Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля»


Рейтинг презентації 4.22 на основі 18 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #1

Горбушина Дар'я
Вплив синтетичних
миючих засобів
на довкілля


Слайд #2
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #2

Синтетичні миючі засоби — це речовини, які за допомогою своєї подвійної будови дозволяють розчиняти у воді те, що вона зазвичай розчинити не може, наприклад, соняшникова олія зі сковорідки.
Синтетичні
миючі засоби


Слайд #3
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #3

В основному страждають від синтетичних миючих засобів — тварини, які дихають зябрами. Синтетичні миючі засоби просто зокупорюють зябри, риба починає задихатися У звичайному стані, хоч вода і потрапляє в зябра, але вона не призводить до смерті їх, оскільки вони покриті відштовхуючою речовиною — спеціальним жиром. А оскільки миючі засоби розчиняють жир, то риба не може користуватися зябрами.


Слайд #4
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #4

Детергент потрапляє в каналізацію.Звідти синтетичне миючий засіб потрапляє в річку.Між каналізацією і річкою існує очисна станція. Але в нашій країні вони дуже застаріли, тому вже не досить ефективні.


Слайд #5
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #5

Недоліком більшості CMЗ є їх важка біозасвоюваність в стічних водах мікроорганізмами, так як фактично для них це отрути. Тому стічні води, що містять синтетичні миючі засоби, сильно забруднюють водойми (ріки, озера). До мийних засобів додають фосфати, які у водоймах перетворюються на речовини, що живлять мікроорганізми. Вони починають швидко розмножуватись. А це спричиняє заболочення водойм та так званому «цвітінню води».


Слайд #6
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #6

При потраплянні СМЗ в організм людини (тобто у шлунок), наприклад, з недомитої тарілки, то захисна оболонка навколо стінок шлунка стає тоншою. В результаті чого може утворитися виразка шлунку.


Слайд #7
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #7

До складу миючих засобів входять ПАР, фосфати та ін. Чим вищий вміст ПАР, тим ефективніший пральний порошок. Але в цьому і полягає основний парадокс: чим кращий порошок, тим більша кількість шкідливих речовин залишається на одязі і білизні. І тим гірший вплив виявляється на організм. Відмиваючи забруднення, активні речовини адсорбуються на поверхні тканини, і видалити їх украй складно. ПАР можуть викликати лущення і сухість шкіри, іноді провокують алергію, особливо схильні до такого впливу діти.


Слайд #8
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #8

Лікарі-дерматологи ввели поняття «синдром чистої білизни», з'ясувавши, що і самі фосфати, які потрапляють на шкіру людини при купанні в забруднених водоймах або з поверхні недостатньо виполоканих речей, можуть спричинити алергію та різні захворювання шкіри (дерматози).


Слайд #9
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #9

Після інтенсивного прибирання квартири з використанням великої кількості побутових миючих засобів, повітря в квартирі насичується шкідливими компонентами, концентрація яких часом вища від норми у кілька разів. Особливо небезпечними компонентами є ацетон, формальдегід, хлор.
Ніколи не варто змішувати різні мийні засоби між собою - вони можуть вступити в реакцію і утворити небезпечні хімічні сполуки, перетворюючи квартиру в хімічну лабораторію.


Слайд #10
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #10

Складно уявити, що повна відмова від використання миючих засобів можлива - ці речовини значно полегшують підтримання чистоти в будинку, спрощують такі неприємні побутові обов'язки, як прибирання та миття посуду. Але можна звести ризик від використання побутової хімії до мінімуму, дотримуючись простих правил обережності:
Правила обережного
використання миючих засобів


Слайд #11
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #11

при покупці ретельно перевіряти упаковку миючих засобів
віддавати перевагу миючим засобам без яскраво вираженого запаху;
ополіскувати посуд від миючих засобів не менше 15 секунд у проточній воді;
ретельно полоскати одяг і білизну після прання;
ніколи не змішувати кілька миючих засобів;
звертати увагу на вміст шкідливих речовин у складі миючих засобів. Віддавати переваги засобам з вмістом ПАР та фосфатів не більше 5%.


Слайд #12
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #12

гідрохлорид натрію (інколи зазначається як sodium hypochlorite). Ця сполука часто використовується як відбілювач і може викликати дуже небажані наслідки;
нафтові дистиляти. Входять до складу поліролей для металевих поверхонь і можуть впливати на зір і нервову систему;
феноли і крезоли. Ці бактерицидні речовини дуже їдкі і можуть викликати діарею, запаморочення, втрату свідомості і порушення функцій нирок і печінки;
Також слід уникати миючих засобів,
у складі яких є наступні речовини:


Слайд #13
Презентація на тему «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» - Слайд #13

нітробензол. Токсична речовина. Всмоктується через шкіру, чинить сильну дію на центральну нервову систему, порушує обмін речовин, викликає захворювання печінки, окисляє гемоглобін в метгемоглобін
формальдегід. Канцероген, що викликає сильне подразнення очей, горла, шкіри, дихальних шляхів і легенів. Може бути присутнім у складі чистячих речовин.