Презентація на тему «Джотто ді Бондоне»


Рейтинг презентації 4.33 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #1

 Італійський живописець, маляр. Один із предвісників епохи Відродження у сфері живопису і реалізму. Фрески Джотто на біблійну тематику і досі вважають шедеврами світового мистецтва. Другом художника був Данте Аліґ'єрі — про нього поет згадав у своєму славнозвісному творі «Божественна комедія».
Джотто ді Бондоне


Слайд #2
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #2

Майбутній живописець та маляр народився у містечку Веспіньяно, біля Флоренції— одного з найбільших культурних і торгових центрів середньовічної Італії. Веспіньяно у той час славилося своїм якісним сукном і велику частину населення становили саме ткачі. Джотто був сином хлібороба.
Життєпис ї творчість


Слайд #3
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #3

Найпершим твором, який зберігся до сьогодні, вважають велике (5-метрове) полотно із зображенням розп'яття Христа у церкві Санта Марія Новелла.Про час його виконання достеменно відомо лише те, що воно було створене ще до поїздки маляра до Риму.
У  1290-х—1300-х роках Джотто працював у Римі, де виконував величну мозаїку для базиліки св. Петра. Мозаїка «Новічелла» зображала Христа та човен з апостолами і загинула на початку XVI сторіччя під час розвалювання старої базиліки, на місці якої постав Собор Святого Петра.
Після повернення купив будинок, де поселився із дружиною — Чінтою ді лапо дель Пела.


Слайд #4
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #4

У 1303-1306 рр. Джотто працював у Падуї. Там художник виконував замовлення місцевого багатія Енріко Скровеньї — покривав його фамільну капелу фресками на сюжети з життя Ісуса Христа і Діви Марії. Фрески капели Скровеньї називають найкращими творіннями художника. На повздовжніх стінах капели, яка є невеликою однонефною базилікою, розміщено 37 картин, одна над одною, у три яруси. Для малюнків характерні світлі і чисті тони фарб. Майже крізь усі фрески проходить колір небесної блакиті, який об'єднує зображення.


Слайд #5
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #5

Заслуга Джотто у розвитку італійської малярської школи у тому, що художник вийшов за межі середньовічного живописного канону, де людей зображали зовсім неприродньо — дещо оживив свої фрески. Замість звичних до того аскетичних і строгих виразів обличчя Джотто зумів прекрасно виразити ідею кожного свого образу живими, емоційними поглядами. Він ще не дбав про точність перспективи та тривимірність малюнка, але майстерність вітдворення тіней і розміщення герої його малюнків створює ілюзію просторовості.


Слайд #6
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #6

 У зеніті слави повернувся до Флоренції. Там він розписує стіни двох капел церкви Санта Кроче , а у 1310 р. створює для церкви Всіх Святих славнозвісну сьогодні картину «Мадонна Оньїсанті», де зображено Діву Марію з немовлям у оточенні ангелів та святих. Поступово художник із Флоренції став чи не найбажанішим малярем усіх італійських вельмож. У 1330-1333 роках Джотто малював у Неаполі при дворі короля Роберта


Слайд #7
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #7

Згодом Джотто працював у Болоньї та Мілані. Малюнки, створені там, теж не дійли до наших днів. Останні 20 років життя живописець провів у Флоренції. У 1334 році флорентійська Синьйорія призначила його головним керівником будівництва міського собору. Того ж року почав спорудження соборної дзвіниці але протягом життя закінчив лише перший ярус, який прикрасив рельєфами скульптор Андреа Пізано. Ймовірно, що Джотто теж брав участь у створенні цих рельєфів. Джотто ді Бордоне помер 8 січня 1337 року у Флоренції і був похоронений за міський кошт з найвищими почестями.


Слайд #8
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #8

Цікаві факти
На честь Джотто назвали один із кратерів на поверхні Меркурія. Його діаметр — близько 150 кілометрів.
Також на його честь названо один з астероїдів.


Слайд #9
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #9

Розп'яття у храмі Санта Марія Новелла


Слайд #10
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #10

Мадонна Оньїсанті,


Слайд #11
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #11

Поцілунок Юди


Слайд #12
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #12

Поклоніння волхвів


Слайд #13
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #13

Частина одної із фресок


Слайд #14
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #14

Іссав перед Іссааком. Фреска


Слайд #15
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #15

Втеча до єгипту


Слайд #16
Презентація на тему «Джотто ді Бондоне» - Слайд #16

Благословення Анни