Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2)


Рейтинг презентації 3.5 на основі 10 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #1

Поняття про синтетичні лікарські засоби


Слайд #2
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #2

Лі́карські за́соби (лікувальні препарати, ліки, медикаменти) — речовини або суміші речовин, що вживаються для профілактики, діагностики, лікування захворювань, запобігання вагітності, усунення болю, отримані з крові, плазми крові, органів і тканин людини або тварин, рослин, мінералів, хімічного синтезу (фармацевтичні засоби, ліки або медикаменти) або із застосуванням біотехнологій.


Слайд #3
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #3

Лікарські засоби вивчає фармакологія та фармація.
Фармацевтіка — частина фармації, зв'язана безпосередньо з виробництвом ліків Синтетичних лікарських засоби – це лікарські препарати, що за своїм походженням відносяться до ряду ксенобіотиків, тобто препарати, які являються для організму чужорідними речовинами.


Слайд #4
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #4

лікарська сировина, що відпускається хворому з аптеки у вигляді:
порошку
чаю
збору
Лікарські засоби отримані з сировини рослинного або тваринного походження, що вивчає Фармакогнозія, поділяють на такі групи:
2. Галенові та новогаленові препарати — спиртові витяжки у вигляді:
настойок
екстрактів


Слайд #5
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #5

3. Продукти первинної переробки рослин:
ефірні та жирні олії
мацерати
смоли
камеді
4. Індивідуальні діючі речовини:
алкалоїди
глікозиди
складові частини ефірних олій
Перший ізольований алкалоїд, морфін, був виділений в 1804 р. з опійного маку


Слайд #6
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #6

Взагалі,синтетичні препарати витіснили комплексні ліки природного походження. Один із таких препаратів, який набув широкого застосування в медицині є аспірин.
Ще незабутній Гіппократ, посилаючись на єгипетські папіруси, призначав відвар кори вербового дерева від лихоманки і болю. Активна субстанція цього відвару (вона насправді полегшувала біль), як ми тепер знаємо, - саліцилова кислота. Її назва відбулася від латинського найменування верби - Salix alba.


Слайд #7
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #7

Історія виникнення препарату. В одного зі співробітників фірми «Байєр» на ім'я Фелікс Гофман, який займався аніліновими барвниками, батько страждав артритом (запалення суглобів), але мав непереносимість саліцилатів натрію через хронічне подразнення шлунку (що не дивно, тому що доза в 6-8 г саліцилату в день є сильним подразником для травного тракту). Гофман розшукував в хімічній літературі відомості про похідні саліцилату натрію з меншою кислотністю і наткнувся на дані про ацетилсаліцилову кислоту (вона була синтезована 30 роками раніше). Ацетилсаліцилова кислота виявилася приємнішою на смак і більш ефективно допомагала його батькові. Новому препарату дали назву «аспірин», узявши букву «а» від слова «acetyl» (ацетил) і частину «Спірин» від німецького слова «Spirsaure», яке, у свою чергу, походить від колишньої латинської назви лабазника в'язолистного (Spiraea ulmaria) — рослини, що містить великі кількості саліцилової кислоти. Зараз рослина називається гадючник в'язолистий (Filipendula ulmaria). У 1899 р. на фірмі «Байєр» почалося виробництво препарату під назвою «аспірин» як анальгетичний, жарознижуючий і протизапальний засіб. У той час препарат випускався у вигляді порошку, розфасованого в скляні пляшечки.


Слайд #8
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #8

Молекулярна формула:С9Н8О4


Слайд #9
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #9

Фізичні властивостіТемпература плавлення - 135 °C (швидке нагрівання)твердіння розплаву 118 °CТемпература кипіння - 135 °C (розкладення)Критична температура - н/дГустина - 1,4 г/см3Хімічні властивостіРозкладається у киплячій воді та при розчиненні у лужних розчинах. Добре розчинні у воді неорганічні солі ацетилсаліцилової кислоти, проте такі розчини нестійкі та за цих умов ацетилсаліцилова кислота швидко гідролізується.


Слайд #10
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #10

Застосування
При тривалому використанні навіть в помірних дозах аспірин може викликати шлункову кровотечу, пошкодження нирок і дефекти слуху, тому аспірин не рекомендують дітям до 12 років. Також вважають, що він може викликати рідкісне захворювання синдром Рея. Проте дослідження показують, що аспірин може запобігати інфаркту і тромбозам, тому схильним до серцево-судинних захворювань людям рекомендується постійно вживати його у малих дозуваннях (близько 80 мг на добу).


Слайд #11
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #11

Синтез
У круглодонній колбі, забезпеченій зворотним холодильником, розчиняють обережно нагріваючи 1,3 г саліцилової кислоти у 1,2 г оцтового ангідриду і потім додають краплю концентрованої сірчаної кислоти. Реакційну суміш нагрівають 1,5 години на киплячій водяній бані, після цього суміш охолоджують і, перемішуючи скляною паличкою, додають невелику кількість холодної води та фільтрують твердий продукт, який промивають спочатку крижаною водою, а потім невеликою кількістю толуену. Вихід реакції становить 1,5 г (88%). Із маточного розчину випаровуванням можна одержати ще деяку кількість продукту. Ацетилсаліцилову кислоту перекристалізовують із бензену або хлороформу.


Слайд #12
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #12

Факти
Щорічно споживається понад 80 мільярдів таблеток аспірину.
У 2009 році дослідники виявили, що саліцилова кислота, похідним якої є ацетилсаліцилова кислота, може вироблятися організмом людини.
Ацетилсаліцилова кислота застосовується як активний кислотний флюс.


Слайд #13
Презентація на тему «Синтетичні лікарські засоби» (варіант 2) - Слайд #13

Презентація на тему:Поняття про синтетичні лікарські препарати з хіміїучениці 11 класу