Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський»


Рейтинг презентації 4 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #1

Борис Миколайович Лятошинський(1895-1968рр.)
Дмитро Шостакович писав про музику Лятошинського:
«Борис Миколайович Лятошинський справедливо займає важливе місце в історії української радянської музики. З його іменем багато в чому пов'язане її формування і перш за все розвиток симфонічного жанру на Україні»


Слайд #2
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #2

Дитинство:
Народився 3 січня 1895 р. у Житомирі в сім'ї інтелігентів з демократичного середовища. Його батько Микола Леонтійович був вчителем історії, крім педагогічної роботи займався науковою діяльністю у галузі історичних наук. Мати добре грала на фортепіано й співала. З ранніх років виявив велику музичну обдарованість, вчився грати на скрипці і фортепіано.


Слайд #3
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #3

Два роки навчався в Златопільській гімназії, де його батько був директором. Як казав сам Борис:
«Хочу відзначити один цікавий факт. Саме в роки свого навчання в Златопільській гімназії я почав по-справжньому цікавитись музикою, спершу я почав учитись грати на скрипці у тамтешнього гімназичного викладача Бенціона Симоновича Хайловського, причому грав Хайловський, а згодом, на початку 1910 року, я почав пробувати творити, будучи учнем 5-го класу. Таким чином, перші композиторські, звичайно дуже не зрілі спроби творити належить якраз до періоду мого Златопільського життя"


Слайд #4
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #4

В 14 років написав кілька музичних творів, серед яких струнний та фортепіанний квартети. Перші твори молодого композитора з успіхом виконувалися в Житомирі. Відвідував житомирську гімназію, закінчив її у 1913
У 1913 році Борис Лятошинський переїхав до Києва, та вступив до юридичного факультету Київського університету.


Слайд #5
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #5

Водночас готувався до вступу в тільки-но відкриту консерваторію, приватно навчаючись музиці у професора Київської консерваторії Р. Глієра: після запрошення останнього став студентом його класу. А вже в 1914 році відбулося знайомство Лятошинського з майбутньою дружиною Маргаритою Царевич.


Слайд #6
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #6

Закінчив у 1918 юридичний факультет Київського університету, у 1919 року — Київську консерваторію у класі композиції Р. Глієра. Із вдячністю згадував роки навчання у Р. Глієра, у його спогадах про Глієра читаємо:
«Він вимагав тільки одного: щоб ми були щирі у своїх музичних висловлюваннях, щоб у них незмінно відчувалась правдивість думки і почуття, щоб ми неухильно підвищували свій професіоналізм».
Творчі зв'язки з Глієром Лятошинський підтримував, з часом вони переросли у щиру людську дружбу. Серед творів консерваторських років сам композитор виділяв як цілком зрілі два: Струнний квартет № 1, ор. 1 і Симфонію № 1, ор. 2.


Слайд #7
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #7

З 1920 року Б. Лятошинський викладає музично-теоретичні дисципліни на виконавських факультетах Київської консерваторії, а з 1922 року — веде клас композиції.
20-ті роки стали для Лятошинського періодом творчої зрілості, формування індивідуального стилю. У першій половині 20-х років він глибоко цікавився новою музикою. Стежив за здобутками як російських композиторів (С. Прокоф'єв, І. Стравінський), так і західних (А. Шенберг, А. Берг).


Слайд #8
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #8

1922 по 1925 роки Борис Лятошинський очолював Асоціацію сучасної музики при Музичному товаристві імені М. Д. Леонтовича. На засіданнях асоціації митці знайомилися з музикою XX ст.
У той період композитор звертався переважно до камерних жанрів. Він написав струнний квартет № 2, Тріо для фортепіано, скрипки і віолончелі, дві сонати для фортепіано, цикл фортепіанних п'єс «Відображення» і низку романсів на вірші Г. Гейне, К. Бальмонта. Друга половина 20-х років була не менш інтенсивною у творчості Б. Лятошинського. Композитор написав Струнний квартет, № 3, Сонату для скрипки й фортепіано, Баладу для фортепіано


Слайд #9
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #9

30-ті роки — важливий етап у творчій біографії Лятошинського. Композитор знову звернувся до великих оркестрових форм, створив сюїту з своєї музики до кінофільмів (1931–1932) та Симфонію № 2 (1936). У цей час композитор писав також романси на вірші О. Пушкіна, І. Франка, Л. Первомайського, зробив десять обробок українських народних пісень для голосу з фортепіано, створив дві кантати («Урочиста кантата» і «Заповіт») і оперу «Щорс».


