Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #1

Альфред Нобель
21 жовтня 
1833
10 грудня
 1896


Слайд #2
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #2

1.Біографія
2. Досягнення А.Нобеля
5.Вислови Альфреда Нобеля
3.Нобелівська премія
4. Альфред Нобель
(фільм)
5.Українські Ньютони та Галілеї


Слайд #3
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #3

Альфред Нобель народився в Стокгольмі 21 жовтня 1833 у сім'ї Еммануїла (Іммануель) (1801-1872) і Андріетта Нобель. Він був третім сином, всього в сім'ї було восьмеро дітей, але вижили, крім Альфреда, лише Роберт, Людвіг і Еміль.Ранньою осінню 1842 сім'я переїхала Нобеля в Санкт-Петербург, де Еммануїл почав роботу з розробки торпед. У 1849 році, після семи років перебування сім'ї Нобель в Петербурзі, батько за рекомендацією російського хіміка Миколи Зініна відправив сина на навчання до Європи та Америки. Навесні наступного року шістнадцятирічний Альфред Нобель виїхав з Петербурга. Він відвідав Данію, Німеччину, Італію, Францію і потім Америку. У 1868 році Нобель отримав патент на динаміт - суміш нітрогліцерину зі здібними вбирати його речовинами.
Рекламуючи своє відкриття, він проводив публічні демонстрації нового вибухової речовини і читав лекції про те, як воно працює. В результаті до винаходу Нобеля почали проявляти інтерес все більше і більше людей. У 1888 році помилково репортерів в газеті опублікували повідомлення про смерть Нобеля. Це справило на Альфреда серйозний вплив. Коли про нього стали писати «мільйонер на крові», «торговець вибухової смертю», «динамітний король», він вирішив зробити
так, щоб не залишитися в пам'яті людства «лиходієм світового
масштабу».У 1889 році він був присутній на Всесвітньому конгресі світу.Альфред Нобель помер 10 грудня 1896 від нападу стенокардії. Похований
на кладовищі Норра бегравнінгсплатсен в Стокгольмі.
Біографія


Слайд #4
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #4

Досягнення
Найвідомішим досягненням А.Нобеля t був винахід динаміту, запатентованого 1867 року. Саме виробництво цієї вибухівки стало основою швидкого збагачення підприємця.
Володів понад 90 в 20 країнах світу, був власником 355 патентів.
Був членом Королівського інституту в Лондоні, Товариства цивільних інженерів у Парижі та Шведської королівської академії наук.
Серед його винаходів: гримучий холодець, Баллістит і кордит та багато іншого. За своє життя він встиг запатентувати триста п'ятдесят п'ять різних винаходів.


Слайд #5
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #5

Динаміт


Слайд #6
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #6

Потім він з'єднав нітрогліцерин з іншим високовзривчатим речовиною, порохом, і отримав прозоре желеподібна речовина, вищої вибуховості, ніж динаміт. Гримучий холодець, як він був названий, був запатентований в 1876 р. Потім послідували досліди щодо написання подібних комбінацій з нітратом калію, деревної масою і пр.
Гримучий холодець


Слайд #7
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #7

Баллістит і кордит
Через кілька років Нобель винайшов баллісти, один з перших нитроглицеринового бездимних порохів, що складається в одному з останніх варіантів з рівних частин пороху і нітрогліцерину. Цей порошок стане попередником кордіта, а заява Нобеля про те, що його патент включає в себе також і корд, стане предметом запеклих судових розглядів між ним і Британським урядом в 1894 і 1895 рр..Кордит також складається з нітрогліцерину і пороху, причому дослідники хотіли використовувати саму нітровані різновид пороху, нерозчинну в сумішах ефіру і спирту, тоді як Нобелем було запропоновано використання менш нітровані форм, розчинних в даних сумішах.Питання ускладнювався тим, що на практиці практично неможливо приготувати одну з форм в чистому вигляді, без домішки другий. Зрештою, суд виніс постанову не на користь Нобеля.


Слайд #8
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #8

27 листопада 1895 р. підписав заповіт, згідно з яким усе своє майно розміром близько 31,5 млн. шведських крон призначив на фінансування міжнародної премії.
Згідно з його волею, щорічний прибуток від спадщини має ділитися на 5 рівних частин між особами, які попереднього року найбільше прислужилися людству в галузях фізики, хімії, фізіології або медицини, 
літератури і особливі досягнення перед людством у справу миру (Нобелівська премія).


