Презентація на тему «Індійський танець» (варіант 4)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Індійський танець» (варіант 4) - Слайд #1

Індійський танець


Слайд #2
Презентація на тему «Індійський танець» (варіант 4) - Слайд #2

Індія - визнана академія танцю. Цей вид мистецтва дійшов до наших днів з якнайдавніших часів і фактично залишився незмінним. Перші згадки про нього містяться в «Рігведе». У Стародавній Індії танець був обов'язковою частиною релігійного ритуалу. Його виконували храмові танцівниці девадаси («рабині Бога»).
Індійський танець підрозділяють на класичний, напівкласичний, народний і естрадний (кінотанець). Танець грає важливу роль в традиційному театрі Індії.
Відомі сім стилів класичного танцю - Бхарат Натьям, Катхак, Катхакалі, Маніпурі, Одісси, Мохиніаттам і Кучипуді. Перші чотири форми вважаються основними, інші іноді зараховують до напівкласичного танцю. Головними аспектами всіх класичних стилів є нрітта і нрітья. Нрітта - це чистий технічний танець, позбавлений смислового навантаження.Нрітья - сюжетний танець - включає також міміку і жестикуляцію.


Слайд #3
Презентація на тему «Індійський танець» (варіант 4) - Слайд #3

Алфавітом танцю трактати проголошують 108 поз Шиви, названих каранами. З каран індійський танцівник складає своєрідні комбінації, якусь основу танцювальної композиції, - вони називаються ангахарами. Крім цього митцю досконально слід знати мудра - різноманітні позиції пальців, і хаста - жести рук, а також численні канонічні руху очей, шиї, голови та інших частин тіла.
За допомогою мудра виконавець здатний зобразити не тільки різні предмети, але і будь-які дії, емоції і абстрактні поняття. Це своєрідна "мова жестів" має в своєму "словнику" більше 500 символів-понять. Залежно від чергування їх комбінацій, виконаних однією або двома руками, і від положення рук самих по віднощеню до тіла танцівник може передати будь-який зміст.


Слайд #4
Презентація на тему «Індійський танець» (варіант 4) - Слайд #4

Бхарата-натьям. Зі всіх стилів індійського класичного танцю Бхарата-натьям вважається найстародавнішим. Бхарата-натьям - танець-молитва, танець-розмова, що виконувався девадасі в храмах Шиви. Саме слово "Бхарата-натьям" переводиться як "індійський танець". Очі, голова і руки танцівниці наче малюють круги, прямі лінії і трикутники. В давнину ці рухи носили характер магічної дії. 
Катхак. Катхак — це танець жерців-брамінів, які висловлювали за допомогою танцю і пантоміми історію свого віровчення. Катхак заснований на міфологічних сюжетах з життя бога Крішни і його дружини Радхи. Танцівниці дзвоном аденофор на ножних браслетах відтворюють ритм акомпануючого танцю барабана. 
Катхакалі. Кахкалі - розповідь-мистецтво, пантомімічний танець-драма. За традицією виконавцями катхакали можуть бути тільки чоловіки і виступи повинні бути груповими. Цей танець, що поєднує в собі пантоміму і драму, бере початок в староіндійських епосах Рамаяна і Махабхарата. Виконують його звичайно хлопчики і парубки; вони ж, гримуючись і переодягаючись, грають і жіночі ролі. 
Маніпурі. Маніпурі - танець, присвячений богу Крішна, зображає відносини між Крішною і його дружиною Радхою. Як правило, танець виконують чоловіки і жінки, знаходячись в крузі або півколі. Виконання супроводжується піснями з "Гіта Говінда". 


Слайд #5
Презентація на тему «Індійський танець» (варіант 4) - Слайд #5

Художньо-виразні засоби індійського танцю, за допомогою яких створюється пластичний образ, не обмежуються каранами і мудра. Пластичний малюнок набуває завершеність за допомогою абхинайя - драматичного мистецтва артиста, яке, як би витікаючи з двох перших компонентів і зливаючись з ними, покликане вдихнути життя в сценічний образ, наповнити його яскравим емоційним змістом. Мистецтво абхинайя дозволяє передавати різні емоційні стану рухами голови, очей, брів, шиї


Слайд #6
Презентація на тему «Індійський танець» (варіант 4) - Слайд #6

Трактати фіксують 24 рухи голови:
сама - голова нерухома (гнів, байдужість);адхомуака - голова нахилена вперед (задоволення, радість);алокита - рух головою по колу (сп'яніння, коливання);паравритта - голова нахилена у бік (любов);тирлонната - рух головою вгору, потім вниз (почуття самотності) і т.д.


Слайд #7
Презентація на тему «Індійський танець» (варіант 4) - Слайд #7

26 рухів очей:
шрінгара - брови підняті, зіниці пересуваються від одного кута ока до іншого (любов);віра - сяючий, спрямований вперед погляд (героїзм);шанта - повільно рухаються зіниці (самозанурення, спокій) і т.д.


Слайд #8
Презентація на тему «Індійський танець» (варіант 4) - Слайд #8

6 положень брів:
патита - брови нахмурені (гнів, недовіра, відраза);ресита - брови кокетливо підняті (цікавість);кунсита - одна з брів вигнута (задоволення, щастя або туга) і т.д.


Слайд #9
Презентація на тему «Індійський танець» (варіант 4) - Слайд #9

рухи шиї:
сундарі - рух по горизонталі (екзальтація);параваритта - рух справа наліво (любов, нажность, поцілунок);пракамрита - шия відхиляється назад, потім нахиляється вперед (бесіда, пояснення) і т.д.


Слайд #10
Презентація на тему «Індійський танець» (варіант 4) - Слайд #10

Рухи очей, брів, голови і шиї танцівника, зливаючись з воєдино іншими компонентами танцю, підпорядковані загальній завдання - максимально виразного та емоційно насиченому показу подій, що відбуваються по ходу дії. Емоції покладені в чіткі жести і руху, розмірні мелодикоритмическому побудови музичного образу. Технічна важкість танцю припускає бездоганну філігранну відточеність кожного руху.