Слайд #10
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #10

Поряд з написанням власних творів Лятошинський редагував і оркестрував оперу «Енеїда» М. Лисенка, оркестрував балет «Комедіанти» і оперу «Шах Сенем» Глієра, а у 1937 році блискуче оркеструє оперу «Тарас Бульба» Лисенка. У 30-ті роки Борис Миколайович також пише музику для кінофільмів.
Творчу працю Лятошинському весь час доводилося поєднувати з педагогічною і музично-громадською роботою. Продовжувалась його викладацька діяльність у Київській консерваторії. 1935 року Борису Миколайовичу було присвоєно звання професора.
У 1935–1938 Лятошинський викладав паралельно у двох консерваторіях — Київській і Московській, де також обіймав посаду професора.
1939 року Лятошинського обирають головою правління Спілки композиторів України. Цю посаду він обіймав до початку війни.


Слайд #11
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #11

У квітні 1941 року в Київській філармонії відбувся великий авторський концерт Лятошинського, який пройшов з великим успіхом. Автор сам продиригував свою Симфонію № 2, танці з опери «Золотий обруч» і сюїту з опери «Щорс» для хору й оркестру.
З початком війни Лятошинського було евакуйовано до Саратова, де вже знаходилась Московська консерваторія, де він продовжив викладацьку роботу. Тоді ж у Саратові організувалася радіостанція «Тарас Шевченко», яка вела свої передачі для партизанського підпілля України. В них постійно брав участь Лятошинський разом із своєю дружиною Маргаритою Царевич.


Слайд #12
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #12

Композиторська праця Бориса Миколайовича воєнних років була дуже плідною. За три роки він написав «Український квінтет», Струнний квартет № 4, Сюїту на українські народні теми для струнного квартету, обробив більше вісімдесяти українських народних пісень.
Центральним твором Лятошинського першої половини 40-х роких став Український квінтет. За цей твір Б. Лятошинському було присуджено Державну премію. На початку 1945-го у зв'язку з 50-річчям композиторові присвоїли звання заслуженого діяча мистецтв УРСР, він був також нагороджений медаллю «За доблесний труд у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.».


Слайд #13
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #13

Влітку 1944 року Лятошинський повернувся на Україну і відразу ж включився у музичне життя Києва.
З 1944 і до самої смерті (1968) він жив у будинку письменників Роліт, де встановлено меморіальну дошку композиторові.
Лятошинського призначають художнім керівником Української філармонії, він працює музичним консультантом у Радіокомітеті, викладає у Київській консерваторії.


Слайд #14
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #14

Кінець 40-х — 50-ті роки стали наступним плідним етапом у мистецькій діяльності Лятошинського. В цей період він написав ряд хорових і оркестрових творів, романсів, музику до кінофільмів. Серед найзначніших творів — Симфонія № 3, симфонічна балада «Гражина», «Поема возз'єднання».
Ваговим вкладом в українську хорову творчість повоєнних років стали хори Б. Лятошинського на вірші Т. Шевченка і О. Пушкіна.
Серед останніх творів Б.Лятошинського — симфонії № 4 і № 5, «Слов'янська сюїта» та «Лірична поема».


Слайд #15
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #15

Помер 15 квітня 1968 року, похований на Байковому цвинтарі в Києві (надгробок — бронза; скульптор О. О. Банников, архітектор А. П. Сницарєв; встановлений у 1971 році)


Слайд #16
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #16

Помер 15 квітня 1968 року, похований на Байковому цвинтарі в Києві (надгробок — бронза; скульптор О. О. Банников, архітектор А. П. Сницарєв; встановлений у 1971 році)


Слайд #17
Презентація на тему «Борис Миколайович Лятошинський» - Слайд #17

Дякую за увагу =)
Підготувала Дячук Марія
10-Б клас