Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2)


Рейтинг презентації 3.82 на основі 11 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #1

Операційна система (ОС)
?
Якби не було ОС, то з комп'ютером було б дуже важко працювати і спілкуватися. Програміст мав би створювати програму не на якійсь зручній мові програмування, а на мові машинних кодів. Відсутність ОС загнала б в кут будь-якого користувача. В його розпорядженні не виявилося б сучасних засобів
керування апаратурою (дисків, миші, принтера) і
звичайних програмних додатків (ігор, антивірусів, графічних редакторів).
Prezentacii.com


Слайд #2
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #2

Операційна система – це сукупність програм, які призначені для керування ресурсами комп'ютера й обчислювальними процесами, а також для організації взаємодії користувача з апаратурою.
Prezentacii.com


Слайд #3
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #3

Функції ОС:
1.     Керування ресурсами комп'ютера і їх розподіл.
Ресурси – логічні та фізичні компоненти комп'ютера: оперативна пам'ять, місце на диску, процесорний час тощо. Тобто, ОС розпізнає і обробляє команди, що надходять з клавіатури, готує інформацію для виведення на екран монітора чи на друк. При цьому ОС намагається оптимально розподілити ресурси між різними завданнями, що виконуються.


Слайд #4
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #4

Функції ОС:
2.     Керування обчислювальними процесами – послідовністю дій, яка задається програмою. Взагалі функції керування процесами без ОС можна було б передати кожній прикладній програмі, але тоді програми були б набагато більшими і складними. Тому доцільніше на комп'ютері мати одну керуючу програму – ОС, послугами якої керувалися б інші програми.


Слайд #5
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #5

Функції ОС:
3.     Взаємодія користувача з апаратурою.
Для цього слугує інтерфейс користувача ОС. До складу інтерфейсу користувача входить також набір сервісних програм – утиліт.
Утиліта – невелика програма, що виконує конкретну сервісну функцію.


Слайд #6
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #6

Класифікація ОС:
ОС одного користувача і ОС багатьох користувачів;
 Однозадачні і багатозадачні ОС.


Слайд #7
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #7

Однозадачні системи (як правило для 1 користувача) допускають тільки послідовне виконання завдань. Характерний для перших ЕОМ. Приклад, ОС MS-DOS
Багатозадачні ОС можуть паралельно виконувати завдання і розподіляти ресурси між завданнями. Приклад, ОС Windows 95 і вище.


Слайд #8
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #8

Структура операційної системи
Ядро операційної системи
— це програма, але серед усіх інших програм, системних і прикладних, воно має найспецифічніше призначення: забезпечення взаємодію апаратних та програмних засобів.
Ядро — центральна частина операційної системи, що керує процесом виконання програм та їх доступом до ресурсів комп'ютера.


Слайд #9
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #9

Жодна програма не може виконуватись «осторонь» ядра ОС, оскільки воно «вказує» процесору, коли яку програму слід запустити. Більше того, ядро визначає, якій програмі та до якого апаратного ресурсу можна надати доступ. Тому програма ядра має функціонувати від моменту запуску ОС до завершення роботи комп'ютера, постійно очікуючи системних і прикладних програм запитів на виконання або на доступу ресурсів.


Слайд #10
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #10

Структура операційної системи
Драйвери
драйвер — програма-перекладач, що перетворює стандартні команди операційної системи на специфічні команди конкретної моделі пристрою
(прінтера,сканера,звукової або відеокарти)


Слайд #11
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #11

Структура операційної системи
Утіліти- набір допоміжнх програм,призначених обслуговувати диски,перевіряти компютер,налаштовувати певні параметри роботи тощо.


Слайд #12
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #12

Структура операційної системи
Інтерфейс користувача
Щоб система «розуміла» користувача, потрібен посередник — інтерфейс, який подаватиме об'єкти та системні функції ОС у вигляді, легкому для сприйняття людиною. Інтерфейс користувача — це програмні засоби, що забезпечують взаємодію користувача із системними та прикладними програмами.


Слайд #13
Презентація на тему «Операційна система» (варіант 2) - Слайд #13

Дякую за увагу!