Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2)


Рейтинг презентації 3.4 на основі 5 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #1

Бертольт Брехт
10.02.1898 - 14.08.1956


Слайд #2
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #2

Біографія
Бертольт Брехт (повне ім'я Ойґен Бертольд Фрідріх Брехт) народився 10 лютого 1898р. у місті Ауґсбурґ в родині заможного торгового службовця. Чотири роки навчався у народній школі, після чого вступив до гімназії. Вже у гімназійні роки з'явилася перша публікація — у місцевій газеті був надрукований вірш, підписаний «Бертхольд Ойґен».


Слайд #3
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #3

Батьки могли б забезпечити синові матеріальний добробут і надійне майбутнє. Проте юного бунтівника не приваблювала роль спадкоємця батьківської справи та перспектива затишного бюргерського життя. Він обрав своєю професією медицину, яку студіював у Мюнхенському університеті. Влітку 1918р. Брехт був мобілізований до армії. Через серйозне захворювання нирок комісія лікарів відмовилася послати його на фронт. Так студент-медик Брехт став санітаром військового шпиталю в Ауґсбурзі. Свій тодішній досвід пізнання Першої світової війни він узагальнив у вірші «Легенда про мертвого солдата». Цей твір став популярним далеко за межами рідного міста автора.


Слайд #4
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #4

перші драматичні спроби
Наприкінці 10-х років з'являються й перші драматичні спроби Брехта: драми «Ваал», «Барабани вночі». Невдовзі молодий митець був нагороджений престижною Кляйстівською премією. Незабаром він перебрався із затісного для нього Мюнхена до Берліна, де розпочав плідно працювати як драматург, режисер і постановник п'єс. 1924 р. Б. Брехт познайомився з талановитою актрисою Геленою Вайґель, яка стала його дружиною і найближчим помічником.


Слайд #5
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #5

Брехт студіює праці К. Маркса, знаходячи в них раціонально аргументоване підґрунтя власного бунту проти капіталізму, а також позитивну, на його думку, програму перетворення суспільства й мистецтва. Він зближується з комуністичним рухом і залучається до його пропаганди, тим самим повторюючи шлях багатьох авангардистів, які починали з тотального заперечення старого світу й приходили до утвердження нового тоталітарного режиму.


Слайд #6
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #6

період еміграції
1933 р. змусив митця покинути «коричневу» батьківщину. Розпочався період еміграції, що тривав довгих п'ятнадцять років.
Двічі упродовж 30-х років Б. Брехт відвідав Москву, де залучився разом із Л. Фейхтванґером до видання німецького часопису «Дас ворт». Утім, попри свою «прокомуністичну» орієнтацію, місцем свого подальшого перебування він обрав не Радянський Союз, а США.
Брехт продовжує інтенсивно працювати — і як драматург, і як кіносценарист, і як режисер-постановник. Проте умов для повноцінної творчої реалізації в Америці він не мав, адже був тут маловідомим драматургом, до того ж - підозрілим через свої симпатії до комуністичного руху.


Слайд #7
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #7

Повернення до Берліну
Після війни Брехт переїхав до Берліну, сподіваючись, що у соціалістичній Німеччині він матиме найкращі можливості для творчості. Він заснував театр - «Берлінер ансамбль», що швидко завоював славу новаторського.
Прагнучи зберегти незалежність, Брехт не прийняв німецького громадянства, а продовжував жити на батьківщині із закордонним (австрійським) паспортом, готовий будь-якої миті опинитися по той бік «залізної завіси».


Слайд #8
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #8

В останній період творчості визнання Брехта стрімко зростає: він стає лауреатом національних і міжнародних премій, його обирають членом Академії мистецтв колишньої соціалістичної Німеччини й президентом німецького ПЕН-центру; його книжки виходять великими накладами; його драми набувають дедалі більшої популярності.


Слайд #9
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #9

Однак на тлі інтенсивної режисерської праці різко погіршується здоров'я письменника. Лікарі засвідчують, що його хворе серце може зупинитися будь-якої хвилини. Попри патологічну слабкість і думки про близьку смерть, Брехт до останніх днів працює. 10 серпня 1956 р. він відвідує репетицію у Берлінському ансамблі. Втім, погане самопочуття змушує його залишити залу. Ще кілька днів він проводить удома, переглядаючи свої рукописи. 14 серпня Брехт пішов із життя.


Слайд #10
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #10

Висновок
Б. Брехт був видатним реформатором західного театру. Він створив новий тип драми, який відрізнявся від «арістотелівського» тим, що перетворював «показ» дії на «розповідь» про неї; руйнував ілюзію життєподібності того, що відбувалося на сцені; був націлений на активізацію інтелекту глядача. Сюжети та персонажі «епічних драм», часто запозичені з інших літературних джерел і докорінно перероблені, мали здебільшого алегоричний характер.


Слайд #11
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #11

Одним із найзначніших художніх відкриттів Брехта-драматурга був «ефект очуження». «Епічна драма» порушувала важливі суспільно-політичні проблеми, аналізувала їх під кутом марксистських ідей і мала вирішувати певні повчальні й виховні завдання щодо глядача. Це визначило її ідеологічний ґатунок. Драматургія Брехта вважається прикладом політично заангажованого мистецтва XX ст.


Слайд #12
Презентація на тему «Бертольд Брехт» (варіант 2) - Слайд #12

Підготувавучень 11-б класуГаначівський Роман