Презентація на тему «Антон Іванович Денікін»


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #1

Антон Іванович Денікін
Как и раньше, так и теперь я считаю неизбежной и необходимой вооруженную борьбу с большевиками до полного их поражения. Иначе не только Россия, но и вся Европа превратится в развалины. 


Слайд #2
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #2

А. І. Денікін найбільше відомий як "білий генерал", ледь непереміг більшовиків у 1919 р. Менш відомий він як полководець російської армії часів першої світової війни, письменник і історіограф. Вважаючи себе російським офіцером і патріотом, Денікін протягом усього свого довгого життя зберігав глибоку неприязнь до більшовиків, що взяли гору в Росії, і віру в національне відродження Росії.


Слайд #3
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #3

Народився в сім'ї відставного майора-прикордонника, що вислужився із солдатів, онук селянина-кріпака. Мати була полькою. Сім'я бідувала. Згадуючи дитячі й юнацькі роки, майбутній «білий Генерал» писав: «Злидні, 25 рублів пенсії після смерті батька. Юність — у праці за хліб». Освіту здобув у Ловичському реальному училищі (1890 р.), Київському піхотному юнкерському училищі (1892 р.), Миколаївській академії Генштабу (1899 р.).
Випускник Київського юнкерського училища


Слайд #4
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #4

У 1892 році 20-річний Денікін був запрошений пополювати на кабанів. У ході цього полювання йому довелося вбити розлюченого кабана, який загнав на дерево якогось податкового інспектора Василя Чижа, також брав участь у полюванні, і вважався досвідченим місцевим мисливцем. Після цього випадку Денікін був запрошений на хрестини доньки Василя Чижа Ксенії, яка народилася кілька тижнів тому, і став другом цієї сім'ї. Через три роки він подарував Ксенії на Різдво ляльку, у якої відкривалися й закривалися очі. Дівчинка надовго запам'ятала цей подарунок. Через багато років, у 1918, коли Денікін вже буде очолюватиДобровольчу армію, Ксенія Чиж стане його дружиною.


Слайд #5
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #5

Перший бойовий досвід набув у Російсько-японській війні. Начальник штабу Забайкальської козачої дивізії, а потім - знаменитої Урало-Забайкальської дивізії генерала Міщенко, яка прославилася зухвалими рейдами по тилах супротивника. У Цінхеченском битві одна з сопок увійшла у військову історію під назвою «денікінської». Нагороджений орденами Святого Станіслава та Святої Анни з мечами.


Слайд #6
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #6

Після закінчення російсько-японської війни з січня по грудень 1906 обіймав посаду штаб-офіцера для особливих доручень при штабі 2-го кавалерійського корпусу, з грудня 1906 р . по січень 1910 р. - штаб-офіцер при управлінні (начальник штабу) 57-ї піхотної резервної бригади. 29 червня 1910 призначений командиром 17-го піхотного архангелогородского полку, яким командував до березня 1914 року. 23 березня 1914 призначений виконуючим посаду генерала для доручень при командуючому військами Київського військового округу. У червні 1914 року підвищений до чин генерал-майора.
Командир 17-го піхотного полку Архангелогородська полковник Денікін, Житомир, 1912 рік.


Слайд #7
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #7

Перша світова війна, що почалася 1 серпня 1914 року, для 8-ї армії Брусилова спочатку розвивалася успішно. Армія перейшла в наступ, і вже 2 вересня взяла Львів. Цей перший місяць війни Денікін пропрацював в штабі армії. Бажаючи перейти на стройову посаду, він дізнався, що попередній командир 4-ї стрілецької бригади отримав нове призначення, і подав прохання про призначення його командиром цієї бригади, яке було задоволено 3 вересня.
Генерал Брусилов так написав про це у своїх спогадах, виданих у 1929 :
«На початку кампанії генерал-квартирмейстер штабу моєї армії був Денікін, але незабаром він, за власним бажанням служити не в штабі, а в строю, отримав, за моїм поданням, 4-у стрілецьку бригаду, що іменується "залізної", і на стройовому терені виявив відмінні дарування бойового генерала.»
Генерал О.О.Брусилов


Слайд #8
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #8

Денікін у своїй автобіографічній повісті "Шлях російського офіцера", виданої в 1953, висловив :
«Доля пов'язала мене з Залізної бригадою. Протягом двох років йшла вона зі мною по полях кривавих битв, вписавши не мало славних сторінок у літопис великої війни. На жаль, їх немає в офіційній історії. Бо більшовицька цензура, що отримала доступ до всіх архівних та історичних матеріалів, препарувала їх по-своєму і ретельно витравила всі епізоди бойової діяльності бригади, пов'язані з моїм ім'ям ...»
Денікін в 1914 році.


