відкриваючи далекі горизонти прекрасного, але ледве видного світу.
Композиція картини ясна і гармонійна - трикутне побудова, виразне вже в "Поклонінні волхвів", тут висловлено з повною визначеністю. Діагональні лінії тіла немовляти і злегка схиленою голови мадонни врівноважуються протилежно спрямованими лініями краю одягу і правого плеча матері. Вікна зі своїми спокійними обрисами ще більше зміцнюють цю рівновагу.


Слайд #12
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #12

"Таємна вечеря"


Слайд #13
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #13

Цю композицію він писав на стіні трапезної міланського монастиря Санта Марія делле Граціє. Прагнучи до найбільшої барвистої виразності в стінописі, він зробив невдалі експерименти над фарбами і грунтом, що і викликало її швидке ушкодження. А потім довершили справу грубі реставрації і ... солдати Бонапарта. Після заняття Мілана французами в 1796 році трапезна була перетворена в стайню, випари кінського гною покрили живопис густою цвіллю, а заходили в стайню солдати бавилися, кидаючи цеглою в голови леонардовские фігур.
Він мав звичку по сході сонця підніматися на містки ("Вечеря" містилася досить високо над підлогою), щоб там до настання темряви, не випускаючи пензля з рук і, забувши про їжу і питво, писати безперервно. Бувало, однак, що два, три і чотири дні він не доторкався до пензля. Але і в такі дні він залишався в трапезній по годині і по два, віддаючись роздумів і пильно розглядаючи написані ним фігури. Іншим разом, коли сонце було в зеніті, немов покликаний нестримною силою, він поспішав у трапезну, схоплювався на кладку, хапав пензель, але, зробивши один-два мазка, негайно віддалявся геть.
На стіні, як би переборюючи її і несучи глядача у світ гармонії і величних бачень, розгортається древня євангельська драма обманутого довіри. І драма це знаходить своє вирішення у загальному пориві, спрямованому до головної дієвої особи - чоловікові зі скорботним обличчям, що приймає що здійснюється як неминуче.
Христос тільки що сказав своїм учням: "Один з вас зрадить мене". Зрадник сидить разом з іншими; старі майстри зображували Іуду сидячим окремо, але Леонардо виявив його похмуру відособленість куди більш переконливо, тінню огорнувши його риси.
Христос покірний своїй долі, виконаний свідомості жертовності свого подвигу. Його нахилена голова з опущеними очима, жест рук нескінченно прекрасні і величні. Чарівної краєвид відкривається через вікно за його фігурою. Христос - центр усієї композиції, усього того виру пристрастей, які вирують навколо. Печаль його і спокій як би споконвічні, закономірні - і в цьому глибокий сенс показаної драми.


Слайд #14
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #14

«Мона Ліза»


Слайд #15
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #15

Більшість знавців вважають, що Леонардо да Вінчі зображував на своїй картині Лізу Герардіні, що народилася в 1479 році. Дружині торговця шовком з Флоренції Франческо дель Джокондо (звідси і друга назва картини Джоконда) були 24 роки і вона мала двох синів, коли позувала для портрета.
Але чому великий живописець вибрав її, є таємницею. Хоча існує і інша версія, що Леонардо у своїй картині зображував сам себе в жіночій іпостасі. А назва картини правильно звучить, як Мона лайза або "Моя леді" з італіянкого.
Да Вінчі знадобилося майже чотири роки, щоб написати цей портрет.  У Мони Лізи відсутні брови, і є думка, що Леонардо, будучи закінченим перфекціоністом, хотів переробити невдалі брови і стер їх, але руки намалювати їх знову у художника так і не дійшли.
У 1956 чоловік на ім'я Уго Унгаца кинув каменем в полотно, це привело до невеликого поврежденнию фарби поряд з лівим ліктем Мони Лізи.
Цікавий факт, Мона Ліза проживає у своїй власній кімнаті в Луврі в Парижі і захищена куленепробивним склом і спеціальним мікрокліматом, що захищає її від згубної дії зовнішнього середовища. Ця кімната була побудована спеціально для картини і коштувала музею більше семи мільйонів доларів.
Недавні великі дослідження показують, що є три різні версії Мони Лізи на одному полотні, але в різних шарах. Мабуть художник кілька разів перемальовував своє творіння.
Неперевершена популярність цієї роботи полягає частково в тому, що вона була вкрадена з Лувру в Парижі що серед білого дня служить в 1911 році. А знайшли її тільки через два роки.  Цікаво, що Мона Ліза вважається безцінною і тому не може бути застрахована.


Слайд #16
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #16

“Іван Хреститель”


Слайд #17
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #17

Остання картина Леонардо да Вінчі називалася "Святий Іван Хреститель". Написана була у Римі. Святий Іван зображений дуже зманіженим і жіночним, з ніжною усмішкою на вустах.


Слайд #18
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 17) - Слайд #18

Дякую за увагу!