Презентація на тему «Елементи захисту української гривні»


Рейтинг презентації 2.67 на основі 3 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #1

Елементи захисту української гривні
Виконала
учениця 41 групи
Рибченко Ніна


Слайд #2
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #2

Основною метою захисту грошей є надання їм такої якості, яка б створювала умови для розпізнання підробок. Гривня має сім основних захисних елементів.


Слайд #3
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #3

Варто зазначити, що якась одна захисна ознака не є гарантованим захистом грошових знаків. Тільки всі компоненти в комплексі - папір, фарба, вид та спосіб друку, сюжет і кількість ознак - сприяють захищеності купюр конкретного номіналу від підробки.


Слайд #4
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #4

Кількість підроблених банкнот української гривні в порівнянні з іншими валютами свідчить про високий рівень захисту. Так, за підсумками 2012 року на 1 млн. шт. банкнот гривні припадало лише 4,1 шт. підроблених банкнот. Для порівняння, у країнах Євросоюзу цей показник становив приблизно 36 шт. підроблених банкнот євро. За 9 місяців поточного року кількість вилучених з обігу підроблених банкнот гривні знаходиться на рівні аналогічного періоду минулого року.


Слайд #5
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #5

Захисний комплекс розділяють на кілька груп.


Слайд #6
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #6

Водяний знак –  зображення світлими лініями тризуба, яке повторюється по всій площі банкноти і видиме за розглядування протии світла (1, 2, 5, 10, 20 гривень); зображення портрета на білому полі, що повторює портрет на лицьовому боці банкноти і видиме за розглядування проти світла (50, 100 гривень).
 


Слайд #7
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #7

Захисна нитка –  вертикальна темна смужка шириною 0,8  мм у товщі паперу, видима проти світла, що має напис «Україна», який можна прочитати за допомогою збільшувального скла (50, 100 гривень).


Слайд #8
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #8

Мікротекст – слова або цифри, що повторюються, які можна прочитати за допомогою збільшувального скла (1, 2, 5, 10, 50, 100 гривень).
 


Слайд #9
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #9

Знак для сліпих –  рельєфний елемент,  розміщений у лівому нижньому куті банкноти,  який відчувається кінчиками пальців і визначає номінал банкноти (50, 100, 200, 500 гривень).


Слайд #10
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #10

 
 
Кодовий малюнок – малюнок,  зображення на якому змінюється за розглядування під різними кутами до поверхні банкноти (2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 гривень).
 


Слайд #11
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #11

Рельєфні  елементи –  елементи зображення,  які виступають над поверхнею паперу і відчутні на дотик (2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 гривень).


Слайд #12
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #12

 
Суміщений малюнок розташований в одному місці на лицьовому і зворотному боці банкноти,  усі елементи якого збігаються за розглядування проти світла (50, 100 гривень).
 


Слайд #13
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #13

 
Суміщений малюнок розташований в одному місці на лицьовому і зворотному боці банкноти,  усі елементи якого збігаються за розглядування проти світла (50, 100 гривень).
 


Слайд #14
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #14

 
Суміщений малюнок розташований в одному місці на лицьовому і зворотному боці банкноти,  усі елементи якого збігаються за розглядування проти світла (50, 100 гривень).
 


Слайд #15
Презентація на тему «Елементи захисту української гривні» - Слайд #15

ЦЕ ЦІКАВО! 
Термін  «гривня»  був пов'язаний із нашийним обручем –  жіночою прикрасою  (гривна)  із дорогоцінного металу.  Пізніше він набуває нового значення –  еквіваленту певної кількості  (ваги)  срібла,  тобто з'являється срібна гривня.  Найпоширеніші гривні –  як платіжно- грошові одиниці –  були трьох типів:  київська,  чернігівська,  новгородська; іноді трапляються литовські й татарські гривні.
У 1992 році перші зразки української гривні були виготовлені в Канаді компанією Canadian Bank Note Company (105 контейнерів номіналами до 20  гривень)  і британською компанією De La Rue plc,  яка розміщувалася на Мальті  (номіналами 50, 100  і 200  гривень)  за ескізами  В. Лопати за участі Б. Максимова. 
 
У 1994 році на банкнотній фабриці Національного банку України булла введена в дію перша лінія з виготовлення банкнот. Банкнотну фабрику відкрито 1994  року,  розташована вона в м.  Києві. Монетний двір був заснований 1998-го. Тоді ж Національний банк України отримав власну виробничу базу з виготовлення монет масового обігу,  пам'ятних і ювілейних монет, нагородної продукції.
 
Перші українські монети в 1992 році були виготовлені на Луганському заводі з виготовлення набоїв і на монетному дворі Італії. Були сумніви також щодо назви української монети:  пропонувалися назви  «сотий», «різана», «списівка», але 2 березня 1992 року Президія Верховної Ради затвердив назву «копійка».