Слайд #9
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #9

Переклад


Слайд #10
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #10

ЗАПОВІТ
Я, нижчепідписаний, Альфред Бернхард Нобель, обміркувавши і прийнявши рішення, цим оголошую мій заповіт з приводу майна, надбаного мною на момент смерті.
Все майно, що залишається після мене і може бути реалізоване, необхідно розподілити таким чином: капітал виконавці духівниці мають перевести в цінні папери, створивши фонд, проценти з якого видаватимуться тим, хто протягом попереднього року приніс найбільшу користь людству. Вказані проценти слід розділити на п'ять рівних частин, які призначаються: перша частина тому, хто зробив найважливіше відкриття чи винахід у галузі фізики, друга - тому, хто здійснив велике відкриття або вдосконалення в галузі хімії, третя - тому, хто досяг видатних успіхів у галузі фізіології чи медицини, четверта - тому, хто створив найвизначніший літературний твір, що відбиває людські ідеали, п'ята - тому, хто зробив вагомий внесок у згуртування народів, знищення рабства, зниження чисельності існуючих армій і сприяння мирній домовленості. Премії в галузі фізики й хімії повинні присуджуватися Шведською королівською академією наук, з фізіології і медицини - Королівським Каролінським інститутом у Стокгольмі, з літератури - Шведською академією в Стокгольмі, премія Миру - комітетом з п'яти чоловік, яких обере Норвезький стортінг. Моє особливе бажання полягає в тому, щоб на присудження премій не впливала національність кандидата, щоб премію одержували найбільш гідні, незалежно від того, скандинави вони чи ні.
Цим я призначаю Рагнара Сульмана (Бофос, Вермланд) і Рудольфа Лілеіквіста (Стокгольм 31, Мельмскільнадгаттен) моїми душоприказниками.
Цей заповіт є останнім і остаточним, він має законну силу і скасовує всі мої попередні заповіти, якщо такі будуть виявлені після моєї смерті.
Нарешті, остання моя обов'язкова вимога полягає в тому, щоб... компетентний лікар однозначно встановив факт моєї смерті, і лише після того моє тіло слід піддати кремації.
Париж, 27 листопада 1895 року Альфред Бернхард Нобель


Слайд #11
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #11

«Українські Ньютони та Галілеї»
Першим Нобелівським лауреатом, вихідцем з України, став 1908 року Ілля Мечников (Metchnikoff), який народився 1845 року в селі Іванівка на Харківщині. Разом з німецьким фармакологом й імунологом П. Ерліхом премія громадянину Французької Республіки І. Мечникову присуджена «за праці з імунітету».


Слайд #12
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #12

1944 року виходець з галицького містечка Романів, що на Перемишлянщині (тепер Польща), Ісидор Айзек Рабі (Rabi) (громадянин США) став нашим другим лауреатом премії Нобеля «за резонансний метод вимірювання магнітних властивостей атомних ядер».
«Українські Ньютони та Галілеї»


Слайд #13
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #13

1952 року третім вихідцем з України, удостоєним Нобелівської відзнаки, став народжений 1888 року в селі Нова Прилука Вінницької області Зельман Абрахам Ваксман (Waksman). Вчений, громадянин США, нагороджений «за відкриття стрептоміцину, першого антибіотика, ефективного для лікування туберкульозу».
«Українські Ньютони та Галілеї»


Слайд #14
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #14

Поки що єдиним письменником-лауреатом (четвертий за загальним українським списком), котрий народився в Україні, став Агнон (Agnon) (Шмуель Йосиф Халеві Чачкес). Його батьківщина - місто Бучач Тернопільської області, де майбутній прозаїк побачив світ 1888 року. Нобелівський комітет відзначив Агнона разом з німецькою поетесою Неллі Закс «за глибоко оригінальну й майстерну прозу за мотивами життя єврейського народу».
«Українські Ньютони та Галілеї»


Слайд #15
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #15

Економіст Саймон Кузнець (Kuznets), народжений у Харкові 1901 року. «За емпіричне обґрунтування тлумачення економічного зростання» став Нобелівським лауреатом 1971 року (п'ятий український за походженням представник у плеяді геніїв).
«Українські Ньютони та Галілеї»


Слайд #16
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #16

«Українські Ньютони та Галілеї»
Нині білоруський Брест-Литовський (давнє етнічно українське Берестя) - батьківщина Нобелівського лауреата 1978 року Менахема Бегіна (Begin), котрий народився 1913 року (премія разом з президентом Єгипту Анвар-аль-Садатом за заслуги у справі миру на Близькому Сході).


Слайд #17
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #17

Послідовно декларував своє українське походження Роалд Гоффманн (Hoffmann), народжений 1937 року в Золочеві на Львівщині, нагороджений разом з японцем Кеніті Фукуї Нобелівською премією 1981 року «за розробку теорії протікання хімічних реакцій, створену ними незалежно один від одного».
«Українські Ньютони та Галілеї»


Слайд #18
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #18

І восьмим у нашому списку стоїть французький фізик Жорж Шарпак (Charpak) — виходець з Волині (народився у Дубровиці на Рівненщині 1924 року). 1992 року йому присуджена Нобелівська відзнака «за винахід та вдосконалення детекторів частинок, особливо багатопровідної пропорційної камери”
«Українські Ньютони та Галілеї»


Слайд #19
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #19

«Є дві речі, які я ніколи не запозичую — гроші та плани»
«На жаль, долю не вдається перетворити на страхову компанію, навіть якщо ти готовий платити максимальну ціну за поліс»
«Я із задоволенням послав би до біса всі ці гармати і все, що з ними пов'язано. Пекло — краще місце для їх зберігання і водночас краще місце для їх випробування»


Слайд #20
Презентація на тему «Альфред Нобель» (варіант 2) - Слайд #20

Дякую за увагу!