Презентація на тему «Нітратна кислота. Нітрати»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Нітратна кислота. Нітрати» - Слайд #1

Нітратна кислота. Нітрати
Підготувала:Рибальчук Вікторія


Слайд #2
Презентація на тему «Нітратна кислота. Нітрати» - Слайд #2

Нітратна кислота (HNO3)
сильна одноосновна кислота. Висококорозійна кислота, реагує з більшістю металів, сильний окисник. Має тенденцію набувати жовтого відтінку через накопичення оксидів азоту, при довгому зберіганні. Зазвичай азотна кислота має концентрацію 68%. Якщо ж більше 86%, то вона називається димною кислотою. В залежності від кольору "диму" концентрована кислота поділяється на білу та червону в концентраціїї більшій за 95 %.


Слайд #3
Презентація на тему «Нітратна кислота. Нітрати» - Слайд #3

Нітрати.
Нітрати (рос. нитраты, англ. nitrates, нім. Nitrate n pl) — безбарвні кристалічні речовини, солі і ефіри азотної кислоти HNO3. Вони утворюються при взаємодії нітратної кислоти з відповідними металами, або їх оксидами та гідроксидами. У воді нітрати добре розчиняються.
Природні солі мають кристалічну острівну будову. Виникають виключно при екзогенних процесах, часто внаслідок гниття органічних решток. Можливе також утворення азотистих сполук з азоту повітря під час громових розрядів. Застосовують як добрива, протрави при фарбуванні, компоненти вибухових речовин. Нітрати амонію, лужних та лужноземельних металів називають селітрами. Ефіри – безбарвні або світло-жовті, приємні на запах рідини. Містять у молекулі одну або декілька ONO2-груп, пов'язаних з органічним радикалом. Деякі ефіри (нітрогліцерин) застосовують як вибухові речовини (див. нітрогліцеринові ВР).
При сильному нагріванні нітрати розкладаються, не плавлячись. Виняток становлять лише нітрат натрію і нітрат калію, які спочатку плавляться, а потім уже розкладаються. При цьому продукти розкладу нітратів залежать від активності металу, що входить до складу солі.


Слайд #4
Презентація на тему «Нітратна кислота. Нітрати» - Слайд #4

Нітрати. Використання, біологічна роль
Застосування:основне застосування нітратів - добрива ( селітри), вибухові речовини ( амоніти) та інші.
Біологічна роль:солі азотної кислоти, які є елементом мінеральних добрив. Рослина використовує азот із солі для побудови клітин організму, створення хлорофілу. Для людей нітрати неотруйні, але в організмі перетворюються на нітрити.


Слайд #5
Презентація на тему «Нітратна кислота. Нітрати» - Слайд #5

Вміст нітратів у харчових продуктах
Продукт
Вміст NO3‾ мг/кг середній за 1998-2000 рр.
Картопля
73
Капуста
201
Морква
109
Буряк
652
Томати
51
Огірки
124
Редис
932
Редька
671
Кабачки
248
Салат
341
Кріп
342
Цибуля ріпчаста
43
Цибуля зелена
109
Шпинат
305
Продукт
Вміст NO3‾ мг/кг середній за 1998-2000 рр.
Щавель
300
Петрушка
371
Перець солодкий
63
Яблука
25
Груші
36
Виноград
24
Дині
58
Кавуни
29
Молоко
2,9
Дитяче харчування
2,0


Слайд #6
Презентація на тему «Нітратна кислота. Нітрати» - Слайд #6

Негативний вплив на організм людини
Плоди і овочі, на відміну від токсичних елементів, є основним джерелом надходження до організму людини нітратів (70-90% від загальної кількості), гранично допустимі рівні вмісту яких детерміновані видом та сортом рослинної сировини, способом вирощування, термінами збору врожаю та специфікою кулінарної обробки.
Нітрати характеризуються досить широким спектром токсичної дії. Токсична дія нітратів полягає у тому, що в травному тракті вони частково відновлюються до нітритів (більш токсичних), і останні при надходженні в кров можуть викликати метгемоглобінемію, а також пригнічення активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Крім того, встановлено, що з нітритів у присутності амінів можуть утворюватись N-нітрозаміни, які виявляють канцерогенну активність. При вживанні високих доз нітратів з питною водою, чи продуктами харчування через 4-6 годин проявляються характерні симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок, діарея. Це часто супроводжується загальною слабкістю, головокружінням, запамороченням, болями у потиличній частині, тахікардією. Перша допомога при отруєнні нітратами — ретельне промивання шлунку, активоване вугілля, сольові проносні, свіже повітря, у складних випадках негайна госпіталізація.
Допустима добова доза нітратів для дорослої людини становить 325 мг.
Нітрати негативно впливають на організм вагітної жінки та її плід, погіршуючи показники його біофізичного профілю.


Слайд #7
Презентація на тему «Нітратна кислота. Нітрати» - Слайд #7

Зниження вмісту нітратів
Дослідженнями останніх років доведено, що за зберігання овочів упродовж 7 міс. уміст нітратів, порівняно із його вмістом під час закладання на зберігання, знижується: у цибулі на 15,4%, картоплі — на 36,5%, капусті — 32,5%, моркві — 55,6%, буряках — на 60,2%.
Оскільки для виробництва швидкозаморожених плодоовочевих продуктів використовують виключно свіжозібрану сировину, що пов'язано, перш за все, з економічними аспектами виробництва та харчосмаковими властивостями продукції, управляти вмістом нітратів можна лише застосуванням технологічних операцій: обчищенням, бланшуванням, витримкою у воді тощо. Наукові дані свідчать про те, що під час видалення шкірки вміст нітратів в овочах знижується на 14-40%, бланшування — 26-60, замочування у холодній воді протягом 5 год. — 27-29%


Слайд #8
Презентація на тему «Нітратна кислота. Нітрати» - Слайд #8

Дякую за увагу!!!