Слайд #9
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #9

На початку 1915 року Денікіну була запропонована посада начальника дивізії, але він відмовився розлучатися зі своєю бригадою залізних стрільців. У підсумку, командування вирішило цю проблему іншим способом, розгорнувши в квітні 1915 4-ту стрілецьку бригада Денікіна в дивізію. У 1915 році армії Південно-Західного фронту відступали, або перебували в обороні. У вересні 1915 року, в умовах відступу, Денікін несподівано наказав своїй дивізії перейти в наступ. У результаті наступу Денікіна виявилось взятим місто Луцьк, а також захоплено в полон 158 офіцерів і 9773 солдата. Генерал Брусилов написав у своїх мемуарах :
«Денікін, не посилаючись ніякими труднощами, кинувся на Луцьк, одним махом узяв його, під час бою в'їхав сам на автомобілі в місто і звідти прислав мені телеграму, що 4-а стрілецька дивізія взяла Луцьк.» За взяття Луцька в ході боїв 17 - 23 вересня 1915 Денікін був проведений в генерал-лейтенанти .


Слайд #10
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #10

Керiвник Бiлого руху
У ніч з 22 на 23 червня 1918 Добровольча армія, маючи у складі 8-9 тисяч бійців, під командуванням А. І. Денікіна почала свій 2-й кубанський похід, що завершився розгромом майже 100-тисячне угруповання кубанської червоних військ і взяттям 17 серпня столиці кубанського козацтва, Катеринодара.
На початок 1919 Денікіну вдалося придушити більшовицьке опір на Північному Кавказі , підпорядкувати собі козацькі війська Дону і Кубані, усунувши від керівництва донським козацтвом прогермански орієнтованого генерала Краснова, отримати через чорноморські порти від союзників Росії з Антанті велику кількість зброї, боєприпасів, спорядження.
Офіцерський караул зустрічає генерала А. І. Денікіна на вокзалі Ростова-на-Дону, 1919


Слайд #11
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #11

8 січня 1919 року Добровольча армія об'єдналася з Донський армією, утворивши Збройні сили Півдня Росії (В. С. Ю. Р.), ставши їх основною ударною силою, а генерал Денікін очолив В. С. Ю. Р. і незабаром перевів свою Ставку в Таганрог.
12 червня 1919 року Денікін офіційно визнав владу адмірала Колчака як Верховного Правителя і Верховного Головнокомандувача. 24 червня 1919 Рада міністрів Омського уряду призначив його заступником Верховного Головнокомандувача з метою "забезпечення безперервності і наступності верховного командування".
Адмірал О.Колчак


Слайд #12
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #12

Політика Денікіна
На територіях, контрольованих Збройними Силами Півдня Росії, вся повнота влади належала Денікіну, як головнокомандуючому. При ньому діяла "Особлива нарада", виконувала функції виконавчої і законодавчої влади. Володіючи по суті диктаторською владою і будучи прихильником конституційної монархії, Денікін не вважав за можливе (до скликання Установчих зборів) зумовлювати майбутній державний устрій Росії..


Слайд #13
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #13

Він намагався згуртувати якомога ширші верстви населення навколо Білого руху під гаслами "Боротьба з більшовизмом до кінця", "Велика, Єдина і Неподільна Росія", "Політичні свободи". Така позиція була об'єктом критики як справа, з боку монархістів, так і зліва, з ліберально-соціалістичного табору. Заклик до відтворення єдиної і неподільної Росії зустрічав опір з боку козацьких державних утворень Дону і Кубані, які добивалися автономії і федеративного устрою майбутньої Росії, а також не міг бути підтриманий націоналістичними партіями України, Закавказзя, Прибалтики


Слайд #14
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #14

У той же час в тилу білих робилися спроби до налагодження нормального життя. Там, де дозволяла обстановка, поновлювалася робота заводів і фабрик, залізничного та водного транспорту, відкривалися банки і велася повсякденна торгівля. Були встановлені тверді ціни на сільськогосподарські продукти, прийнятий закон про кримінальну відповідальність за спекуляцію, відновлювалися в колишньому вигляді суди, прокуратура та адвокатура, обиралися органи міських самоврядувань, вільно діяли багато політичних партій, аж до есерів і соціал-демократів, майже без обмежень виходила преса . Денікінським Особливим Нарадою було прийнято прогресивне робоче законодавство з 8-годинним робочим днем ​​і заходами з охорони праці, яке, однак, через повного розвалу промислового виробництва не знайшло практичного втілення в життя.


Слайд #15
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #15

Денікінський уряд не встиг повністю здійснити розроблену ним земельну реформу, в основу якої мало лягти зміцнення дрібних і середніх господарств за рахунок казенних і поміщицьких земель. Діяв тимчасовий колчаківський закон, котрий, до Установчих зборів, збереження землі за тими власниками, в чиїх руках вона фактично перебувала. Насильницьке захоплення колишніми власниками своїх земель різко пресекался. Тим не менше, подібні інциденти все ж відбувалися, що в сукупності з неминучими для будь-якої війни грабежами в прифронтовій зоні відштовхувало селянство від табору білих.


Слайд #16
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #16

Позиція А. Денікіна з мовного питання на Україну була виражена в маніфесті "Населенню Малоросії" ( 1919): "Оголошую державною мовою на всьому просторі Росії мова російська, але вважаю абсолютно неприпустимим і забороняю переслідування малоросійської мови. Кожен може говорити в місцевих установах, земствах, присутствених місцях і в суді по-малороськи. Місцеві школи засновані на приватні кошти, можуть вести викладання якою завгодно мовою. У казенних школах ... можуть бути введені уроки малоросійської народної мови ... Так само не буде жодних обмежень щодо малоросійської мови у пресі ... "


Слайд #17
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #17

Письменник, мемуарист, публіцист і військовий документаліст
З 1898 Денікін писав оповідання і гостропубліцистичны статті на військову тематику, публікувався в журналах "Розвідник", "Російський інвалід" та "Варшавський щоденник" під псевдонімом І. Ночін.
В еміграції приступив до створення документального дослідження про Громадянську війну " Нариси російської смути ". Видав збірку оповідань" Офіцери "( 1928), книгу "Стара Армія" ( 1929 - 1931), не встиг завершити автобіографічну повість "Шлях російського офіцера" (вперше видана посмертно в 1953). В 1920 Денікін переїхав з родиною в Бельгію. Жив там по 1922, потім - в Угорщини, а з 1926 - у Франції.


Слайд #18
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #18

Займався літературною діяльністю, виступав з лекціями про міжнародне становище, видавав газету "Доброволець". Залишаючись переконаним противником радянського ладу, закликав емігрантів не підтримувати Німеччину в війні з СРСР (гасло "Захист Росії і повалення більшовизму"). Після окупації Франції Німеччиною відмовився від пропозицій німців про співробітництво та переїзді в Берлін.


Слайд #19
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #19

Існує версія, згідно якої Денікіна у фінальний період Другої світової війни досягли і заарештували співробітники СМЕРШу. Він їм сказав, що радий перемогам російської армії в Європі. Про його арешт було повідомлено Сталіну, але так як Денікін вже був дуже старий і не представляв небезпеки, було дозволено його відпустити . Посилився після Другої світової війни радянський вплив у країнах Європи змусило А. І. Денікіна переїхати в США в 1945, де він продовжив роботу над книгою "Шлях російського офіцера", виступав з публічними доповідями. У січні 1946 Денікін звернувся до генерала Д. Ейзенхауера з закликом зупинити насильницьку видачу в СРСР радянських військовополонених.


Слайд #20
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #20

Смерть і похорони
Помер генерал від серцевого нападу 7 серпня 1947 в лікарні Мічиганського університету в Енн-Арбор і був похований на кладовищі в Детройті. Американська влада поховали його, як головнокомандувача союзної армією, з військовими почестями. 15 грудня 1952 за рішенням білокозацькі громади США відбулося перенесення останків генерала Денікіна на православне козацьке Свято-Володимирське кладовище в містечко Кесвілл, в місцевості Джексон, у штаті Нью-Джерсі.
Могила А. І. Денікіна в США.


Слайд #21
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #21

3 жовтня 2005 прах генерала Антона Івановича Денікіна і його дружини Ксенії Василівни ( 1892 - 1973) разом з останками російського філософа Івана Олександровича Ільїна ( 1883 - 1954) і його дружини Наталії Миколаївни ( 1882 - 1963) був перевезений в Москву для поховання в Донському монастирі. Перепоховання було здійснено за згодою дочки Денікіна Марини Антонівни Денікіна-Грей ( 1919 - 2005) і організовано Російським фондом культури.


Слайд #22
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #22

Використано інформацію з сайту:
http://znaimo.com.ua/%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%96%D0%BA%D1%96%D0%BD_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD_%D0%86%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87


Слайд #23
Презентація на тему «Антон Іванович Денікін» - Слайд #23

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!
Підготувала
учениця 10-П класу
Лінчук Вікторія